Cele mai citite
 


Program de burse pentru medici şi studenţi romi
miercuri, 4 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 4 mar /Agerpres/ - Un număr de 60 medici rezidenţi şi studenţi romi ai facultăţilor şi colegiilor de medicină vor primi burse de studiu, în cadrul unui program lansat, miercuri, la sediul Agenţiei de Monitorizare a Presei (AMP).

Medicii rezidenţi şi studenţii de etnie romă care urmează cursurile facultăţilor de Medicină, Farmacie, Stomatologie sau ale colegiilor de asistenţi medicali şi moaşe pot aplica la burse, în cadrul programului "Burse medicale pentru romi. Leadership în sănătate: o generaţie de profesionişti în domeniul sănătăţii", până pe 30 mai, pe adresa Centrului de Resurse pentru Comunităţile de Romi, a afirmat Robert Matei, coordonator naţional al programului de burse.

Beneficiarii burselor vor fi eligibili pentru finanţare suplimentară în scopul studierii unei limbi străine sau pentru participarea la conferinţe profesionale. De asemenea, bursierii vor fi susţinuţi printr-un program de mentorat, în cadrul unui proiect derulat în cooperare cu Asociaţia Medicilor Rezidenţi din România pentru îndeplinirea scopurilor acestora academice şi profesionale, a precizat Robert Matei.
El a spus că toţi semifinaliştii împreună cu mentorii selectaţi vor participa la un program de pregătire în advocacy coordonat de Institutul pentru o Societate Deschisă (OSI) pentru dezvoltarea capacităţii lor personale şi de advocacy, astfel încât să poată promova în mod eficient dreptul persoanelor de etnie romă la servicii medicale. Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate va organiza în această vară o tabără de advocacy ca parte a programului de pregătire.
Fondurile programului de burse sunt asigurate de OSI, iar selecţia bursierilor se va face pe baza rezultatelor academice a acestora.
Preşedintele AMP, Mircea Toma, a apreciat importanţa acordării unor astfel de burse.
Pe de altă parte, el a spus că în contextul în care săptămâna aceasta ştirile prezintă "pogromuri" în ţările vecine, în România se vorbeşte despre o campanie în care "nu ar fi bine să mai lăsăm romii să se numească romi, ci să se numească ţigani, lucru care declanşează reacţii publice de un rasism clar".
"Sunt fenomene care semnalează o degradare a mentalităţii societăţilor noastre şi sunt mentalităţi generate de absenţa unei atitudini hotărâte a guvernelor din aceste ţări", este de părere Toma.
El consideră că, în continuare, marea majoritate a romilor din România trăiesc în condiţii de sărăcie care generează conduite ce nu sunt, de cele mai multe ori, acceptabile social.
La rândul său, consilierul prezidenţial Peter Eckstein-Kovacs a menţionat că este nevoie de locuri de muncă pentru romi, astfel încât aceştia să-şi poată întreţine familia.
La evenimentul de lansare a programului de burse pentru romi a participat şi Istvan Haller, reprezentant al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

În 2008, primul an de implementare a acestui program, 35 de medici rezidenţi şi studenţi romi ai facultăţilor şi colegiilor de medicină au primit burse de studii. AGERPRES/(Iulia Petre)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.