Cele mai citite
 


Închisorile româneşti luptă împotriva răspândirii SIDA şi a TBC
joi, 25 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România comunistă era un vast bârlog de spioni şi de paranoia, cu mii de persoane închise într-unul dintre cele mai crude sisteme de detenţie din Europa de Est. La 20 de ani după căderea comunismului, în spatele gratiilor deţinuţii stau din alte cauze, însă au în continuare multe motive de a se teme, scrie miercuri publicaţia americană Global Post, cu ocazia Zilei Mondiale a Tuberculozei.
Închisorile sunt considerate în general o sursă importantă pentru infecţia cu virusul HIV şi cu bacilul tuberculozei. România, care pretinde că are cea mai mare rată de bolnavi de tuberculoză dintre cele 27 de state membre ale UE, se teme acum că injectarea cu heroină, prin ace infectate, va provoca o epidemie HIV, scrie sursa citată, care a realizat materialul de la închisoarea Jilava.

Cu toate acestea, datorită eforturilor depuse printre alţii de Veronica Broască, în calittate de activist al Asociaţiei Române împotriva HIV, închisorile României pot fi considerate o poveste de succes. Veronicăi şi colegilor săi le este permis să intre în închisori pentru a oferi servicii medicale celor dependenţi de droguri, pentru ca aceştia să poată beneficia de ace neinfestate sau de tratament cu metadonă. Broască are cuvinte de laudă pentru oficialii închisorii, pe care îi consideră nişte persoane deschise, deşi susţine că aceştia se tem de posibilitatea ca deţinuţii să se răzbune pe ei dându-i în judecată, aşa cum s-a întâmplat în câteva cazuri recente, pentru asistenţă medicală neadecvată.

Potrivit Global Post, acest nou respect pentru drepturile deţinuţilor demonstrează că cei 20 de ani de democratizare post-comunistă în România au început să prindă rădăcini. Eforturile României de a se alătura UE au obligat ţara să se alinieze la legislaţia şi valorile clubului european.

Ca stimulent suplimentar, Europa a oferit României bani în schimbul rezolvării problemelor cu rata mare a TBC. O atare politică a dus la un succes rar: dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii deplângea săptămâna trecută că tratamentul TBC în Europa a devenit din ce în ce mai puţin eficient, România şi-a redus dramatic rata de incidenţă.

Această schimbare reprezintă o remarcabilă întoarcere cu 180 de grade, notează Global Post. Mult timp, dictatorul român Nicolae Ceauşescu a păstrat zelos secretele de stat atât faţă de poporul său cât şi faţă de lumea din afară. Tuberculoza era un subiect tabu pentru medicina românească şi, din moment ce era considerată o boală a sărăciei, Ceauşescu - obsedat de imaginea regimului său - a refuzat să admită că problema exista măcar.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
România, în pericol de epidemie de HIV România este în pericol să cadă pradă unei epidemii de HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile în lipsa banilor destinaţi prevenirii contactării virusului, avertizează experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citaţi de revista americană Time, în ediţia din 13-20 septembrie.
România şi alte ţări din Europa, tot mai ameninţate de SIDA Washington, 10 sep /Agerpres/ - România şi alte ţări europene riscă să se confrunte cu o epidemie de SIDA, ca urmare a proliferării prostituţiei ilegale, exercitate în locuri improvizate insalubre, la care se adaugă folosirea de către unii consumatori de droguri a seringilor nesterile şi sistarea unor...
Asistenţa medicală acordată grupurilor vulnerabile, cheia combaterii tuberculozei, afirmă două agenţii europene de sănătate Două agenţii europene de sănătate au subliniat, într-un raport dat publicităţii joi, necesitatea mai multor programe orientate spre grupurile vulnerabile - cum ar fi persoanele fără adăpost, consumatorii de droguri şi imigranţii din ţările cu rate ridicate de tuberculoză - pentru a reduce răspândirea...
Ziua Mondială împotriva SIDA s-a desfăşurat în 2011 sub sloganul 'Zero noi infecţii HIV' Ziua Mondială împotriva SIDA, care se marchează pe data de 1 decembrie, s-a desfăşurat, în 2011, sub sloganul "Zero noi infecţii HIV", un scop care necesită implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate socială în raport cu fiecare naţiune, de la instituţii publice de sănătate, asistenţă socială...
Creştere alarmantă a cazurilor de SIDA în Europa de Est, inclusiv în România În pofida campaniilor de prevenire şi a progreselor medicinei, din 2001 se observă o creştere alarmantă a numărului de persoane infectate cu virusul HIV în Rusia, Ucraina şi România, scrie săptămânalul Le Point în ediţia online de miercuri.
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...