Cele mai citite
 


Alimentaţia nesănătoasă poate duce la declanşarea Alzheimer, susţin specialiştii de la Centrul Socodor
joi, 25 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

Alimentaţia nesănătoasă poate duce la declanşarea Alzheimer şi poate influenţa evoluţia acestei boli, susţin specialiştii, după ce au realizat o serie de cercetări la Centrul înfiinţat în comuna arădeană Socodor.

Potrivit rectorului Universităţii de Vest 'Vasile Goldiş' din Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, în cadrul Centrului de cercetare şi tratament pentru bolnavii de Alzheimer de la Socodor, care funcţionează sub egida UVVG, se analizează cauzele care determină apariţia şi evoluţia acestei boli degenerative şi care avansează de la o zi la alta dacă nu i se aplică un tratament adecvat.

'Cercetătorii au urmărit rolul metabolismului şi al alimentaţiei specifice bolnavilor de Alzheimer, primele concluzii publicate deja confirmând faptul că modul de hrănire contribuie foarte mult la instalarea bolii în faze mai timpurii, dar şi în modul de evoluţie a bolii', a precizat profesorul Aurel Ardelean.

El a menţionat că Centrul de la Socodor, deschis de UVVG Arad în parteneriat cu SC Terapeutica SA, are 20 de camere cu câte două paturi, baze de tratament şi agrement, bucătărie şi spălătorie proprie, fiind cel dintâi centru de sănătate din vestul României care se ocupă de tratamentul şi studiul Alzheimer.

Într-o singură serie, aici pot fi internaţi 25 de bolnavi, care suferă de această maladie, durata unui ciclu de tratament fiind de 60 de zile.

'Prin faptul că aplicăm principii de socializare, de comunicare foarte intensă între bolnavi, reuşim să readucem în memoria lor foarte multe lucruri care s-au depozitat acolo, astfel că aceşti bolnavi devin mult mai comunicativi atât între ei cât şi cu cadrele medicale cu care lucrează, ceea ce constituie un aspect important al reintegrării lor în viaţa socială', a precizat profesorul.

El a arătat că solicitările de internare sunt numeroase, motiv pentru care se are în vedere dublarea, de anul viitor, a capacităţii Centrului, pentru ca ulterior să ajungă la 80 de locuri.

Alzheimer este o boală degenerativă, care afectează zone ale creierului ce controlează memoria, inteligenţa, capacitatea de judecată, limbajul şi comportamentul, reprezentând forma cea mai comună de declin mental sau demenţă la persoanele în vârstă. Această maladie constituie o afecţiune mai gravă decât pierderea moderată a memoriei ce apare la persoanele în vârstă, ea asociindu-se şi cu tulburări de comportament, de personalitate, pierderea abilităţii de a gândi corect şi a abilităţii de a efectua activităţile zilnice.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Caraş-Severin: Bolnavii cu demenţă mixtă sau Alzheimer nu pot fi internaţi la azil din lipsă de personal Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa nu poate primi, la ora actuală, persoane diagnosticate cu demenţă mixtă sau Alzheimer, din cauza faptului că nu dispune de personal calificat.
Arad: Centru pentru vârstnici, îngrijiri paliative şi pentru bolnavii de Alzheimer, inaugurat în comuna Vladimirescu Un centru pentru vârstnici, îngrijiri paliative şi pentru bolnavii de Alzheimer a fost inaugurat, vineri, în noul cartier ''Via Carmina'' din comuna Vladimirescu, în prezenţa a numeroase oficialităţi.
Maladia Alzheimer, un mit? De-a lungul timpului, comunitatea ştiinţifică a emis diferite definiţii despre maladia Alzheimer, astfel încât acum unii pun la îndoială chiar existenţa acestei boli. Dacă maladia Alzheimer nu există? Este teza lansată ca o provocare de neurologul şi geriatrul Peter Whitehouse, care şi-a consacrat cea...
LEACURI DIN GRÃDINÃ: Strugurii Toamna se instalează cu paşi repezi şi din coşul nostru zilnic nu ar trebui să lipsească strugurii albi, negri sau roze, mai dulci, mai zemoşi sau mai parfumaţi. Orice soi de struguri am alege beneficiile sunt nenumărate. Numiţi ''fructul zeilor'', din cele mai vechi timpuri şi până în prezent, strugurii...
Alimentaţia persoanelor în vârstă influenţează capacităţile lor mentale (studiu) Persoanele vârstnice în sângele cărora se găsesc cantităţi însemnate de vitamine şi acizi graşi omega 3 au capacităţi mentale mai bune şi o memorie mai bună decât cele care se hrănesc cu alimente cu o valoare dietetică scăzută, potrivit unui studiu publicat miercuri şi menţionat de agenţia Belga.
Arad: Aparat pentru tratarea bolii Alzheimer, achiziţionat de Universitatea de Vest Universitatea de Vest 'Vasile Goldiş' Arad a achiziţionat un aparat de ultimă generaţie pentru tratamentul pacienţilor suferinzi de boala Alzheimer.