Cele mai citite
 


Covasna, judeţul cu cei mai puţini bolnavi de TBC
joi, 25 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Covasna se află pe primul loc la nivel naţional în topul judeţelor cu cei mai puţini bolnavi de tuberculoză, în evidenţe existând la ora actuală aproximativ 400 de persoane contaminate cu bacilul Koch.
Medicul Sipos Andras, coordonatorul reţelei judeţene de pneumoftiziologie, susţine că numărul mic al bolnavilor de TBC se explică prin faptul că judeţul Covasna beneficiază de un climat natural adecvat, este lipsit de poluare, iar oamenii au un nivel de trai ce le permite să se hrănească decent, lucru important pentru păstrarea imunităţii.
La acest lucru a contribuit, în bună măsură, educaţia sanitară, dar şi predispoziţia persoanelor bolnave de a coopera cu medicii pentru a se vindeca.
Există, însă, şi persoane ce provin din medii sociale defavorizate, care nu conştientizează că netratarea tuberculozei le poate fi fatală.
În acest context, Sipos Andras a menţionat că cel mai mare focar de infecţie cu bacilul Koch din judeţ se află în localitatea Hetea, unde trăieşte o importantă comunitate de romi.
''Se spune că TBC-ul este o boală a sărăciei, a persoanelor cu probleme sociale şi cu o educaţie sanitară precară, dar aceasta nu-i ocoleşte nici pe bogaţi care pot fi contaminaţi'', a declarat Santa Francisc, şeful Departamentului de epidemiologie din cadrul Direcţiei Sanitare Covasna.
Medicii susţin că TBC este o boala pulmonară curabilă în peste 90% din cazuri, însă vindecarea depinde de respectarea cu stricteţe a tratamentelor prescrise.
Declaraţiile au fost făcute, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, prilejuite de sărbătorirea Zilei Mondiale împotriva tuberculozei.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. Carmen Monica Pop: Incidenţa cazurilor de tuberculoză, în continuare mare în România în raport cu ţările din UE Incidenţa cazurilor de tuberculoză (TBC) în România a înregistrat o uşoară scădere în ultimii ani, însă boala continuă să ne situeze pe ultimul loc în UE şi pe poziţia trei sau patru pe continent, înaintea unor ţări din fostul bloc comunist, a declarat pentru AGERPRES prof.dr. Carmen Monica Pop, şeful...
Doljul se află în topul judeţelor cu cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Dolj au demarat, joi, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, o campanie de informare care are ca scop prevenirea şi reducerea incidenţei acestei boli, în condiţiile în care Doljul se află în topul judeţelor cu cei mai mulţi bolnavi de...
Directorul Spitalului Mihăeşti (Vâlcea): Tăierile de arbori de sâmbătă nu au avut loc în pădurea sanatoriului Directorul Spitalului de Pneumoftiziologie, Marius Lumineanu, a declarat luni, pentru AGERPRES, că tăierile de arbori care au avut loc sâmbătă în zona Negreşti s-au făcut pe proprietatea administrată de o companie din judeţul Covasna şi nu pe cea a unităţii sanitare.
Covasna, judeţul cu cele mai multe avorturi Judeţul Covasna figurează pe primul loc în ţară la capitolul avorturi.
Covasna: Reduceri de paturi, fără disponibilizări de personal Peste 100 de paturi din spitale vor fi reduse în judeţul Covasna, însă nu vor avea loc disponibilizări de personal, susţine conducerea Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DSP).
Covasna: Jumătate din vaccinul împotriva gripei noi, rămas în stoc Numai jumătate din cantitatea totală de vaccin împotriva virusului gripei noi alocată judeţului Covasna a fost administrată de la demararea campaniei. Potrivit conducerii Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, judeţul Covasna a primit 25.000 de doze, iar numărul persoanelor care s-au vaccinat se cifrează...