Cele mai citite
 


Moţiunea simplă privind Sănătatea, respinsă de Camera Deputaţilor
miercuri, 24 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Plenul Camerei Deputaţilor a respins, marţi, moţiunea simplă a PNL împotriva ministrului Sănătăţii, Attila Cseke.
Împotriva moţiunii intitulate 'La sănătate nimic nu e sănătos' au votat 124 de deputaţi, iar 95 pentru. S-au înregistrat totodată şapte abţineri. Votul a fost exprimat cu cartele.
Potrivit regulamentului, pentru adoptarea unei moţiuni simple ar fi fost necesare voturile majorităţii deputaţilor prezenţi la şedinţă.
La dezbaterile din plen de marţi, democrat-liberalii au afirmat că moţiunea nu are niciun substrat obiectiv de susţinere.
'Deşi nu poate fi contestat în niciun fel dreptul opoziţiei de a depune moţiune în orice domeniu, cred însă că Sănătatea ar fi trebuit să fie ultimul domeniu pe care să-l abordeze partidul care a condus patru ani Sănătatea în condiţiile celui mai mare PIB al României, dar care nu a îmbunătăţit cu nimic nici starea de sănătate a cetăţenilor României, nici funcţionarea sistemului sanitar, aşa cum arată toate evaluările unor organisme internaţionale', a afirmat deputatul PD-L Iosif Drăgulescu.
Deputatul PSD Florian Popa a exprimat opinia că spitalul rămâne, în condiţiile date, 'o casă săracă şi adesea insalubră, care îşi propune doar să găzduiască boala'.
Social-democratul a mărturisit că nu este de acord cu textul moţiunii în integralitatea lui, dar consideră că punerea în discuţie a domeniului este de mare actualitate. 'Nu a fost cel mai bine în domeniu atunci când ministru era cel care astăzi a citit moţiunea (n.r. - Eugen Nicolăescu) şi nu PSD a creat dezastrul roşu-portocaliu pe care îl susţine moţiunea', a spus Popa.
Deputatul UDMR Derzsi Akos a afirmat că problemele menţionate în moţiune au origini mai vechi, având drept cauză o funcţionare defectuoasă a sistemului vreme de 14 ani.
'Dacă ar fi să fiu de acord cu titlul moţiunii, ar trebui să constat că nimic nu este sănătos de 14 ani. Cum s-ar explica astfel faptul că, din 1996 până în prezent, s-au înaintat în Parlamentul României opt moţiuni simple şi o moţiune de cenzură împotriva activităţii Ministerului Sănătăţii? Să înţeleg că din 1996 acest sistem nu funcţionează la parametrii normali sau opoziţia are această părere la modul de gestionare a problemelor din domeniul Sănătăţii', a spus Derzsi Akos, în plenul Camerei Deputaţilor.
Pe o linie similară s-a plasat şi deputatul independent Ioan Munteanu, care a afirmat că niciodată după 1989 domeniul Sănătăţii nu a fost o 'prioritate naţională', decât în campaniile electorale.
De cealaltă parte, liberalii, prin deputatul Eugen Nicolăescu, l-au criticat pe ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, afirmând că acesta are o atitudine politicianistă deoarece, în loc să-şi asume responsabilitatea pentru erorile proprii şi ale guvernării din care face parte, dă vina pe guvernarea liberală.
'Aş fi aşteptat ca domnul ministru Cseke să fie şi mai modest şi să nu îi critice pe cei care au mărit salariile medicilor, ci să recunoască faptul că nu e în capabil să mărească în continuare salariile medicilor şi asistenţilor. Din păcate, dumnealui a venit (...) să se războiască de fiecare dată cu vechea guvernare. Suntem îngrijoraţi de soarta românilor, poate dumneavoastră doar în vorbe, că nu faceţi nimic concret', a afirmat Nicolăescu.
Reacţia lui Nicolăescu a venit ca urmare a declaraţiilor lui Cseke Attila, care a spus că liberalii îi cer să răspundă pentru fapte şi decizii din trecut care nu îi aparţin. Mai mult, ministrul le-a transmis iniţiatorilor moţiunii că au ales să ignore responsabilitatea pe care au avut-o, alături de social-democraţi, pentru starea actuală a sistemului.
Ministrul a concluzionat că în 2010 în domeniul Sănătăţii, cel mai probabil, nu se vor produce minuni. El le-a mulţumit deputaţilor pentru dezbaterea pe domeniul Sănătăţii, arătându-şi disponibilitatea de a veni în Parlament de fiecare dată când va fi solicitat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dezbaterile la moţiunea simplă pe sănătate s-au încheiat Dezbaterile pe marginea moţiunii simple pe sănătate depusă de PNL la Camera Deputaţilor şi intitulată 'La sănătate nimic nu e sănătos' s-au încheiat, documentul urmând să fie supus votului la ora 15,30.
Deputaţii au respins moţiunea simplă a opoziţiei privind sănătatea (sinteză) Camera Deputaţilor a respins, luni, moţiunea simplă pe domeniul Sănătăţii intitulată "Sistemul sanitar din România: Alarmă de cod roşu", cu 137 de voturi împotrivă, 134 de voturi pentru şi trei abţineri.
Dezbatere pe proiectul prevenţiei, luni, la Cameră; invitat - ministrul Sănătăţii O dezbatere privind strategia Ministerului Sănătăţii pentru asigurarea serviciilor medicale de calitate, dar şi legată de proiectul prevenţiei va avea loc luni la Camera Deputaţilor la 'Ora Guvernului', fiind invitat să participe ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu.
Deputaţii au respins cea de-a doua moţiune simplă din această sesiune parlamentară (sinteză) Deputaţii au respins în această săptămână cea de-a doua moţiune simplă iniţiată de Opoziţie în actuala sesiune parlamentară, intitulată "Un flagel naţional - plantele etnobotanice".
Cseke Attila: Garantez că următorul ministru al Sănătăţii va fi la fel de criticat Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, luni, cu prilejul dezbaterii moţiunii simple pe sănătate de la Camera Deputaţilor, că şi următorul ministru al Sănătăţii va fi la fel de criticat, întrucât domeniul sanitar este "greu, rigid şi conservator uneori".
'Ora Guvernului': Dezbatere pe proiectul prevenţiei, luni, la Cameră; invitat - ministrul Sănătăţii O dezbatere privind strategia Ministerului Sănătăţii pentru asigurarea serviciilor medicale de calitate, dar şi legată de proiectul prevenţiei va avea loc luni, la Camera Deputaţilor, la 'Ora Guvernului', fiind invitat să participe ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu.