Cele mai citite
 


Călăraşi: Morbiditatea prin tuberculoză, peste media naţională
joi, 25 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Morbiditatea prin tuberculoză în judeţul Călăraşi este peste media naţională, conform datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică.
Dacă în anul 2009 la nivel naţional morbiditatea prin tuberculoză a fost 99,9 la suta de mii de locuitori, în judeţul Călăraşi morbiditatea a fost de 108,3 la suta de mii de locuitori.

Prevalenţa cazurilor contagioase a fost în România în anul 2009 de 62,9 la suta de mii de locuitori cu variaţii, în Călăraşi fiind de 88,2 la suta de mii de locuitori, judeţul ocupând după acest indicator locul opt pe ţară, după Giurgiu, Galaţi, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Caraş Severin.

De asemenea, un alt indicator care plasează Călăraşiul printre judeţele cu 'risc epidemiologic' este numărul cazurilor de tuberculoză cu bacilli multidrug rezistenţi.

În anul 2008, an în care la nivel naţional s-au înregistrat 817 cazuri, în judeţul Călăraşi s-au înregistrat 24 cazuri, ocupând locul zece la egalitate cu Doljul, după Bucureşti, Prahova, Galaţi, Constanta, Hunedoara, Dâmboviţa, Timiş, Iaşi, Argeş.

Potrivit medicului epidemiolog Camelia Truică, unul dintre indicatorii cei mai fideli ai aplicării măsurilor eficiente de control al tuberculozei într-un teritoriu este 'rata de succes terapeutic' obţinută la cazurile noi pulmonare pozitive la examenul microscopic al sputei.

Pentru ca răspândirea infecţiei să se limiteze treptat şi astfel endemia de tuberculoză să se reducă în timp, acest indicator trebuie să se situeze peste 85%. Pentru a menţine şi chiar a îmbunătăţi acest indicator este deosebit de importantă colaborarea pacientului, respectarea recomandărilor medicale privind terapia, regimul de viaţă, controalele periodice.

După acest indicator, în anul 2008, an în care numai în opt judeţe s-au înregistrat valori ale acestui indicator peste 85%, judeţul Călăraşi s-a aflat pe locul trei, după Bistriţa Năsăud şi Olt.

Cu toate că morbiditatea este în trend descendent, România rămâne ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare morbiditate prin tuberculoză. În anul 2008 România a ocupat locul 52 în lume din 212 ţări şi locul patru în regiunea europeană, după Kazahstan, Kirghistan, Republica Moldova.

Ziua de 24 martie, declarată Ziua Mondială împotriva Tuberculozei, se desfăşoară în acest an sub sloganul 'Împotriva tuberculozei mai mult, mai bine, mai repede!' deoarece trebuie acţionat mai rapid şi mai eficient pentru a câştiga teren în faţa tuberculozei, care la nivel mondial produce un caz de îmbolnăvire la fiecare patru secunde şi un caz de deces la fiecare zece secunde.

Datele OMS estimează că o treime din populaţia globului este infectată cu bacilul tuberculos. Deşi este cea mai vindecabilă boală infecţioasă pulmonară, tuberculoza rămâne cea mai importantă cauză de deces prin boală infecţioasă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ANSVSA: E-Coli verotoxigenă la probe prelevate din 8 judeţe Inspectorii sanitari veterinari au descoperit prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la 14 probe prelevate din abatoare, magazine alimentare, restaurante şi o fermă din judeţele Vâlcea, Suceava, Tulcea, Sibiu, Caraş Severin, Bistriţa Năsăud, Olt şi Prahova, informează, joi, Autoritatea Naţională Sanitară...
ANOFM: Peste 12.000 de locuri de muncă vacante în perioada 10 - 16 mai Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) are în evidenţe, pentru perioada 10 - 16 mai 2012, un număr de 12.490 de locuri de muncă vacante, cu peste 1.900 mai multe comparativ cu săptămâna trecută, potrivit unui comunicat al ANOFM remis, joi, AGERPRES.
Ministerul Sănătăţii va organiza concursul de rezidenţiat în 23 noiembrie Ministerul Sănătăţii va organiza pe 23 noiembrie concurs de intrare în rezidenţiat pe post şi rezidenţiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, informează Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti.
ANOFM: Peste 7.600 locuri de muncă vacante la nivel naţional, în perioada 17 - 23 februarie Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) are în evidenţă 7.619 locuri de muncă vacante pentru perioada 17 - 23 februarie, cu 239 mai multe decât în precedentele şapte zile, se arată într-un comunicat al ANOFM, transmis vineri AGERPRES.
MS a pus în dezbatere publică proiectul privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, până pe 22 septembrie, proiectul de hotărâre de guvern privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă.
ANOFM: Peste 7.300 locuri de muncă vacante la nivel naţional, în perioada 10 - 16 februarie Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) are în evidenţă 7.380 locuri de muncă vacante pentru perioada 10 - 16 februarie, cu 1.211 mai multe decât în precedentele şapte zile, se arată într-un comunicat al ANOFM, transmis vineri AGERPRES.