Cele mai citite
 


Ascaridioza
vineri, 26 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Articole medicale
 

 Ascaridioza este o afectiune produsa de viermele parazit Ascaris lumbricoides.

Omul se infecteaza consumand alimente nespalate contaminate si cu apa contaminata cu oua.

Femela ascarid are 20-40 cm lungime, iar masculul are 15-120 cm lungime. Parazitul are corpul alungit, cilindric, cu extremitatile drepte la femela si extremitatea posterioara curbata la mascul.

Femelele elimina oua nedezvoltate, neinfectioase, care parasesc gazda prin materiile fecale.

Mod de transmitere

Embrionarea oualor se produce pe sol in conditii favorabile de
temperatura si umiditate, in decurs de 20-30 zile. Apoi in ou se formeaza larva.

Inghitit de ou, oul ajunge in intestinul subtire, unde larva paraseste oul si trece in mucoasa
intestinala . Astfel, prin circulatia sanguina , ajunge in ficat si apoi plamani.

In primele 4 zile larva sta in
ficat , iar in urmatoarele 6 zile in plamani. Larva strabate peretele alveolar si ajunge in alveole, apoi in bronhiole, bronhii, trahee, faringe. Apoi sunt inghitite sau eliminate prin tuse . In urma inghitirii, larvele ajung in intestin unde in 60 de zile ajung adulti care elimina oua, ce pot fi eliminate prin fecale.

In decurs de 2-4 saptamani, in conditiile mediului extern, din ou iese larva si devine infectiosa. Astfel ciclul se reia.

Raspunsul gazdei umane fata de prezenta parazitului
este in functie de stadiul bolii si este diferit in cele 2 faze evolutive prin timpul si intensitatea reactiilor.

In infectiile primare trecerea larvelor prin
ficat si plaman nu provoaca manifestari patologice semnificative, ci doar daca migreaza simultan sute de larve.

In infectii repetate, ca urmare a sensibilizarii gazdei, pot apare reactii intensechiar in cazul inplicarii unui numar mic de larve.

Infectia afecteaza starea nutritionara si dezvoltarea
copiilor .

Tratament

Tratamentul medicamentos consta in admistrarea de mebendazol, albendazol si pyrantel pamoate. Aceste medicamente distrug viermele adult.

Tratamentul chirurgical
este necesar in cazul unei infestari masive, pentru a reface tesuturile afectate si a inlatura viermii.

Tratamentul chirurgical de recomanda in situatii ca obstructii sau perforatii
intestinale , obstructia canalelor biliare
, apendicita, etc.
Sursa: www.musetel.ro

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
14 plante benefice pentru plamani si sistemul respirator Un val de infectii virale si bacteriene matura emisfera nordica si oamenii au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca de o gama larga de simptome ale sistemului respirator. Daca recurgi la medicina conventionala pentru a incerca sa rezolvi aceste infectii cu antibiotice, doar o sa sporesti...
Salvia - salvatoarea sanatatii Planta parfumata, din familia mentei, un subarbust cu aspect ornamental, intrebuintat in medicina si gastronomie. Foarte raspandita in gradinile din Europa, America si Africa de Nord, salvia cuprinde cateva sute de specii de plante erbacee sau perene. Poate sa creasca si sub forma de arbusti. In...
INFECTII VIRALE RESPIRATORII (CONSIDERATII GENERALE) Schimbarile climaterice globale au antrenat schimbari ale climei la nivel regional si local rapide, si odata cu ele cresterea morbiditatii prin boli acute, infectiile respiratorii ocupand primul loc.
Alba: Infecţiile cu Rotavirus în ianuarie, în creştere semnificativă faţă de anul trecut Numărul infecţiilor cu Rotavirus a crescut semnificativ în Alba în primele 23 de zile din ianuarie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv de la 7 la 25 de cazuri, potrivit unui comunicat postat luni pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba.
Litiaza biliară - cauze şi tratament Litiaza biliară ţine de simptomatologia ce afectează vezica biliară (colecistul sau, popular, "fierea"). Vezica biliară este un sac de mici dimensiuni, lung de aproximativ 9 cm, în formă de pară, poziţionat imediat sub ficat.
Alimentatia si bolile metabolice Alimentatia reprezinta unul dintre principalii factori de sanogeneza. Deoarece modificarile in alimentatie pot determina modificari in schimburile metabolice care concura la mentinerea echilibrului nutritional, masurile dietetice reprezinta mijlocul prin care pot fi contracarate unele...