Cele mai citite
 


Attila Cseke: Sistemul de coplată va duce la un echilibru al finanţărilor din sănătate
duminică, 28 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sistemul de coplată în domeniul sanitar va echilibra bugetul CAS atât pentru spitalizare, cât şi pentru medicina de prevenţie, a declarat vineri ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, într-o conferinţă de presă, la Râmnicu Vâlcea.
'După cum se ştie, proiectul de coplată în sănătate este condiţionat de Banca Mondială, el se află în discuţii de anul trecut. Vor urma mai multe dezbateri pe această temă, după care va ieşi pe piaţă într-o formă finală. Nu cred că există o diferenţă de implementare între urban şi rural sau provincie şi capitală. Este un sistem aplicat cu succes în multe state europene. În primul rând, vom reduce procentul alocat din CAS pentru spitalizări, nu vor mai fi internări în orice situaţie, pentru că sunt boli care pot fi tratate în ambulatoriu sau de către medicul de familie', a precizat Attila Cseke.
În România, 50% din finanţarea către sistemul sanitar se duce spre a plăti spitalizările, pe când în alte state europene procentul se ridică la 40%, potrivit ministrului Sănătăţii. El a menţionat ideea că banii care vor veni la buget nu vor fi folosiţi pentru a acoperi găurile din sistem.
'Tarifele pe care le-aţi văzut sunt propuneri, vor fi categorii exceptate, cei fără venituri, pensionarii, copii, dar, repet, nu e normal ca într-o ţară cinci milioane de angajaţi plătesc un buget de sănătate de care beneficiază 22 de milioane de cetăţeni. Normal că există o subfinanţare', a spus Attila Cseke.
Referindu-se la criteriile de acordare a concediilor medicale, ministrul a precizat că vor apărea modificări prin care CAS-ul să poată avea infomaţii despre starea şi domiciliul unde se află pacientul care are o asemenea prescripţie medicală.
'În primul rând se va reduce numărul de zile pentru prescripţii medicale, care şi aşa este mai mare decât media europeană. Pacientul va fi obligat să lase adresa unde va locui pe durata concediului medical astfel încât să poată fi verificat. Este un abuz, în România, de asemenea concedii medicale. În 2008, 3% din buget a fost alocat pentru plata concediilor medicale, în 2009, am ajuns la 6%. Şi atunci, normal că rămân mai puţini bani în sistem, iar eu sunt întrebat de ce nu sunt medicamente, care iarăşi nu este normal', a precizat ministrul Sănătăţii.
Pe de altă parte, Attila Cseke a spus că aproximativ 320 de spitale vor trece în acest an în subordinea administraţiilor publice locale.
'Noi am trimis secretari de stat în toată ţara unde s-au făcut evaluări complexe despre eficienţa acestor spitale. Au avut loc discuţii atât cu reprezentanţii autorităţilor, primari, preşedinţi de Consilii Judeţene, dar şi cu manageri de spitale. Vom vedea dacă mai trebuie eliminate paturi, care este randamentul. Adăugăm aici şi sistemul de coplată care vine la autofinanţare. Dar, în orice caz, nu este treaba ministrului să se ocupe de sute de spitale să le afle problemele şi să le coordoneze. Este de datoria administraţie locale, împreună cu mangerii unităţilor respective', a subliniat ministrul Sănătăţii.
Attila Cseke s-a aflat vineri într-o vizită de lucru în judeţul Vâlcea unde a vizitat mai multe unităţi sanitare din Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani şi Horezu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
COPAC dezaprobă intenţia Guvernului de a introduce coplata în sistemul sanitar Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) nu este de acord cu intenţia Guvernului de a introduce coplata în sistemul sanitar, susţinând că această măsură contravine Legii Sănătăţii şi afectează pacienţii cu venituri mici.
Ministrul Sănătăţii doreşte descentralizarea spitalelor până la 1 iulie Ministrul Sănătăţii Attila Cseke, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că descentralizarea prin transferul unităţilor medicale publice către administraţia locală reprezintă în acest moment una din soluţiile de eficientizare a funcţionării sistemului sanitar şi trebuie realizată până în vara...
Ministrul Sănătăţii a promis finanţare pentru finalizarea lucrărilor la Spitalul din Horezu Spitalul orăşenesc din Horezu, al doilea ca mărime din judeţul Vâlcea, va primi, în acest an, şi restul de bani pentru finalizarea lucrărilor începute în 1993, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
PDL Vâlcea cere explicaţii ministrului Sănătăţii pentru coplata serviciilor medicale Secretarul general al PDL Vâlcea Samoil Vîlcu susţine că ministrul Sănătăţii trebuie să ofere mai multe explicaţii românilor pentru coplata serviciilor medicale , măsura ce va intra în vigoare în luna martie.