Cele mai citite
 


Efectele benefice ale alimentelor funcţionale
miercuri, 24 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Alimentele funcţionale sunt acele alimente care, pe lângă principiile nutritive de bază, conţin substanţe active cu efecte benefice asupra sănătăţii, un exemplu în acest sens fiind bacteriile probiotice.
Potrivit prof. dr. Mircea Diculescu, specialist în gastroenterologie de la Institutul Fundeni, bacteriile probiotice sunt microorganisme vii, care, asociate unor alimente şi consumate în cantităţi semnificative, au efecte benefice asupra sănătăţii umane, contribuind la întărirea şi refacerea sistemului imunitar şi al echilibrului natural al organismului, iaurtul fiind cel mai bun exemplu în acest sens.
''Iaurturile probiotice pe care le găsim în magazine conţin un adaos de bacterii din speciile lactobacillus şi bifidobacterium. Bacteriile vii trebuie să fie în iaurt în cantităţi foarte mari, la un ordin de mărime de 10 la puterea a opta, dar fără să se înmulţească. Ele trebuie să fie rezistente la acţiunea sucului gastric, la acidul clorhidirc şi sărurile de bilirubină'', a spus prof. dr. Diculescu.
El a explicat că aceste bacterii interacţionează cu flora intestinală, ea însăşi un univers format din circa 100 de milioane de bacterii, din peste 400 de specii, cu rol bine definit asupra funcţionării tubului digestiv şi asupra echilibrului global al organismului nostru. Când echilibrul natural al florei intestinale este alterat, pot apărea manifestări ale disconfortului gastro-intestinal şi pot fi afectate şi alte funcţii sau sisteme fiziologice, cum este sistemul imunitar, din acest motiv fiind indicat să consumăm regulat minimum o porţie din produsele lactate care conţin probiotice, pentru a ne bucura de efectul lor benefic asupra organismului.
Pe lângă probiotice, natura ne pune la îndemână şi alte categorii de alimente funcţionale, precum ovăzul, care este o sursă alimentară de fibră solubilă b-glucan şi contribuie la reducerea nivelului colesterolului, a adăugat specialistul.
Legumele fac şi ele parte din familia alimentelor funcţionale. Cele mai cunoscute sunt roşiile, care conţin licopen, un carotenoid primar cu efect antioxidant, ce poate contribui la reducerea riscului de cancer. Usturoiul este recunoscut pentru proprietăţile sale antibiotice, anti-hipertensive şi de reducere a nivelului de colesterol. Consumul frecvent de crucifere (conopidă, broccoli) este asociat cu un risc redus de cancer, datorită conţinutului relativ ridicat de glucozinolaţi.
Peştele conţine acizi graşi omega 3 şi omega 6, cu un rol recunoscut în sănătatea cardiovasculară.
Prof. dr. Mircea Diculescu a subliniat că şi carnea de vită este un aliment funcţional, un acid gras potenţial anticancerigen, cunoscut sub numele de acid linoleic conjugat (CLA), fiind prima dată izolat din carnea de vită la grătar, în anul 1987.
Prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, a subliniat că este necesară comunicarea corectă către consumatori a beneficiilor nutriţionale şi pentru sănătate ale alimentelor. El a precizat că instituţiile europene au decis, cu câţiva ani în urmă, să creeze un cadru reglementar care să impună criterii riguroase în acest domeniu.
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), este organismul ştiinţific al Uniunii Europene care analizează dovezile ştiinţifice puse la dispoziţie de companiile din industria alimentară şi emite opinii privind menţiunile de sănătate propuse şi condiţiile pentru utilizarea lor. Aceste evaluări au început în ianuarie 2008. Alinierea dintre producători şi EFSA referitoare la modalitatea în care pot fi comunicate beneficiile alimentelor funcţionale este un proces în plină desfăşurare.
Colaborarea industriei alimentare cu instituţiile europene va continua în următorii ani, astfel încât alimentele funcţionale să fie corect promovate în rândul consumatorilor, stilul de viaţă echilibrat şi alimentaţia sănătoasă fiind parte a strategiei mondiale în ceea ce priveşte sănătatea populaţiei, a subliniat prof. Mencinicopschi.
El a atras atenţia că alimentele nu sunt sănătoase dacă nu au şi calităţi nutriţionale care ar trebui cunoscute de consumatori şi a subliniat faptul că procesul de evaluare a nutrienţilor de sănătate este mult întârziat din cauza mecanismelor birocratice greoaie şi a numărului mare de dosare. Specialistul a menţionat că la nivelul UE este reglementată analiza riscului.
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare apreciază că agricultura se va reîntoarce la cea ecologică, în acest sens existând preocupări din ce în ce mai mari.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. dr. Mircea Diculescu: Alimentele funcţionale aduc beneficii sănătăţii Alimentele funcţionale aduc beneficii pentru sănătate, au efecte pozitive asupra aparatului digestiv şi, consumate în cantităţile necesare, cu tulpinile indicate, reduc riscul cancerului de colon, a subliniat prof. dr. Mircea Diculescu, de la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Fundeni, miercuri...
Imunitatea si flora intestinala Rolul florei intestinale este decisiv nu doar in procesul digestiv si al asimilarii nutrientilor, ci si in protectia intregului organism. Aceasta functie de aparare se datoreaza faptului ca 70% din sistemul imunitar este reprezentat de tractul digestiv.
Top 6 alimente probiotice pentru imunizarea organismului Cine ar fi crezut ca acum, in prag de sezon rece, sanatatea intregului nostru organism poate depinde doar de cateva mici microorganisme: probioticele! Aceste bacterii benefice si microbi care traiesc in intestine au un rol important in digestie insa mai mult decat atat, sunt un adevarat...
Refluxul gastric - sfaturi alimentare pentru vindecarea naturala In jur de 20 % dintre adulti sufera de boala refluxului gastro-esofagian. Cauzele refluxului de acid gastric includ sarcina, herniile hiatale, o dieta nesanatoasa si un dezechilibru al acidului gastric, toate avand ca rezultat regurgitarea acidului care genereaza neplacutele simptome de reflux...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Dietoterapia răcelii O dietă corespunzătoare are un mare impact în ceea ce priveşte rezistenţa şi recuperarea după o răceală, susţin nutriţioniştii.
Reglementări privind comunicarea despre beneficiile alimentelor Opţiunea pentru o alimentaţie sănătoasă înseamnă să includem în mesele zilei alimentele care acoperă nevoile organismului şi nu conţin în exces factori alimentări 'de risc', precum alcoolul, sarea, zaharurile sau grăsimile saturate.