Cele mai citite
 


Harghita: Peste patru sute de donatori de sânge, lunar
joi, 25 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 400 de harghiteni vin, lunar, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Miercurea Ciuc sau la punctele de colectare din Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc, cei mai mulţi dintre ei fiind atraşi de bonurile valorice primite în schimbul sângelui donat.
Directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină Miercurea Ciuc, Kopacz Ildiko, a declarat că în fiecare lună, în judeţ, se recoltează între 400 şi 450 de pungi de sânge, de la tot atâţia donatori. În fiecare an, în judeţ, se recoltează aproximativ 5600 de pungi de sânge, de 400 ml.
Cea mai mare cantitate din ''lichidul vital'' ajunge la spitalele din Harghita, dar se trimite sânge şi la clinicile din Târgu Mureş, acolo unde foarte multe persoane din judeţ merg pentru efectuarea unor intervenţii chirurgicale.
Majoritatea harghitenilor care donează sânge au între 18 şi 55 de ani, dar există şi cazuri de persoane care au 65 de ani, se simt bine şi continuă să fie donatori fideli.
Kopocz Ildiko a precizat că sunt foarte mulţi tineri care au terminat liceul sau sunt în clasa a XII-a şi vin să doneze sânge.
Cele mai puţine stocuri de sânge existente la centrul din Miercurea Ciuc sunt de la grupa AB, cu RH negativ, iar cele mai multe de la grupele 0 şi A2, RH pozitiv. Potrivit sursei citate, donatorii cu grupe rare de sânge se află în evidenţa centrului iar atunci când se înregistrează o situaţie de urgenţă se apelează la aceştia.
Donările se fac atât la Miercurea Ciuc cât şi la punctele pe care Centrul de Transfuzii Sanguine le are la Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc. De altfel, la Gheorgheni recoltările se fac o dată pe săptămână, în fiecare zi de miercuri, iar la Odorhei de trei ori pe săptămână.
Cei mai mulţi dintre cei care donează sânge o fac în schimbul bonurilor valorice oferite de stat, dar există şi persoane care vin la centru pentru a ajuta o persoană apropiată care se află într-o situaţie critică şi are nevoie de tranfuzie sanguină.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: Frigider pentru conservarea sângelui, cumpărat de Consiliul Judeţean Centrul de Transfuzie Sanguină din Miercurea Ciuc a fost dotat, miercuri, cu un frigider performant pentru conservarea sângelui, achiziţionat din fondurile Consiliului Judeţean Harghita.
Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti deschide programările online pentru donatori Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti deschide începând de joi, în premieră, programările online pentru cei care vor să doneze sânge, serviciul fiind disponibil prin completarea formularului de la adresa http://ctsbucuresti.ro/formular-donare-sange/formular-donare-sange.php?link2.
Caraş-Severin: Singurul medic de specialitate de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Reşiţa s-a pensionat Centrul de Transfuzie sanguină (CTS) din Reşiţa şi-ar putea pierde personalitatea juridică, după ce singurul medic de specialitate din cadrul acestuia s-a pensionat.
Maramureş: Criză de sânge în unităţile spitaliceşti Baia Mare, 3 dec /Agerpres/ - Centrul de Transfuzie Sanguină din Baia Mare livrează sânge unităţilor spitaliceşti din judeţul Maramureş la limită, din cauza numărului insuficient de donatori, a declarat, joi, directorul Centrului, dr. Melania Dascăl.
Arad: Toate secţiile Spitalului Judeţean unde se fac transfuzii de sânge sunt autorizate Toate secţiile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad unde se efectuează transfuzii sanguine sunt autorizate conform normativelor, a informat miercuri purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, Mihaela Cîtu.
Alba: Puţini aparţinători donează sânge după ce rudele lor au beneficiat de transfuzii Doar o mică parte dintre aparţinătorii bolnavilor internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia care au beneficiat de transfuzii de sânge au donat, la rândul lor, sânge, ajungându-se astfel la o 'situaţie dramatică', a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, managerul instituţiei, Nicoleta...