Cele mai citite
 


Reprezentanţii pacienţilor, sceptici în legătură cu coplata
duminică, 28 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii a organizat, vineri, o dezbatere privind coplata care ar urma să se producă începând cu 1 iulie.
Dr. Cristian Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a prezentat argumentele pentru care se doreşte introducerea mecanismului de coplată pentru tichetul moderator din sănătate.
El a subliniat că noua măsură va duce la o mai bună adresabilitate a populaţiei către sistemul asistenţei primare şi la îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate, dar va impune şi un control în ceea ce priveşte neefectuarea serviciilor, crescând astfel calitatea asistenţei medicale.
Pe de altă parte, secretarul de stat a subliniat că introducerea coplăţii va permite monitorizarea şi transparenţa cheltuielilor, astfel încât fraudarea sistemului să fie mai dificilă şi mai uşor de probat.
Medicul a explicat că tichetul moderator pentru sănătate va funcţiona ca un document de plată pe care pacientul trebuie să îl păstreze acasă şi cu care să facă dovada plăţii.
În realizarea acestui sistem de coplată se generează în sistem peste 700 milioane lei anual, a susţinut Cristian Irimie.
Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 de lei, iar când se va atinge această sumă cetăţeanul va merge la Casa de Asigurări de Sănătate unde va primi o adeverinţă care să certifice plata sumei. După aceasta, orice consultaţie pe care o va face nu va mai presupune coplata.
Secretarul de stat a menţionat că o consultaţie la medicul de familie va costa 5 lei, la specialist - 10 lei, la specialist în afara programului - 20 de lei. 'Doar în cazul în care se solicită o consultaţie la domiciliu se va plăti, altfel urgenţele nu se plătesc', a precizat secretarul de stat.
Pentru serviciile de recuperare în ambulatoriu pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj şi altele coplata este de 50 lei / cură, maxim 100 lei pe an.
În ceea ce priveşte serviciile spitaliceşti coplata pentru spitalizare va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă 50 lei.
La serviciile paraclinice se va încasa coplată pentru analize de laborator de un leu/ test, radiologie şi explorări funcţionale - 5 lei, computer tomograf fără substanţă de contrast - 25 lei şi cu contrast - 50 lei, RMN fără substanţă de contrast - 100 lei, iar cu substanţă - 200 lei.
Secretarul de stat a susţinut că introducerea coplăţii face parte din angajamentul financiar pe care Guvernul l-a încheiat cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.
Potrivit lui Irimie, categoriile de persoane pentru care coplata va fi suportată de la bugetul de stat sunt persoanele fără venituri, persoanele care fac parte dintr-o familie ce are dreptul la ajutor special, pensionarii cu pensia sub 700 lei, copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 până la 26 de ani studenţi, şomeri, categoriile, gravidele.
Se estimează că vor fi 9.400.000 de persoane scutite de la plata tichetelor pentru sănătate.
În opinia secretarului de stat, coplata va uşura trecerea la asigurările private de sănătate.
Participanţii la dezbatere - reprezentanţi ai pacienţilor, ai asigurărilor private - s-au arătat sceptici în ceea ce priveşte aplicarea acestei măsuri, subliniind că nu va uşura accesul la sănătate.
Dr. Şerban Paul, preşedintele Medicilor de Familie din judeţul Botoşani, a atras atenţia că în mediul rural vor fi probleme, că oamenii nu sunt educaţi şi, în plus, va fi greu să îşi aleagă furnizorii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dezbaterea organizată joi de MS privind coplata nu a avut audienţă Dezbaterea organizată joi de Ministerul Sănătăţii (MS) privind coplata nu a avut audienţă, la discuţii fiind prezenţi doar preşedintele Camerei Federative a Medicilor, Dan Pereţianu, şi reprezentanţi ai presei.
MS a lansat în dezbatere publică proiectul privind coplata Ministerul Sănătăţii a lansat, vineri, în dezbatere publică, proiectul de hotărâre de guvern pentru modificarea şi completarea Contractului - cadru pentru asigurarea asistenţei medicale în perioada 2011 - 2012, în care sunt incluse şi prevederile referitoare la coplată.
Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de HG referitor la vaccinări Toţi furnizorii de servicii medicale care se ocupă cu vaccinarea, indiferent dacă sunt din sistemul public sau privat şi indiferent de casa de asigurări de sănătate cu care au încheiat contract, sunt obligaţi să se înregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare în Registrul Electronic Naţional...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Serviciile de specialitate acordate copiilor autişti de ONG-uri vor fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Secretarul Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, dr. Florin Buicu, a declarat pentru AGERPRES că marţi a fost adoptată în plen completarea şi modificarea Legii nr.151/2010, în care a fost cuprinsă şi prevederea referitoare la decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a ...