Cele mai citite
 


Preşedintele Colegiului Farmaciştilor: Sistemul de sănătate e într-o situaţie critică
miercuri, 31 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sistemul de sănătate se află într-o situaţie critică, fără precedent, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, prof. dr. Dumitru Lupuleasa.
El a precizat, într-o conferinţă de presă, că există şi o risipă a banilor pe care nimeni nu încearcă să o stopeze.
'În România, consumul de medicamente a scăzut cu 7,7% faţă de 2009, pentru că s-a diminuat accesul la tratament al pacienţilor. Potrivit CIM, în luna ianuarie a acestui an, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, volumul medicamentelor private pe piaţă a scăzut cu 7,7% pe total. În 2009, în spitale, scăderea anuală de tratament a fost de 11,1%, dar lucrurile au continuat să se deterioreze şi în ianuarie 2010', a susţinut Dumitru Lupuleasa.
La rândul său, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor, Clara Popescu, a susţinut că, din cauza situaţiei din sistem, foarte multe farmacii din mediul rural intră în faliment, având în vedere că ele eliberau medicamente compensate şi gratuite, iar acum nu o mai fac.
'Avem informaţii că, la sfârşitul lui 2009, aproximativ 90 de farmacii au intrat în faliment, 30% sunt în stare de insolvenţă şi sunt preluate de distribuitorii care nu-şi mai puteau recupera banii', a afirmat Clara Popescu.
În opinia ei, în 2010, majoritatea farmaciilor din mediul rural vor intra în faliment, dar şi farmacii din zonele mărginaşe ale oraşelor şi cele din oraşele mari.
Clara Popescu consideră măsura înfiinţării farmaciei de familie de neacceptat. Ea susţine că prin aplicarea acestei măsuri se doreşte intrarea în legalitate a unui fenomen ce persistă de patru - cinci ani în ilegalitate şi anume acela al trimiterii pacienţilor de către medicii de familie la anumite farmacii pentru eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite sau chiar eliberarea lor din cabinetul medicului de familie, iar apoi trimiterea reţetelor la farmacii la sfârşitul lunii.
Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor spune că, dacă se doreşte să se facă un control pentru identificarea medicilor ce eliberează mai multe reţete, acesta se poate face, Casa dispunând de date.
Potrivit Clarei Popescu, sunt judeţe în care casele de asigurări au trimis emailuri către farmacii cerându-le să nu mai elibereze medicamente compensate şi gratuite, cum ar fi cazul Braşovului.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Dumitru Lupuleasa, a făcut referire la un email trimis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin care li se recomandă farmaciştilor să îşi pună de-o parte bani pentru programele naţionale din restul fondurilor care rămân pentru compensate şi gratuite. 'În această situaţie, cel mai târziu la sfârşitul lunii aprilie, nu vor mai fi bani pentru compensate', a subliniat Lupuleasa.
'Reprezentanţii pacienţilor susţin că, deja, există probleme cu bolnavii cronici, oncologie, hepatite şi HIV/SIDA, situaţia este dramatică şi în farmaciile din spitale, pacienţii fiind trimişi să îşi cumpere medicamente de la farmaciile din oraş', a afirmat prof. dr. Dumitru Lupuleasa.
Potrivit preşedintelui ANOPA, Cristian Roşu, Institutul 'Matei Balş' distribuie tratament numai pentru o săptămână, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum, la Petroşani li s-a spus pacienţilor să se descurce cum pot, iar la Piatra Neamţ e o problemă politică, sugerând achiziţionarea medicamentelor prin bursă, probleme fiind şi la Vaslui şi Suceava.
Colegiul Farmaciştilor a decis să se implice în reforma pentru sănătate şi a elaborat o platformă în zece puncte pentru o reformă reală în sistemul de sănătate, sub formula 'Asumarea răspunderii sociale' şi care urmează să fie înaintată săptămâna viitoare preşedintelui ţării, Guvernului, oamenilor politici, presei, populaţiei. Acestă platformă este susţinută şi de pacienţi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...
PM Ponta: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu se desfiinţează, se reorganizează sistemul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu se va desfiinţa, însă sistemul de sănătate va fi reorganizat astfel încât Casele judeţene de sănătate să îşi reducă cheltuielile de personal şi de bunuri şi servicii, a anunţat joi premierul Victor Ponta.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Pacienţi vor scoate bani din buzunari pentaru medicamente Pacienţii vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru plata medicamentelor, începând cu data de 1 iulie, dacă se păstrează actualul sistem de compensare.
Braşov: Tratamente gratuite de radioterapie pentru bolnavii de cancer la Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Braşov, 19 iun /Agerpres/- Tratamentele de radioterapie pentru pacienţii oncologici sunt gratuite au declarat joi, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii Centrului de Diagnostic şi Tratament Oncologic din Braşov, precizând că, de la 1 iunie, Casa de Asigurări de Sănătate a alocat fondurile necesare...
Bolnavii cronici înregistrează sincope în asigurarea tratamentului Bucureşti, 15 dec /Agerpres/ - Un număr de 1.000 de pacienţi cu HIV/SIDA, peste 200 de persoane cu afecţiuni oncologice şi aproximativ 300 de pacienţi cu hepatită B şi C au întrerupt tratamentul pentru că nu au găsit medicaţia, au anunţat miercuri, în conferinţă de presă, reprezentanţii Coaliţiei Or...