Cele mai citite
 


A fost descoperit secretul morbului fotbalistilor
vineri, 11 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Scleroza laterală amiotrofică /SLA/, sau morbul lui Lou Gehrig /după numele jucătorului de baseball care a murit răpus de această boală la numai 37 de ani, n.red/ rămâne pentru moment o maladie incurabilă de origine misterioasă.

Datorită unui studiu internaţional coordonat de Institutul de Ştiinţe Neurologice de pe lângă spitalul Molinette din Torino, cercetători din lumea întreagă cunosc de astăzi care este gena care declanşează acest morb. Este vorba de o genă variabilă care declanşează o maladie ce face să tremure nu numai lumea fotbalului şi care afectează în fiecare an, în Italia, 1.500 de noi persoane, din rândul sportivilor profesionişti, al agricultorilor şi sudorilor care manevrează frecvent anumite tipuri de metale.

Datorită finanţărilor venite din partea Institutului Superior de Sănătate, a regiunii Piemonte, a FIGC /Federaţia Italiană de Fotbal/ şi a Fundaţiei Vialli e Mauro, cercetători din zece centre italiene, cinci americane, două germane şi două britanice şi-au unit forţele şi cazuisticile spitaliceşti pentru a căuta în cromozomi mecanismul care declanşează SLA. Peste 2.000 de bolnavi /900 italieni, printre care cinci fotbalişti/ au acceptat să contribuie la acest studiu prin recoltare de sânge. Ansamblul tuturor informaţiilor, al fişelor clinice confruntate, al datelor încrucişate şi al altor tipuri de date a permis identificarea în gena ''Sunc 1'' primul vinovat de maladie.
 
''Nu este singurul vinovat. Dacă nu este capabil singur să cauzeze SLA, se declanşează pe neaşteptate sub impulsul unor stimuli de mediu pe care alte cercetări încearcă să-i identifice'', a afirmat profesorul Adriano Chio, coordonatorul Centrului SLA al Institutului de Ştiinţe Neurologice din Torino, condus de Roberto Mutani.
 
Torino este cap de serie nu numai în materie de laborator, în cercetarea împotriva SLA, potrivit ziarului La Stampa. În timp ce la Molinette, studiile profesorului Chio se axau asupra genomului, procurorul adjunct Raffaele Guariniello a efectuat alte două anchete paralele având un obiectiv comun.
 
''Pe de o parte, alături de Facultatea de Agronomie a Universităţii încercăm să identificăm produsele chimice folosite în tratarea terenurilor de fotbal şi antrenament ale societăţilor care au avut printre înscrişi jucători decedaţi sau bolnavi de scleroză laterală amiotrofică. Pe de altă parte, prin fişele de externare din spital ale multor pacienţi, intenţionăm să vedem care sunt profesiile pe care le au bolnavii pentru a descoperi afinităţi şi potenţiale origini comune ale morbului'', a afirmat magistratul. Din păcate, a mai relevat procurorul, ''aceste anchete ar trebui extinse nu numai în Italia şi ar trebui încredinţate nu numai iniţiativei unei procuraturi''.
 
Descoperirea făcută la Molinette a fost publicată în revista ''Human Molecular Genetics''. Obiectivul cercetătorilor coordonaţi de Italia a fost de a analiza forma neereditară a maladiei, având în vedere că legat de forma ereditară se cunosc unele gene responsabile, potrivit precizărilor profesorului Chio, care este de mai mulţi ani consultant al Porcuraturii din Torino în ancheta privind morbul lui Lou Gehrig.
 
Ierbicidele, medicamentele antiinflamatoare, microtraumele repetate ale jucătorilor de baschet, ale cicliştilor şi ruigbiştilor, precum loviturile de cap ale fotbaliştilor reprezintă ipotezele spre care se îndreaptă în mai mare măsură interesul cercetătorilor. Toate sunt posibile cauze ambientale care ar interfera la nivel de genă, modificând secvenţa cromozomilor. Aceste cauze ar declanşa forţa distructivă - şi pentru moment imposibil de oprit - a maladiei neurodegenerative.
 
Rezultatele descoperirii torineze nu vor fi imediate. Cercetătorii au insistat să se sublinieze acest lucru pentru a se evita falsele speranţe. ''Acest studiu va fi însă fundamental pentru a înţelege cum genele răspunzătoare de maladie interacţionează cu mediul şi prin urmare pentru a deschide o cale unor terapii cu ţintă'', spun ei.
 
Având în vedere succesul cercetării, ajunsă în etapa a doua, a fost aprobată deja o a treia etapă de studiu care, pentru moment, implică 300 de noi pacienţi italieni.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua mondială a sclerozei laterale amiotrofice În ultimii 16 ani nu s-a descoperit niciun tratament nou împotriva sclerozei laterale amiotrofice (SLA) şi în aproape 90% din cazuri originea sa este necunoscută, declară medicul Antonio Guerrero, coordonator al Grupului de studiu pentru boli neuromusculare din cadrul Societăţii Spaniole de Neurologie...
O alimentaţie bogată în calorii ar putea încetini boala Charcot O alimentaţie bogată în glucide ar putea încetini avansarea sclerozei laterale amiotrofice (SLA), boală neurodegenerativă numită şi boala Charcot, arată un studiu publicat vineri în revista The Lancet şi preluat de AFP.
Două persoane paralizate au reuşit să controleze cu mintea cursorul unui calculator Două persoane paralizate, dotate cu electrozi introduşi în creier, au reuşit să controleze cu mintea cursorul unui calculator, realizând un progres important în realizarea unor aparate care pot spori autonomia oamenilor cu handicap. Cele două persoane, bolnave de scleroză laterală amiotrofică (SLA) sau...
Mureş: Banii pentru tratamentul bolnavilor cu scleroză laterală amiotrofică s-au epuizat Fondurile Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Mureş pentru Programul Naţional de Diagnostic şi Tratament al Bolnavilor cu Boli Rare pentru bolnavii cu scleroză laterală amiotrofică s-au epuizat, iar conducerea instituţiei speră ca CNAS să suplimenteze cât de repede bugetul.
Un cercetător francez a pus la punct un sistem de scris şi desenat pe calculator cu ajutorul ochilor Un cercetător francez a pus la punct un sistem de scriere cursivă şi desenat pe ecranul calculatorului cu ajutorul ochilor, inovaţie care ar putea 'reda creativitatea' persoanelor cu handicap sever, relatează AFP.
Rugby: Un fost căpitan al Africii de Sud suferă de boala Charcot Fostul căpitan al echipei de rugby a Africii de Sud, Joost van der Westhuizen, suferă de boala Charcot şi nu ar mai avea de trăit decât între doi şi cinci ani, scrie cotidianul sud-african Beeld, citat de AFP.