Cele mai citite
 


Camionul discordiei: primele confecţii ale pilulei ce provoacă avortul au sosit în Italia
miercuri, 31 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primele confecţii ale pilulei ce provoacă avortul au sosit la 29 martie, în Italia. O furgonetă plecată din Franţa a descărcat deja 2.000 de cutii în depozitul DHL din Settala, în provincia Milano. Călătoria medicamentului Ru486 până în Italia pare încheiată. A fost un parcurs lung şi frământat, care a început în urmă cu peste 20 de ani, când a fost inventată pilula care le permite femeilor să aleagă avortul farmacologic, notează ziarul La Repubblica.
Rareori s-a mai aflat un medicament în centrul atâtor polemici: apeluri ale unor mişcări în favoarea vieţii şi anateme ale Vaticanului, anchete parlamentare, recurgeri la justiţie. A fost nevoie însă de numai şapte zile pentru etapa de instrucţie pentru unda verde definitivă din partea Aifa, agenţia italiană a medicamentului, un adevărat record, potrivit ziarului menţionat.

Compania producătoare franceză, Exelgyn, tocmai a finalizat traducerea prospectelor în italiană şi a venit momentul distribuirii medicamentului secţiilor de ginecologie care îl solicită. ''Putem face comenzile încă de săptămâna aceasta. Vom verifica faptul ca cererea să provină de la structură spitalicească şi în termen de 48 de ore vom distribui Ru486', a explicat Marco Durini, director medical al Nordic Pharma Italia, distribuitorul acestui medicament în Italia.

În săptămâna de după Paşti se vor face primele întreruperi farmacologice ale sarcinii. Cel puţin 15 spitale l-au contactat zilele trecute pe Durini pentru a şti ce să le spună pacientelor care cer în număr tot mai mare folosirea pilulei de avort. Există însă structuri care au administrat medicamentul încă din 2005, comandându-l în Franţa caz cu caz, dar şi spitale din regiuni care nu au autorizat niciodată procedura achiziţionării lui din străinătate.

De la sfârşitul anilor '80, Ru486 este comercializat în mare parte din Europa. În fiecare an este folosit în 25 de ţări de trei milioane de femei. În Franţa, unde a fost brevetat, aproape jumătate dintre avorturi /46%/ sunt de tip farmacologic. Italia este una dintre ultimele ţări occidentale care fac disponibilă această alternativă de întrerupere a sarcinii.

''În Campania, spitalele care au solicitat medicamentul pentru experimentare au fost blocate toate de comitete etice'', a afirmat Stefania Cantatore, purtătoarea de cuvânt a Uniunii femeilor italiene din Napoli. Multe asociaţii 'pro-choice' se mobilizează în prezent.

Problema ce trebuie rezolvată acum este spitalizarea. Imediat după aprobarea folosirii medicamentului în Italia de către Aifa, în decembrie 2009, guvernul a cerut ca femeile să fie spitalizate în timpul administrării Ru486 până la expulzarea embrionului, care de regulă survine după trei zile, cu alte cuvinte după ce pacientei i s-a administrat un alt medicament, o prostaglandină. Recent, măsura a fost susţinută şi de nou numitul Consiliu superior al sănătăţii, care a recurs şi la opinia unui magistrat al Curţii Constituţionale.

Săptămâna aceasta, în multe regiuni se vor organiza întâlniri pentru a se stabili liniile directoare ale administrării medicamentului. Ce vor alege acum femeile? ''Potrivit chestionarelor noastre, 97% dintre femeile care au folosit această metodă o apreciază pozitiv. Multe paciente s-au confruntat cu o percepţie a durerii şi pierderi hematice sub aşteptări'', a declarat obstetricianul Chiara Cerri. Dintr-un sondaj efectuat pe circa 400 de femei dintr-o zonă din Toscana, a rezultat că avortul chirurgical este privilegiat de cele care doresc o durată mai scurtă, în timp ce opţiunea farmacologică este aleasă adesea de femei care se tem de anestezie şi de sala de operaţie.

''Dacă aş fi în situaţia nefericită de a trebui să avortez nu aş avea îndoieli: aş alege vechea metodă Karman'', a afirmat scriitoarea Paola Tavella, care este sceptică privind noua opţiune. ''Paradoxal, atacul împotriva Ru486 a fost în întregime focalizat pe banalizarea avortului în timp ce eu cred că problema este exact contrariul. Este o metodă care face mai îndelungată şi mai dureroasă întreruperea sarcinii'', a spus Tavella care, împreună cu Alessandra Di Pietro, a scris ''Madri Selvagge'', împotriva ''tehnoviolenţei corpului feminin''. ''Sunt întotdeauna mulţumită când femeile pot alege, dar cred că este important ca administrarea Ru486 să aibă loc în spitale publice, cu internare, şi să fie însoţită de o anumită compasiune'', a precizat ea.

Şi istoricul Giulia Galeotti, autoarea cărţii ''Istoria avortului'' şi-a exprimat perplexitatea: ''În anii '70, marele pariu era să aduci întreruperea sarcinii în sfera publică. Mi se pare, în schimb, că odată cu pilula Ru486 există riscul de reprivatizare a avortului''. Galeotti apreciază legea 194 drept ''una dintre cele mai bune norme europene''. ''Dacă vrem să facem un progres, nu se face prin introducerea unei metode care creşte povara pe spatele femeilor ci responsabilizând mai mult bărbaţii''.

''Există o ambivalenţă în această metodă de avort? Să le lăsăm pe femei să decidă'', afirmă scriitoarea Silvia Ballestra, autoarea unei cărţi ce prezintă o imagine de ansamblu personală asupra situaţiei avortului în Italia. ''Atacul împotriva legii 194 nu este frontal ci lateral şi mai sofisticat. Trece prin creşterea numărului celor care au obiecţii de conştiinţă, dezaprobarea socială şi până la ideea că embrionul are aceleaşi drepturi ca mama'', a spus scriitoarea. În opinia ei, întârzierea în introducerea pilulei Ru486 este semnalul unui regres al cuceririlor feminine. ''Această dezbatere riscă să ascundă adevărata ştire, avortul clandestin în rândul imigrantelor. Acestea revin la practici pe cont propriu. Multe riscă să moară a# 1;a cum se întâmpla în urmă cu 40 de ani. Aceasta este adevărata urgenţă'', a spus Ballestra.

Călătoria lui Ru486 s-a încheiat. Polemicile, în schimb, vor mai continua.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Pilula care provoacă avortul, autorizată în Italia în pofida presiunilor Paris, 31 iul /Agerpres/ - Agenţia Italiană a Medicamentelor (AIFA) a autorizat folosirea pilulei pentru a pune capăt unei sarcini nedorite. Puternicele presiuni exercitate de Biserica catolică şi de guvernul Berlusconi n-au reuşit să împiedice acest lucru. După proceduri care au durat doi ani, AIFA...
Două din trei adolescente britanice însărcinate avortează Cifrele arată că două treimi din adolescentele britanice însărcinate avortează, iar rata celor care preferă să renunţe la sarcină, în loc s-o păstreze, a crescut cu o cincime în ultimii zece ani, informează Biroul Naţional de Statistică din Marea Britanie, citat de Daily Mail.
În materie de avorturi, Marea Britanie ar trebui să studieze cazul României (director executiv BPAS) Femeile mor încă din cauza interdicţiei de a face avort, care ar trebui să fie considerată tot atât de perversă şi arhaică pe cât au fost şi restul politicilor lui Ceauşescu, apreciază Ann Furedi, director executiv al British Pregnancy Advisory Service /BPAS/, semnatara unui articol publicat miercuri...
Autorizarea pilulei abortive RU 486 în Italia nemulţumeşte Vaticanul (revista presei) Roma, 31 iul - Corespondentul Agerpres, Marius Frăţilă, transmite: Autorizarea joi a comercializării în Italia a pilulei abortive RU 486 de către Agenţia naţională pentru farmaceutice (AIFA) a fost primită cu mare nemulţumire la Vatican, reprezentanţii Sfântului Scaun declarând că vor fi vizaţi de e...
Olt: Cereri de decontare a unor servicii medicale efectuate în străinătate în valoare de peste un milion lei Clinici medicale din ţări din Uniunea Europeană au solicitat decontarea unei sume de peste un milion de lei pentru servicii medicale acordate unor pacienţi din judeţul Olt în anii 2012 şi 2013, conform purtătorului de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, Constanţa Coteneanu.
INTERVIU Prof. Ioan Lascăr: Când îţi exprimi un punct de vedere, trebuie să ai un nivel de informare şi competenţă Şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr, a povestit într-un interviu acordat AGERPRES despre motivele care l-au făcut să aleagă această specialitate şi să rămână să profeseze în România, despre sistemul medical românesc şi nevoile acestuia...