Cele mai citite
 


Mobilizare internaţională împotriva turismului vizând grefa de organe
vineri, 26 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Turismul pentru grefa de organe, care-i împinge pe unii bolnavi din ţări bogate să plătească o avere pentru a obţine un transplant de rinichi sau de ficat într-o ţară săracă, face obiectul unei mobilizări internaţionale crescânde, în fruntea căreia se află Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Uniunea Europeană - notează joi AFP.
Acest fenomen, pentru care ţări precum China sau Pakistan sunt în mod regulat arătate cu degetul, a fost unul dintre subiectele conferinţei internaţionale privind donarea şi transplantul de organe, organizată recent la Madrid.

Evitarea traficului ilegal de organe şi stoparea turismului în vederea unui transplant este un 'obiectiv central, împărtăşit de toate ţările', a subliniat ministrul spaniol al sănătăţii Trinidad Jimenez.

A început o acţiune foarte hotărâtă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Societăţii Internaţionale a Transplantului pentru a stabili legi în ţările în care acestea nu existau, explică Rafael Matesanz, director al Organizaţiei Naţionale de Transplanturi din Spania. Legi împotriva traficului cu organe au fost adoptate în China, Filipine, Pakistan, Egipt şi Columbia.

În China 'continuă să existe un turism în vederea transplanturilor', dar în 2007 a fost votată o lege pentru reprimarea acestui fenomen, iar un prim proces cu privire la o bandă de traficanţi de organe urmează să se deschidă, subliniază Luc No?l, coordonator al OMS.

Dr. Huang Jiefu, ministru adjunct al sănătăţii din China, s-a deplasat la Madrid în încercarea de a convinge cu privire la eforturile sincere ale Beijingului în domeniu. Potrivit oficialului chinez, 'de la începutul anilor 2000, transplantul de organe a devenit o industrie înfloritoare' într-o ţară în care 'peste 90% din organele grefate provin de la deţinuţi executaţi'.

Şapte spitale şi-au văzut retrasă licenţa pentru practicarea grefelor, a mai subliniat Huang Jiefu.

Potrivit preşedintelui Societăţii Internaţionale a Transplantului, Jeremy Chapman, eforturile Chinei trebuie să fie însoţite de eforturi în ţările de origine ale acestor 'turişti', pentru a se dezvolta sisteme naţionale privind donarea de organe.

'Există şi exemple fericite', precum cel al Arabiei Saudite, unde, înainte, pacienţii obişnuiau să meargă în străinătate pentru o grefă, dar acum, practic, nu mai este cazul, a adăugat Chapman.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Piaţa neagră a vânzării de organe se răspândeşte printre săracii din Europa Confruntaţi cu o sărăcie gravă, unii europeni încearcă să-şi vândă organe precum rinichi, plămâni, maduvă osoasă sau cornee, spun experţii. Acest fenomen este relativ nou în Serbia, o ţară care a fost afectată de război şi care se luptă cu criza financiară care a cuprins continentul. Răspândirea vânzărilor...
Donarea de organe, o problemă în toată lumea Viena, 11 dec - Trimisul special al AGERPRES, Cornelia Stanciu, transmite: Donarea de organe este o problemă în toată lumea, reflectată în listele lungi de aşteptare, care la nivelul Europei cuprind aproximativ 67.064 de persoane cu vârste între 25 şi 60 de ani, 52.000 fiind în aşteptare pentru un transplant...
România, printre ţările furnizoare de organe pentru bolnavi România, se află, alături de Pakistan, India, Filipine, Egipt, Republica Moldova, Peru, Ecuador ori Columbia printre ţările care furnizează organe bolnavilor din statele bogate, transmite luni Infobae.com, pe baza unui reportaj publicat de cotidianul El Pais, care prezintă povestea unui spaniol operat...
China renunţă treptat la colectarea de organe pentru transplant de la deţinuţi executaţi China va începe din 2013 să renunţe la colectarea de organe pentru transplant de la deţinuţi executaţi, odată cu introducerea unui nou sistem naţional de donare de organe, a indicat un expert guvernamental, transmite vineri AP.
China: Primul proces legat de transplanturile ilegale de organe, judecat în aprilie China, ţară care a interzis traficul de organe în 2007, va organiza în luna aprilie primul proces împotriva unei reţele specializate pe acest tip de comerţ, considerat acum clandestin, a informat miercuri cotidianul oficial 'Ziarul Poporului', citat de Efe.
Spania: Procedeu novator de creare de organe cu ajutorul celulelor mamă Madrid, 2 nov/Agerpres/ - O echipă de cercetători spanioli a prezentat marţi la Madrid un procedeu de creare de organe, numite bioartificiale, cu ajutorul celulelor mamă de la un pacient. Acesta ar avea astfel riscuri mai mici să respingă organul după grefă. Cercetătorii au prezentat procedeul ca o premieră...