Cele mai citite
 


Recoltarea celulelor stem din celule ale pielii pune capăt problemei etice a recoltării din embrioni umani
miercuri, 11 martie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 

De celulele stem se leagă majoritatea speranţelor de vindecare a unor boli considerate în prezent incurabile, însă metoda obţinerii acestor celule din embrioni umani a ridicat o serie de controverse de ordin etic şi religios. Descoperirea unei metode prin care preţioasele celule stem pot fi extrase într-un număr nelimitat din celule ale pielii pune capăt acestei probleme, conform unui comentariu publicat de cotidianul britanic The Guardian.

Cercetători britanici şi canadieni au descoperit o metodă de a reprograma celulele pielii recoltate de la persoane adulte, reuşind practic să dea timpul înapoi pentru aceste celule până la stadiul când erau încă nespecializate, în formă embrionică, adică până la stadiul de celule stem. Această descoperire a fost întâmpinată ca un mare succes atât de mediul ştiinţific cât şi de organizaţiile care militează pentru stoparea şi interzicerea experimentelor legate de culturile stem de pe embrioni umani.

Sir Ian Wilmut, coordonatorul echipei de geneticieni ce a reuşit clonarea primului animal din lume, celebra oaie Dolly şi directorul Centrului pentru Medicină Regenerativă al Universităţii din Edinburgh a precizat că identificarea unei metode de extragere a celulelor stem de celule ale pielii reprezintă un "important pas într-o direcţie bună".
Celulele stem sunt celule nespecializate care poartă identitatea genetică a persoanei de la care sunt prelevate şi care se pot transforma în orice tip de celulă specializată a organismului, putând oferi medicilor substitutul sau "piesele de schimb" perfect compatibile ce pot fi folosite în grefe de organe şi pot vindeca afecţiuni grave precum maladia Parkinson, Alzheimer sau diferitele forme de diabet.
Posibilitatea obţinerii de celule stem din celule ale pielii a fost anunţată încă din 2007 de geneticieni japonezi şi americani. Aceştia au anunţat că procesul de "despecializare" a celulelor pielii, ce sunt astfel transformate în celule stem, este posibil prin injectarea unui virus cu bagajul genetic îmbogăţit cu patru gene. Însă, din cauza faptului că acest virus putea produce mutaţii canceroase la nivel celular, această metodă a fost abandonată.
Apoi, în două studii publicate recent în revista Nature, geneticienii Keisuke Kaji din Edinburgh şi Andras Nagy din Toronto, au descris metoda prin care au reuşit să transforme celulele pielii în celule stem folosind un procedeu mai sigur, denumit electroportare. În cadrul acestui proces organismul viral este introdus în celule prin porii celulari, iar odată ce îşi îndeplineşte rolul de a transforma celula specializată în celulă stem, acest organism viral este îndepărtat, lăsând proaspăt obţinuta celulă stem intactă şi sănătoasă.
"Am fost extrem de emoţionat când am descoperit celule stem în culturile mele de laborator. Nimeni, nici măcar eu, nu am crezut că este posibil. Este un important pas în direcţia folosirii celulelor reprogramate în actul medical, eliminându-se în acelaşi timp nevoia obţinerii lor de la embrioni umani", a declarat Keisuke Kaji.
Mai este însă nevoie de timp până când această metodă va fi aplicată pe scară largă în medicina regenerativă pentru că oamenii de ştiinţă trebuie să identifice nişte metode cât mai eficiente pentru a respecializa celulele stem astfel obţinute pentru a înlocui diferitele ţesuturi bolnave.AGERPRES/(Bălu Codruţ)
Notare
Comentarii
de Anonim
scrie prea putin

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O maladie rară a sistemului nervos, tratată cu succes prin terapie genetică O echipă de cercetători francezi a reuşit să trateze cu succes, prin grefe de celule stem, doi copii ce suferă de o maladie genetică rară, adrenoleucodistrofie, o boală mortală, descrisă în filmul 'Lorenzo's Oil' de George Miller, informează AFP.
Celule seminale obţinute din embrioni umani de sex feminin (studiu) Cuplurile de lesbiene vor putea avea în viitorul apropiat copii proprii fără a apela la donatorii de spermă, copii ce vor purta bagajul genetic provenit de la ambele mame, conform unui material publicat miercuri de cotidianul britanic The Telegraph.
Stem SURE - Testul de compatibilitate genetica – un serviciu gratuit care salveaza vieti! Stem SURE, prima companie din Romania care a inovat piata celulelor stem prin crearea asigurarii STEM INSURANCE pentru terapii medicale cu celule stem, ofera incepand de astazi, pentru pacientii sai prezenti si viitori, in mod gratuit, testarea HLA a compatibilitatii genetice.
Celulele stem sunt privite cu scepticism Transplantul cu celule stem este privit cu scepticism de unii medici timişoreni, astfel că aura de panaceu universal al acestor miraculoase celule pare să pălească în faţa evidenţelor.
Cercetători americani au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide cancerul Cercetători de la Harvard Medical School au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide tumorile canceroase cerebrale.
SUA: Au fost create primele celule stem embrionare umane prin clonare Cercetători americani au creat celule stem embrionare umane plecând de la celule de piele, recurgând la tehnica clonării, o premieră după mai multe tentative nereuşite efectuate în lume în ultimii ani, relatează AFP.