Cele mai citite
 


Vasile Astărăstoae: Sistemul de sănătate este subfinanţat, iar în domeniu nu s-a făcut reformă
vineri, 26 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, este de părere că din 1989 şi până în prezent nu s-a făcut o reformă reală în sistemul de sănătate şi consideră că acest domeniu este politizat, ''ceea ce nu este benefic''.
'În aceşti 20 de ani s-a trecut de la un sistem etatist la unul nu se ştie ce şi nefinanţat', a spus preşedintele CMR, joi, la Adunarea Generală a organizaţiei.
Prof. dr. Vasile Astărăstoae a subliniat că în tot acest timp procentul din PIB alocat sănătăţii a fost sub 4% comparativ cu 6% - 7% din PIB în alte ţări central şi est europene, sau cu 8 -10% din PIB în ţările OECD.
Preşedintele CMR apreciază că focalizarea pe controlul costurilor actuale în detrimentul creşterii finanţării a condus la o serie de consecinţe negative asupra stării de sănătate a populaţiei în general şi asupra celei a cetăţenilor aparţinând grupurilor defavorizate în special.
În opinia sa, trebuie revizuit conceptul de responsabilitate socială şi individuală pentru sănătate cu scopul de a stabili care este balanţa justă dintre responsabilitatea socială şi individuală care să fundamenteze politici de sănătate .
'Este nevoie ca politicile de sănătate publică din România să îşi extindă responsabilitatea socială pentru sănătatea populaţiei. Este nevoie de politici intersectoriale care să vizeze atât organizarea şi finanţarea sistemului public, cât şi politicile din educaţie sau economie', a subliniat preşedintele CMR.
Astărăstoae a apreciat că trecerea spitalelor la autorităţile locale trebuie atent analizată, pentru că nu toate dispun de fonduri, iar politizarea sistemului va fi mai mare.
Preşedintele CMR consideră că propunerea de reevaluare a pensionărilor medicale pe motiv că numărul acestora este mare şi că există acte de corupţie în sistem nu este bună.
'Autorităţile statului au argumentat necesitatea reevaluării pensiilor, făcând referire la cifre care atestă o creştere a numărului de pensionări medicale în 2007 cu peste 30% faţă de 2006.O analiză atentă însă ar fi arătat că aceasta este doar o creştere relativă şi nu una absolută', a explicat preşedintele CMR.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vasile Astărăstoae: Am mari reţineri faţă de cei care fac controale în sistemul medical Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat joi că are mari reţineri în ceea ce îi priveşte pe cei care fac controale în sistemul medical, mai ales când se uită la CV-urile acestora.
Vasile Astărăstoae: Sperăm ca în Guvern să se găsească fonduri pentru creşterea veniturilor rezidenţilor Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, speră ca în Guvern să se găsească fonduri pentru ca veniturile medicilor rezidenţi să crească.
Prof. dr. Vasile Astărăstoae: Suntem o societate din ce în ce mai cinică Situaţia medicilor nu s-a îmbunătăţit, în pofida eforturilor corpului medical, susţine preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, care a făcut joi o scurtă trecere în revistă a ceea ce s-a întâmplat în sistemul de sănătate în cei patru ani în care este la conducerea...
Vasile Astărăstoae: Am îndoieli că va exista voinţă politică privind modificarea radicală a sistemului de sănătate Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a afirmat, joi, în cadrul unei dezbateri, că are mari îndoieli că va exista voinţă politică şi susţinere pentru modificarea "radicală" a filozofiei noii legi a sănătăţii.
Vasile Astărăstoae: Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori (interviu) Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, despre finanţarea sistemului de sănătate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar şi despre migraţia medicilor peste hotare.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.