Cele mai citite
 


Medicii francezi formaţi în România sunt la fel de buni precum cei pregătiţi în Franţa
duminică, 28 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Tinerii care nu au reuşit să treacă de primul an la facultăţile de medicină din Franţa pot spera încă să devină medici. Pentru mulţi, salvarea vine din România. Universitatea din Cluj a deschis în 2000 o secţie în franceză la facultăţile de medicină, farmacie şi chirurgie dentară. Absolvenţii vor putea apoi să-şi exercite profesia în Franţa în virtutea acordurilor Uniunii Europene. Un fenomen denunţat de un an de zile de Consiliul Ordinului Medicilor din Franţa, scrie săptămânalul Le Point.
'Această expatriere a studenţilor care au eşuat în Franţa este inadmisibilă şi creează o discriminare faţă de studenţii francezi', afirmă doctorul Xavier Deau, vicepreşedintele consiliului, care denunţă această 'mascaradă a studiilor'.

Situaţia este cu atât mai criticabilă cu cât acest du-te-vino reîncepe la sfârşitul celui de-al şaselea an de studiu, deoarece obţinerea unui loc de rezidenţiat este în mod paradoxal mai dificilă în România decât în Franţa. În România, această selecţie se face, la fel ca în Franţa, în ordinea notelor. Numai că, în timp ce în Hexagon, orice student care se prezintă la concurs obţine un rezidenţiat într-o anumită specializare, în România, numai primii clasaţi obţin un loc. Această situaţie nu-i descurajează pe studenţii francezi, deoarece ei se pot întoarce în Franţa la sfârşitul celui de-al şaselea an de studiu ca să-şi facă rezidenţiatul.

Anul trecut, doar doi dintre ei au ajuns în anul şase în România şi s-au întors în Franţa. Potrivit publicaţiei, ei s-ar fi clasat printre ultimii o sută din cei 6.500 care s-au prezentat la concursul din Franţa: unul ar fi ales medicina generală, celălalt, medicina muncii.

Francezii sunt recrutaţi la Cluj pe bază de dosar - conform unor criterii nu prea bine definite - şi nu în urma unui examen de admitere şi plătesc şi o taxă de înscriere. Această taxă, care a crescut de la 2.500 la 5.000 de euro ca urmare a numărului mare de cereri din partea tinerilor francezi după aderarea României la UE, în 2007, constituie un criteriu de selecţie deloc neglijabil. Cu atât mai mult cu cât viaţa este relativ mai scumpă pentru studenţii francezii. 'Totul este mai scump pentru francezi şi este foarte greu să negociezi preţurile atunci când nu eşti român', spune un student francez, care plăteşte peste 400 de euro pe lună pentru o garsonieră închiriată la Cluj, de două ori mai mult decât un român.

Numărul de studenţi de la secţia francofonă este oficial limitat la 80, dar potrivit responsabililor facultăţii de medicină, farmacie şi chirurgie dentară, ar fi în total 208. Puţinii francezi care sunt respinşi la Cluj se orientează spre alte universităţi din România unde se ţin cursuri şi în franceză, ca de exemplu la Iaşi sau Arad. Şi alte ţări din Europa de Est au pătruns pe acest segment: Bulgaria, unde taxele de înscriere s-ar ridica la aproape 7.000 de euro pe an şi se face o selecţie mai strictă la admitere, sau Polonia, unde se face o selecţie foarte riguroasă de-a lungul întregii perioade de studiu. Din ce în ce mai mulţi absolvenţi cu diplomă de bacalaureat din Franţa sunt atraşi de această posibilitate şi se duc direct în Europa de Est ca să-şi c ontinue studiile superioare, fără să mai încerce în Franţa. Studenţii nu trebuie decât să obţină o notă de trecere la toate materiile ca să promoveze în anul de studiu. De fapt, niciun student francez de la Cluj nu a repetat anul până acum.

Toţi aceşti studenţi la medicină vor putea în curând să-şi exercite profesia în Franţa. Un adevărat chilipir pentru regiunile care se confruntă cu un deficit de practicieni. O delegaţie din departamentul Sarthe (vestul Franţei) s-a deplasat recent la Cluj unde s-a întâlnit cu studenţii francezi pentru a le prezenta facilităţile de care ar beneficia dacă ar dori să exerseze în acest departament.

În departamentul Sarthe există un generalist la 1.250 de locuitori. Din cauza acestei penurii cronice de medici, departamentul oferă tot felul de stimulente financiare pentru a-i atrage pe tinerii practicieni. Astfel, studenţilor care se angajează să se instaleze pe o perioadă de cel puţin cinci ani în zona deficitară după obţinerea diplomei li se acordă până la 700 de euro pe lună timp de trei ani. 'La terminarea studiilor în România, ei vor avea o diplomă europeană în toată regula şi o pregătire de calitate. Noi dorim să solicităm ca rezidenţiatul să fie efectuat în Franţa', a precizat doctorul Pierre Hellier, vicepreşedintele consiliului general al departamentului.

'Este de dorit să-i facem pe studenţii de aici să se întoarcă în Franţa', estimează acesta. O ipoteză puţin realizabilă, după cum spune un student francez la Cluj: 'Mai mult de jumătate din studenţii francezi de aici provin din familii înstărite sau de medici. Dacă au putut să-şi plătească taxele de înscriere este greu de crezut că se vor lăsa atraşi de o primă mică de instalare într-o zonă în care veniturile lor vor fi net mai mici decât ceea ce ar obţine într-un oraş mare.'

Consiliul Ordinului Medicilor consideră că întreg sistemul trebuie pus în discuţie. 'Universităţile franceze trebuie să mai arunce o privire şi la celelalte posibilităţi de formare europene, deoarece la urma urmei toţi vor avea strict aceleaşi drepturi. Studiile medicale franceze sunt prea elitiste', constată doctorul Xavier Deau. Vicepreşedintele Consiliului Ordinului Medicilor propune ca directiva europeană 2005/36 privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor în cadrul UE în vederea exercitării unei profesiuni să nu se aplice doar la durata studiilor, ci şi la calitatea programelor. 'Unele ţări europene propun studii mai puţin elitiste, de durată mai scurtă câteodată, dar formează totuşi buni profesionişti', constată acesta. Şi recunoaşte că medicii formaţi în România n u sunt obligatoriu mai puţin buni decât cei francezi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Arad: Marea majoritatea a absolvenţilor Facultăţii de medicină a UVVG Arad au promovat rezidenţiatul Mai mult de 90% dintre absolvenţii din acest an ai Facultăţii de Medicină Generală, Farmacie şi Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Vest ‘Vasile Goldiş' Arad au promovat examenul de rezidenţiat.
Demonstraţii practice pe un simulator 3D, pentru studenţii de la Stomatologie Studenţii de la Facultăţile de Medicină Dentară vor putea să dobândească experienţă profesională încă din anul III de studiu prin intermediul unui sistem de simulare asistată pe calculator 3D, a declarat prof.univ.dr. Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină...
Prof. univ. dr. Constantin Ciuce: UMF 'Iuliu Haţieganu' nu face niciun rabat de la seriozitate şi responsabilitate în formarea medicilor - interviu Cluj-Napoca, 5 feb /Agerpres/ - Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'', prof. univ. dr. Constantin Ciuce, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte despre interesul tinerilor din ţările europene pentru instituţia clujeană de învăţământ superior...
Universităţile de medicină din România atrag tot mai mulţi studenţi din UE Tot mai mulţi aspiranţi la studii de medicină care nu găsesc locuri în Germania sau Austria sunt atraşi de universităţi din România, precum cele din Timişoara, Cluj sau Bucureşti. Acestea au descoperit de multă vreme în studenţii străini o sursă de venit. Taxele de studii sunt aici între 3.000 şi 5.000...
Iaşi: Sute de studenţi medicinişti, prezenţi la conferinţa privind oportunităţile de consiliere Peste 400 de studenţi medicinişti din Iaşi au luat parte, marţi, la o nouă ediţie a conferinţei "Oportunităţi în abordarea interdisciplinară a consilierii studenţilor de medicină şi medicină dentară" din cadrul proiectului 'Consiliere profesionala pentru studenţii în medicina şi program integrat de practica...