Cele mai citite
 


Dezbaterile la moţiunea simplă pe sănătate s-au încheiat
miercuri, 24 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Dezbaterile pe marginea moţiunii simple pe sănătate depusă de PNL la Camera Deputaţilor şi intitulată 'La sănătate nimic nu e sănătos' s-au încheiat, documentul urmând să fie supus votului la ora 15,30.
Democrat-liberalii au anunţat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că nu vor vota moţiunea, deoarece nu are niciun substrat obiectiv de susţinere şi i-au recomandat liberalului Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii, să-şi depună următoarea moţiune în SUA.
'Deşi nu poate fi contestat în niciun fel dreptul opoziţiei de a depune moţiune în orice domeniu, cred însă că sănătatea ar fi trebuit să fie ultimul domeniu pe care să-l abordeze partidul care a condus patru ani sănătatea în condiţiile celui mai mare PIB al României, dar care nu a îmbunătăţit cu nimic nici starea de sănătate a cetăţenilor României, nici funcţionarea sistemului sanitar, aşa cum arată toate evaluările unor organisme internaţionale, precum UE, Banca Mondială sau OMS, care plasează România pe ultimele locuri la toate aceste aspecte cu tendinţă continuă de îmbunătăţire. Moţiunea simplă nu are niciun substrat obiectiv de susţinere. În consecinţă, PD-L va vota împotriva moţiunii simple', a afirmat deputatul PD-L Iosif Drăgulescu, la dezbaterile asupra moţiunii.
Pe de altă parte, deputatul PSD Florian Popa a exprimat opinia că spitalul rămâne, în condiţiile date, 'o casă săracă şi adesea insalubră, care îşi propune doar să găzduiască boala' şi le-a transmis parlamentarilor să nu adopte ideea enunţată de Barbu Ştefănescu Delavrancea că 'torţa sfântă a reformei nu trebuie lăsată pe mâna orbului, pentru că poate transforma totul în scrum'.
Deputatul UDMR Derzsi Akos a afirmat însă că problemele menţionate în moţiune au origini mai vechi, ele având drept cauză o funcţionare defectuoasă a sistemului, vreme de 14 ani.
'Dacă ar fi să fiu de acord cu titlul moţiunii, ar trebui să constat că nimic nu este sănătos de 14 ani. Cum s-ar explica astfel faptul că din 1996 până în prezent s-au înaintat în Parlamentul României 8 moţiuni simple şi o moţiune de cenzură împotriva activităţii Ministerului Sănătăţii? Să înţeleg că din 1996 acest sistem nu funcţionează la parametrii normali sau opoziţia are această părere la modul de gestionare a problemelor din domeniul Sănătăţii', a precizat, marţi, Derzsi Akos, în plenul Camerei Deputaţilor, în timpul dezbaterii moţiunii amintite.
Pe o linie similară s-a plasat şi deputatul independent Ioan Munteanu, care a afirmat că niciodată după 1989 domeniul Sănătăţii nu a fost o 'prioritate naţională', decât în campaniile electorale.
De cealaltă parte, liberalii, prin deputatul PNL Eugen Nicolăescu, l-au criticat pe ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, afirmând că acesta are o atitudine politicianistă deoarece în loc să-şi asume responsabilitatea pentru erorile proprii şi ale guvernării din care face parte, dă vina pe guvernarea liberală.
'Sunt dezamăgit de faptul că domnul ministru s-a comportat ca un politicianist, şi nu ca un politician. Aş fi aşteptat să-şi asume guvernarea din care face parte (...) Aş fi aşteptat ca domnul ministru Cseke să fie şi mai modest şi să nu îi critice pe cei care au mărit salariile medicilor, ci să recunoască faptul că nu e în capabil să mărească în continuare salariile medicilor şi asistenţilor. Din păcate, dumnealui a venit (...) să se războiască de fiecare dată cu vechea guvernare. Suntem îngrijoraţi de soarta românilor, poate dumneavoastră doar în vorbe, că nu faceţi nimic concret', a afirmat Nicolăescu.
Reacţia lui Nicolăescu a venit ca urmare a declaraţiilor lui Cseke Attila, care a spus că liberalii îi cer să răspundă pentru fapte şi decizii din trecut care nu îi aparţin. Mai mult, ministrul i-a criticat pe iniţiatori că au ales să ignore responsabilitatea pe care au avut-o, alături de social-democraţi, pentru starea actuală a sistemului.
'Nu am venit să răspund pentru faptele şi deciziile mele, ci pentru ale altora', a spus Cseke, în discursul susţinut la dezbaterea moţiunii simple pe sănătate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Moţiunea simplă privind Sănătatea, respinsă de Camera Deputaţilor Plenul Camerei Deputaţilor a respins, marţi, moţiunea simplă a PNL împotriva ministrului Sănătăţii, Attila Cseke.
Deputaţii au respins cea de-a doua moţiune simplă din această sesiune parlamentară (sinteză) Deputaţii au respins în această săptămână cea de-a doua moţiune simplă iniţiată de Opoziţie în actuala sesiune parlamentară, intitulată "Un flagel naţional - plantele etnobotanice".
Cseke Attila: Garantez că următorul ministru al Sănătăţii va fi la fel de criticat Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, luni, cu prilejul dezbaterii moţiunii simple pe sănătate de la Camera Deputaţilor, că şi următorul ministru al Sănătăţii va fi la fel de criticat, întrucât domeniul sanitar este "greu, rigid şi conservator uneori".
Deputaţii au respins moţiunea simplă a opoziţiei privind sănătatea (sinteză) Camera Deputaţilor a respins, luni, moţiunea simplă pe domeniul Sănătăţii intitulată "Sistemul sanitar din România: Alarmă de cod roşu", cu 137 de voturi împotrivă, 134 de voturi pentru şi trei abţineri.
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Nicolăescu: PNL va depune o moţiune simplă pe sănătate şi cere introducerea noii liste de medicamente compensate Deputatul liberal Eugen Nicolăescu a anunţat vineri, într-o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi, că PNL va depune o moţiune simplă la adresa Guvernului prin care cere introducerea noii liste de medicamente compensate şi acces la medicamente noi pentru pacienţi.