Cele mai citite
 


Senatul a aprobat transformarea autorităţilor judeţene de sănătate în direcţii
miercuri, 4 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 4 mar /Agerpres/ - Discuţii aprinse, care anticipează dezbaterile privind proiectul legislativ care prevede repolitizarea funcţiilor de şefi ai serviciilor deconcertate ale Guvernului, au avut loc, miercuri, în plenul Senatului, între reprezentanţii opoziţiei şi cei coaliţiei guvernamentale la dezbaterea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care autorităţile de sănătate publică se retransformă în direcţii judeţene.

Senatorul liberal Paul Ichim a declarat că, deşi pare o "ordonanţă de schimbare de sintagmă", actul normativ va însemna "concedieri" de personal.

"Această ordonanţă este atât de urgentă încât prevede că în 60 de zile de la intrarea în vigoare, ministrul Sănătăţii va aproba regulamentul de organizare şi funcţionare şi organigrama acestor direcţii. Era mai bine ca această ordonanţă să vină cu ambele", a spus Ichim.
Senatorul liberal a spus că normal ar fi să se precizeze care sunt funcţiile politice. Aceeaşi poziţie a avut-o şi senatorul UDMR Gyorgy Frunda, care a solicitat actualilor guvernanţi "să renunţe la ipocrizia politică". El a afirmat că, deşi "nu este moral" ceea ce se întâmplă, este o boală "aparţinând tuturor partidelor parlamentare româneşti", iar problema trebuie rezolvată.
"Fac apel la Putere, care are 73% în Parlament: aveţi curajul şi spuneţi că există 'x' posturi în care oamenii vin şi pleacă o dată cu schimbarea Puterii", a spus Frunda.
Potrivit acestuia, ordonanţa este "o formulă găsită de actualul Guvern pentru a da afară directorii fostelor autorităţi", însă a atras atenţia că noile direcţii sunt succesorii juridici ai acestora în drepturi şi obligaţii, iar cei concediaţi vor putea da în judecată statul român, iar dacă vor câştiga procesele ar putea fi repuşi în funcţie.
"Distanţa este foarte mare de la expunerea de motive în care se vorbeşte de Tratatul de la Lisabona şi cele patru articole ale Ordonanţei", a spus Frunda.
"Vine şi legea care va îndepărta ipocrizia", i-a replicat preşedintele Senatului, Mircea Geoană.
El a spus că, săptămâna viitoare, la dezbaterea proiectului legislativ privind repolitizarea funcţiilor de şefi ai serviciilor deconcertate ale guvernului în teritoriu, vor fi probabil, din nou, astfel de dezbateri.
Senatorul PD-L Anca Boagiu a spus că "dezbaterea anticipează discuţiile care vor avea loc în perioada imediat următoare", arătând, însă că aceasta "a deraiat", deoarece în Ordonanţă "nu este vorba despre persoane, ci despre descentralizare".
Un alt senator democrat liberal, Iosif Secăşean, a arătat că actul normativ al guvernului prevede modificări importante, "care sunt acţiuni de descentralizare". El s-a referit la evitarea dublei subordonări - acestor autorităţi, dar şi ministerului de resort - a unor instituţii, ca Inspecţia Sanitară Judeţeană şi Serviciul judeţean de Programe de Sănătate.
OUG a fost adoptată cu 79 de voturi pentru, 24 împotrivă şi nicio abţinere.
Comisia juridică şi cea de administraţie din Senat au adoptat, marţi, un raport de admitere a propunerii legislative privind unele măsuri pentru organizarea administraţiei publice, aducând însă un amendament potrivit căruia la nivelul fiecărui serviciu deconcentrat va fi înfiinţată câte o funcţie de director
coordonator şef, care va avea contract de management cu şeful ierarhic superior pe un mandat de patru ani.

Propunerea legislativă, care prevedea, iniţial, repolitizarea funcţiei de prefect şi a celor de directori executivi şi directori executivi adjuncţi ai serviciilor deconcertate ale guvernului, iniţiată de deputatul PSD Mircea Duşa şi deputatul PD-L Călian Petru, urmează să fie înscrisă săptămâna viitoare pe ordinea de zi a plenului Senatului, care este prima Cameră sesizată. AGERPRES/(Diana Dumitru)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.