Cele mai citite
 


Tratamente ca la Auschwitz pentru bolnavii psihici
marţi, 3 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Cordonul de cauciuc, vergeaua din lemn şi bastonul de cauciuc sunt tehnici de reeducare, folosite de infirmieri pentru bolnavii cu afecţiuni psihice din Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică de la Bolintin Vale, judeţul Giurgiu.

“Am aflat că sunt trei infirmiere care îi bat de le sună apa în cap, una umblă cu un cordon de cauciuc după gât şi îi plesneşte pentru orice, una îi bate cu o vergea dintr-un lemn tratat, iar alta are un baston de cauciuc folosit de poliţişti”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Giurgiu, AdelinaVoicu.

Ea spune că la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică, tehnicile de recuperare aplicate bolnavilor cu afecţiuni psihice sunt ca şi cele din lagărul de exterminare de la Auschwitz.
 
O altă metodă de pedeapsă este “la gratii”.
“Când am fost acolo în control, erau şase bolnavi în trei paturi, la izolatorul cu gratii. Aceştia erau pedepsiţi pentru că seara se plimbaseră pe holuri şi cereau ţigări”, a mai declarat Adelina Voicu.
 
Directoarea DGASPC spune că astfel de practici nu sunt justificate, pentru că întotdeauna a existat medicaţia necesară pentru bolnavi, iar izolatorul se aplică maxim două ore, pentru cei mai recalcitranţi, în camere izolate cu saltele de cauciuc şi nu cu gratii, de care aceştia se pot lovi.
 
“Am făcut de multe ori controale la centrele din judeţ, dar nu am ştiut că bolnavii sunt agresaţi fizic de personalul care ar trebui să îi îngrijească. Nu m-am gândit să dezbrac bolnavii pentru a vedea dacă sunt bătuţi. Am auzit că alţii sunt ţinuţi cu orele sub duşul rece”, a completat Adelina Voicu.
La Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică de la Bolintin Vale sunt aproape o sută de persoane cu boli mintale, iar directoarea DGASPC Giurgiu spune că mulţi dintre bolnavi sunt “mai în firea lor decât salariaţii”.
Ea crede că acest lucru se întâmplă pentru că acolo nu există personal de specialitate cum ar fi psihologi, pedagogi, kinetoterapeuţi, iar din cei 106 salariaţi, doar doi au studii superioare, iar majoritatea au cinci, şapte sau opt clase.
 
Aceste practici au ieşit la iveală după ce o asistată din cadrul centrului de la Bolintin Vale, o fostă profesoară, în vârstă de 58 de ani, diagnosticată cu schizofrenie paranoidă, a decedat la sfârşitul săptămânii trecute, în urma bătăilor aplicate în centru. AGERPRES/ (Camelia Bigan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.