Cele mai citite
 


Traian Băsescu regretă neclarităţile rezultate în urma precizărilor referitoare la medici
marţi, 30 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Traian Băsescu regretă 'neclarităţile rezultate' în urma discursului susţinut, luni, în cadrul unei dezbateri publice pe tema noii legi a educaţiei, se arată în cadrul unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.
'Preşedintele Traian Băsescu a avut în vedere, în primul rând, nevoia creşterii calităţii educaţiei noilor generaţii de medici. Preşedintele a plecat de la concluziile Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice din România, care arată că ţara noastră se află pe primul loc în interiorul Uniunii Europene în ceea ce priveşte decesele evitabile (decese care prin acţiunea medicală, de regulă sunt evitate în celelalte ţări membre UE)', se arată în comunicatul instituţiei prezidenţiale.

Se precizează de asemenea că, potrivit Raportului Comisiei Prezidenţiale, există o aglomerare a spitalelor 'ca urmare a diagnosticelor incomplete sau incorecte', şi că în România multe afecţiuni care sunt tratate în cadrul spitalelor ar putea fi soluţionate la nivelul asistenţei primare sau în ambulator.

'Astfel, în document se precizează că până la 57% din cazurile tratate în spital ar trebui tratate în afara acestuia conform practicii europene. Acelaşi document arată că numărul intervenţiilor chirurgicale asupra persoanelor spitalizate este de aproape trei ori mai mare decât media UE', se arată în comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială.

Conform sursei citate, preşedintele nu a dorit să minimalizeze eforturile extraordinare depuse de medicii români în locurile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, însă consideră că sistemul nu poate fi îmbunătăţit în absenţa unei creşteri solide a calităţii educaţiei în universităţile de profil.

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat, luni, că una dintre cauzele ratei mari de greşeli în diagnosticul pronunţat de medici este sistemul de educaţie neperformant.

'O afirmaţie făcută foarte de curând de unul dintre statele importante din UE şi care începe să demonteze un mit al medicilor pregătiţi în universităţile româneşti: este vorba de proaspetele afirmaţii venite din Franţa, care spun negru pe alb că medicii români sunt slab pregătiţi', a declarat preşedintele, la dezbaterea pe legea educaţiei.

Ulterior, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat, pentru AGERPRES că Ordinul Medicilor din Franţa a informat că afirmaţia că medicii români sunt slab pregătiţi nu îi aparţine şi nu şi-o însuşeşte.

El a adăugat că medicii români au început să ocupe în Franţa locuri foarte bune şi că, în prezent, numărul acestora reprezintă 40% din totalul medicilor străini care lucrează în această ţară, iar, pentru următorii doi ani, se estimează că procentul va ajunge la 60%.

'Solicitările pentru medicii români din această ţară sunt foarte mari - dacă ar fi slab pregătiţi acestea nu ar exista. Este bine ca informaţiile să se preia din documente oficiale şi nu din ziare', a afirmat preşedintele CMR.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vasile Astărăstoae: Informaţiile ar trebui luate din documente oficiale Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat, luni, pentru AGERPRES că Ordinul Medicilor din Franţa a informat că afirmaţia că medicii români sunt slab pregătiţi nu îi aparţine şi nu şi-o însuşeşte.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România: Sunt profund mâhnit de mesajul negativ al preşedintelui Preşedintele Colegiului Medicilor din România, (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că este profund mâhnit de mesajul negativ transmis de preşedintele Traian Băsescu cadrelor medicale.
Traian Băsescu: Rateurile de diagnostic ale medicilor, efect şi al sistemului de Educaţie Preşedintele Traian Băsescu a apreciat, luni, că una dintre cauzele ratei mari de greşeli în diagnosticul pronunţat de medici este sistemul de educaţie neperformant.
Scrisoare deschisă pentru 'resuscitarea Sănătăţii' Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din Municipiu Bucureşti, prof. dr. Vladimir Beliş, şi dr. Florin Chirculescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Medicilor, cer într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Traian...
Vasile Astărăstoae: Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori (interviu) Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, despre finanţarea sistemului de sănătate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar şi despre migraţia medicilor peste hotare.
Prof. dr. Astărăstoae: Problema reformei sistemului de Sănătate este de actualitate Problema reformei sistemului de Sănătate este de actualitate şi de o maximă importanţă, a declarat vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, după ce preşedintele Traian Băsescu a cerut retragerea proiectului legii Sănătăţii.