Cele mai citite
 


Dezbaterea organizată joi de MS privind coplata nu a avut audienţă
vineri, 2 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Dezbaterea organizată joi de Ministerul Sănătăţii (MS) privind coplata nu a avut audienţă, la discuţii fiind prezenţi doar preşedintele Camerei Federative a Medicilor, Dan Pereţianu, şi reprezentanţi ai presei.
Secretarul de stat Cristian Irimie a anunţat că a invitat la această dezbatere reprezentanţii asociaţiilor profesionale, dar, din păcate, aceştia nu au venit.
El a pus această absenţă pe seama faptului că mai sunt câteva zile până la Paşte, menţionând şi greva spontană de la RATB.
Potrivit secretarului de stat, dezbaterile vor continua după sărbători. 'Am preconizat data de 1 iulie pentru a intra în vigoare coplata. Dacă însă nu se va putea dezbate în Parlament până atunci se va amâna dezbaterea în sesiunea de toamnă a Parlamentului', a completat Irimie.
El a explicat că sistemul de coplată doreşte să aducă fonduri suplimentare pentru furnizorii de servicii medicale, atât în spitale, cât şi pentru medicii de familie şi ambulatoriile de specialitate.
Dr. Dan Pereţianu nu agreează însă introducerea coplăţii. 'Am făcut o analiză a raportului între coplată şi plată şi am realizat că nu este de vreo coplată, ci de un bir pentru pacienţi', a susţinut el.
Potrivit lui Cristian Irimie, din analiza propunerilor şi opiniilor privind coplata a reieşit însă că acest sistem este acceptat.
Ministerul Sănătăţii a mai organizat, în urmă cu o săptămână o dezbatere privind coplata.
Dr. Cristian Irimie a prezentat atunci argumentele pentru care se doreşte introducerea mecanismului de coplată, printre care o mai bună adresabilitate a populaţiei către sistemul asistenţei primare, îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate, dar şi un control în ceea ce priveşte neefectuarea serviciilor.
O consultaţie la medicul de familie urmează să coste 5 lei, la specialist - 10 lei, la specialist în afara programului - 20 de lei. Pentru serviciile de recuperare în ambulatoriu pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj şi altele coplata este de 50 lei/cură, maxim 100 lei/an. Coplata pentru spitalizare va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă 50 lei.
La serviciile paraclinice se va încasa coplată pentru analize de laborator de un leu/test, radiologie şi explorări funcţionale - 5 lei, computer tomograf fără substanţă de contrast - 25 lei şi cu contrast - 50 lei, RMN fără substanţă de contrast - 100 lei, iar cu substanţă - 200 lei.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Reprezentanţii pacienţilor, sceptici în legătură cu coplata Ministerul Sănătăţii a organizat, vineri, o dezbatere privind coplata care ar urma să se producă începând cu 1 iulie.
MS a lansat în dezbatere publică proiectul privind coplata Ministerul Sănătăţii a lansat, vineri, în dezbatere publică, proiectul de hotărâre de guvern pentru modificarea şi completarea Contractului - cadru pentru asigurarea asistenţei medicale în perioada 2011 - 2012, în care sunt incluse şi prevederile referitoare la coplată.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu, în medicina de familie sau la analize (Ministerul Sănătăţii) Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale, precum şi persoanelor exceptate prin lege - copii, gravide, pensionari sub 700 lei/lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri...
MS: Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu, în medicina de familie sau la analize Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale, precum şi persoanelor exceptate prin lege - copii, gravide, pensionari sub 700 lei/lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.