Cele mai citite
 


Dolj: Medicii de familie nu mai eliberează decât reţete cu plată
vineri, 2 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii de familie din judeţul Dolj nu mai eliberează, începând de joi, pacienţilor reţete gratuite sau compensate, după ce au refuzat să semneze contractul-cadru cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.
Medicii de familie sunt nemulţumiţi de normele metodologice ale noului contract-cadru, norme care, susţin ei, dacă ar fi aplicate le-ar reduce veniturile cu cel puţin 40% şi ar duce la falimentul cabinetelor acestora.
Preşedintele Societăţii de Medicină de Familie (SMF) Dolj, dr. Mirela Profir, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că pe toată perioada în care sunt liberi de contract medicii de familie vor acorda pacienţilor consultaţii gratuite, însă nu le vor prescrie reţete gratuite sau compensate şi analize gratuite, ci doar contra cost.
''Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), reprezentanţi ai furnizorilor de servicii medicale în asistenţa medicală primară au decis ca începând cu data de 1 aprilie să funcţioneze în sistem strict privat, în afara contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate. Motivele care au condus la luarea acestei decizii sunt publicarea contractului-cadru în altă formă decât cea convenită la consultări, precum şi publicarea normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru pentru anul 2010 de către CNAS fără a avea loc consultări cu organizaţiile reprezentative ale medicilor de familie. Dacă normele metodologice ar fi aplicate în forma preconizată s-ar ajunge la falimentul cabinetelor medicilor de familie şi la imposibili tatea de a acorda asistenţă medicală pacienţilor'', a declarat dr.Mirela Profir.
Preşedintele SMF Dolj a mai spus că situaţia este extrem de gravă, iar cei mai afectaţi vor fi pensionarii şi pacienţii cu venituri mici.
''Chiar dacă acum Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Dolj încearcă să sugereze că nu este nicio problemă şi să ascundă gunoiul sub preş, aşa cum face de obicei, situaţia este extrem de gravă. În acest moment noi suntem practic liberi de contract şi am înţeles că acum au început să ne cheme să semnăm un act adiţional la vechiul contract. În loc să recunoască faptul că noile norme sunt de neacceptat, ei vin cu ideea unui act adiţional la vechiul contract şi ne cer să prescriem în continuare reţete şi analize. Noi nu putem accepta acest lucru care este ilegal şi care se poate întoarce împotriva noastră'', consideră dr.Mirela Profir.
Potrivit acesteia, în noile norme metodologice ale contractului-cadru sunt mai multe aspecte care afectează activitatea medicilor de familie şi chiar pot atrage răspunderea penală pentru unele nereguli care nu le aparţin.
''Există lista înscrişilor pe care Casa de Asigurări o pune la dispoziţia medicului de familie şi pentru care medicul trebuie să semneze că aceasta corespunde cu realitatea. Această listă este generată de către sistemul informatic al Casei, or noi ştim cât de corecte sunt aceste date, pentru că de multe ori ne-au dispărut pacienţi din listă din cauza disfuncţionalităţilor sistemului informatic. Medicul nu are cum să ştie pe de rost 1.000 sau 2.000 de pacienţi, iar dacă pe acea listă apare o informaţie falsă, medicul poate răspunde penal'', a mai declarat dr. Mirela Profir.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al CJAS Dolj, Dana Gheorghe, a menţionat că în acest moment instituţia pe care o reprezintă lucrează la întocmirea actelor adiţionale pentru prelungirea contractelor cu medicii de familie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dolj: Medicii de familie nu semnează actele adiţionale impuse de Casa de Asigurări de Sănătate Medicii de familie din judeţul Dolj nu vor semna actele adiţionale la contractele încheiate pentru anul 2010, pregătite de Casa de Asigurări de Sănătate, pe motiv că acestea sunt întocmite în baza noilor acte normative pe care medicii doresc să le renegocieze.
Medicii de familie din Dolj nu mai pot elibera retete gratuite sau compensate Medicii de familie din judeţul Dolj nu mai pot elibera, de luni, reţete gratuite sau compensate, după ce Casa de Asigurări de Sănătate /CAS/ Dolj a refuzat să semneze clauzele suplimentare la contractele-cadru pe 2010, iar vechile contracte au expirat la 30 aprilie 2010, transmite corespondentul AGERPRES...
Dolj: Conflictul dintre medicii de familie şi CAS Dolj, mediat de o comisie CNAS Conflictul dintre medicii de familie din Dolj şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate apărut în urma refuzului CJAS Dolj de a negocia clauzele suplimentare la contractul-cadru al medicilor pe 2010 urmează să fie mediat, luni seară, de o comisie a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate care a ajuns...
Dolj: CJAS a acceptat clauzele medicilor de familie Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Dolj a acceptat peste 75% din clauzele suplimentare la contractul-cadru propuse de Patronatul Medicilor de Familie din Dolj în cadrul negocierilor de luni seara care au avut loc la Craiova şi au fost mediate de o comisie a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate...
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor ce pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor iar medicii...
Mirela Profir (PMF Dolj): Medicii nu vor mai putea elibera reţete gratuite sau compensate Medicii de familie din judeţul Dolj sunt hotărâţi să nu semneze noul contract-cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate în forma impusă de aceasta.