Cele mai citite
 


Bulgarii, reticenţi să se adreseze justiţiei în cazurile de malpraxis
miercuri, 24 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numai 0,3% dintre pacienţii bulgari care au fost victime ale malpraxisului medical şi-au căutat dreptatea în justiţie, potrivit datelor prezentate în cadrul unei mese rotunde privind colaborarea dintre sistemul de sănătate şi justiţie în protecţia drepturilor pacienţilor, desfăşurată marţi la Sofia, informează Novinite.
Potrivit participanţilor, sistemul juridic este ostil pacienţilor care se adresează instanţelor în cazurile de malpraxis, taxele percepute reprezentând 4% din suma cerută ca despăgubire.

În 2009 au fost intentate 200 de procese, însă numai 10 au fost finalizate prin verdicte, dintre care două treimi au prevăzut pedepse administrative.

În ultimii ani, media pacienţilor raportaţi ca victime ale malpraxisului a fost de 8,3% (circa 44.000). Dintre aceştia, între 1.000 şi 3.000 au decedat.

Experţii participanţi au recomandat înfiinţarea unei autorităţi independente pentru expertiză medicală, introducerea unor poliţe de asigurare eficiente împotriva malpraxisului, crearea unei baze de date naţionale care să înregistreze incidentele de malpraxis, şi o procedură strictă pentru investigarea circumstanţelor decesului unui pacient.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Organizarea, funcţionarea şi certificarea Centrelor de Expertiză pentru Boli Rare - în dezbatere publică Ordinul privind organizarea, funcţionarea şi metodologia de certificare a Centrelor de Expertiză pentru Boli Rare (CEBR) a fost lansat în dezbatere publică vineri, de către Ministerul Sănătăţii, care aşteaptă, până în data de 21 martie, observaţii şi propuneri privind proiectul de act normativ.
Ponta: Pentru sistemul de sănătate îmi doresc să avem un buget care să nu se termine în septembrie Îmi doresc pentru sistemul de sănătate să avem o strategie pe următorii patru ani şi un buget care să nu se termine în septembrie sau octombrie, a spus marţi premierul Victor Ponta la o conferinţă pe tema finanţării sistemului de sănătate.
Cristian Buşoi: Sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din UE la aproape toate criteriile Europarlamentarul Cristian Buşoi susţine că sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din UE la aproape toate criteriile, iar cea mai pregnantă problemă dezbătută la nivel european este cea a respectării drepturilor pacienţilor români.
(Corespondenţă) Jumătate dintre medicii bulgari vor ieşi la pensie în următorii 10 ani (presă) Sofia, 24 feb - Corespondentul AGERPRES, Ivan Radev, transmite: Problema lipsei cadrelor medicale cu care se confruntă sistemul de sănătate din Bulgaria va deveni cu adevărat dramatică în următorii 10 ani, întrucât în această perioadă jumătate dintre medicii actuali vor ieşi la pensie, în contextul în...
Corina Creţu: Sistemul de sănătate rămâne unul dintre sectoarele critice ale României Comisarul european pentru politici regionale Corina Creţu a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că sistemul de sănătate rămâne unul dintre sectoarele critice ale României, care ar avea nevoie urgentă de fondurile europene puse la dispoziţie pentru exerciţiul bugetar...
Iohannis: În sistemul de sănătate s-au făcut progrese notabile Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a prezentat în CSAT o informare cu privire la sistemul de sănătate publică şi starea de sănătate a cetăţenilor, a anunţat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, subliniind că în acest domeniu s-au făcut progrese notabile.