Cele mai citite
 


Salvaţi Copiii:Unul din şase copii din comunităţile sărace suferă de tuberculoză
joi, 25 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Boli infectioase
 

Unul din şase copii din comunităţile sărace suferă de tuberculoză, potrivit raportului 'Cunoştinţele, atitudinile şi practicile copiilor şi tinerilor străzii privind tuberculoza'', citat de Organizaţia Salvaţi Copiii.

Din 378 de copii şi tineri din comunităţi sărace, aproape unul din şase suferă de tuberculoză, susţine Organizaţia Salvaţi Copiii, într-un comunicat transmis, miercuri AGERPRES.
Comparativ cu evaluarea iniţială, efectuată în perioada martie-mai 2008, rezultatele actualei cercetări arată că aproape toţi copiii din rândul populaţiei vulnerabile (97%) ştiu că tuberculoza este o boală contagioasă. În plus, proporţia celor care au informaţii corecte despre tuberculoză a ajuns la 27%, dublu faţă de evaluarea iniţială. La nivelul întregului eşantion, 48% au avut cazuri de persoane bolnave de tuberculoză în familie.
''Copiii şi tinerii fără adăpost sau din comunităţile sărace reprezintă una din categoriile sociale cele mai vulnerabile în faţa tuberculozei. Factorii de risc la care este expusă această categorie - condiţiile de locuit improprii, lipsa facilităţilor sanitare, imunitatea scăzută din pricina alimentaţiei sărace, starea generală de sănătate fragilă, lipsa accesului la serviciile medicale - ne determină să continuăm pe termen lung acordarea serviciilor necesare de prevenire şi suport psiho-social (sprijin material, consiliere socială şi psihologică, diagnostic şi tratament),'' susţine Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.
Rezultatele cercetării ''Cunoştinţele, atitudinile şi practicile copiilor şi tinerilor străzii privind tuberculoza - Evaluare finală' au fost făcute publice cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Tuberculozei.
Cercetarea a fost efectuată în perioada ianuarie-februarie 2010, pe un eşantion de 378 de copii şi tineri ai străzii şi din comunităţi sărace din Bucureşti, Craiova, Iaşi şi Timişoara.
Obiectivul cercetării a fost să surprindă evoluţia cunoştinţelor, atitudinilor şi percepţiilor pe care le-au acumulat copiii şi tinerii străzii despre tuberculoză, după participarea lor în proiectul ''Prevenirea transmiterii tuberculozei în rândul copiilor şi tinerilor străzii prin educaţie pentru sănătate', derulat de Salvaţi Copiii începând din anul 2008.
Proiectul este derulat de organizaţia Salvaţi Copiii din anul 2008, cu finanţare de la Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei prin Fundaţia Romanian Angel Appeal.
Prin acest proiect s-au alocat resurse de protejare împotriva tuberculozei: sprijin material şi programe educaţionale pentru copiii/tinerii străzii şi familiile acestora.
Proiectul este implementat în colaborare cu comunităţile defavorizate cărora li se adresează, cu Programul Naţional de Control al Tuberculozei şi alţi 33 de parteneri (unităţi medicale, direcţii generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, alte organizaţii neguvernamentale) şi se desfăşoară în Bucureşti şi zonele limitrofe, Craiova, Iaşi şi Timişoara.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Salvaţi Copiii România lansează un nou proiect, în beneficiul copiilor cu tulburări de sănătate mintală Organizaţia Salvaţi Copiii România lansează proiectul Servicii integrate pentru copiii cu probleme de sănătate mintală, copiii victime ale violenţei domestice și familiile acestora. Scopul demersului este formarea de personal specializat care să ofere sprijin și să asigure cea mai bună...
Cluj: Proiect cu finanţare europeană pentru ridicarea calităţii programelor de studii medicale şi farmaceutice Cinci universităţi cu profil medical şi farmaceutic din România au elaborat şapte programe de studii, care vor contribui la creşterea calităţii ofertei educaţionale din domeniul sănătăţii, în cadrul proiectului intitulat "Standarde de calitate şi indicatori de performanţă specifici pentru învăţământul...
Comunicat de presă - Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză 'Condiţia pacientului cu tuberculoză în România şi în spaţiul european'
Proiect de lege privind măsuri de prevenire şi control al tuberculozei, lansat în dezbatere publică Bolnavii cu tuberculoză multidrog rezistentă cu risc crescut de abandon terapeutic ar putea beneficia de consiliere psihologică specifică dacă proiectul de lege privind măsurile de prevenire şi control al tuberculozei va fi susţinut şi adoptat de parlamentari în cadrul programului de cooperare elveţiano-român...
Dolj: Celulă de criză şi anchetă internă la DGASPC după ce doi tineri s-au sinucis Craiova, 7 dec /Agerpres/ - Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj a demarat o anchetă internă, iar la nivelul instituţiei s-a constituit o celulă de criză după ce o fată de 13 ani şi un băiat de 19 ani, ambii aflaţi în case de tip familial ale instituţiei...
Proiect lansat de Salvaţi Copiii, dedicat serviciilor integrate pentru copiii cu probleme de sănătate mintală Organizaţia Salvaţi Copiii România a lansat joi un proiect dedicat ajutorării copiilor cu probleme de sănătate mintală sau care sunt victime ale violenţei domestice, care are ca obiective formarea a 200 de specialişti în vederea evaluării şi intervenţiei, furnizarea de servicii de consiliere şi terapie...