Cele mai citite
 


Medicii de familie nu semnează contractul-cadru pentru servicii medicale în actuala formă
vineri, 2 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii de familie au anunţat, joi, că nu vor semna contractul-cadru pentru acordarea serviciilor medicale în actuala formă.
Ei susţin că, prin noile prevederi care au fost aduse la cunoştinţa medicilor de familie, veniturile cabinetelor medicale scad şi astfel acestea pot intra în faliment.

Medicii de familie doresc un venit mediu pe cabinet medical de 10.000 de lei pe lună, faţă de 4.200 cât se primesc în prezent pentru 1.000 de pacienţi.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă, a declarat, joi, că contractul-cadru discutat iniţial a fost schimbat, iar normele de aplicare nu au fost discutate, precizând că au aflat, pe surse, că au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial.

Dr. Mihăilă subliniază că un contract civil între două părţi trebuie respectat de ambele părţi, nu doar de una.

Veniturile medicilor de familie au scăzut în 2009 cu 50% incluzând şi inflaţia, iar anul acestea vor scădea cu 40%, ceea ce ar duce la intrarea în faliment a cabinetelor.

Medicii de familie sunt nemulţumiţi de valoarea per capita care a fost scăzută, astfel că plata per capita pentru cele patru grupe de vârstă scade pentru grupa 4-59 de ani, de la zece puncte la 5,5 puncte, pentru peste 60 de ani de la 12,5 la 8,5, pentru copii de la 14,5 puncte la 8,5 puncte. Este o scădere dramatică, susţin medicii.

În plus, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a trimis joi, 1 aprilie, o notă prin care anunţă medicii de familie că se prelungeşte contractul adiţional pentru 2009 pentru luna aprilie, dar cu aplicarea normelor din 2010.

Preşedintele Societăţii Medicilor de Familie, dr. Rodica Tănăsescu, mai spune că se introduce şi un plafon pentru medicii de familie, fiind vorba de bugetul indicativ despre care nu se dă multe relaţii.

Dr. Tănăsescu a precizat că medicii vor acorda asistenţa medicală bolnavilor, dar cu reţete simple, nu vor elibera reţete compensate, gratuite, nu vor acorda concedii medicale, nu vor emite bilete de trimitere până ce contractul-cadru nu va fi schimbat şi se va adopta o ordonanţă de urgenţă de negociere.

Aceasta a adăugat că, pentru un pacient, Casa Naţională de Asigurări plăteşte 3,6 lei, ceea ce este insuficient pentru un cabinet cu 1.000 de pacienţi care din suma pe care o primeşte trebuie să plătească asistenţii, lumina, căldura, taxele şi eventual să-i mai rămână şi medicului.

Medicii de familiei speră ca aceste aspecte ale situaţiei să se reanalizeze.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Medicii de familie şi-au continuat joi activitatea Medicii de familie clujeni şi-au continuat joi activitatea în cabinete, chiar dacă de miercuri contractele lor cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au expirat.
Medicii de familie nu vor elibera reţete compensate şi bilete de trimitere vineri şi luni Medicii de familie nu vor elibera reţete compensate şi nici bilete de trimitere vineri şi luni, au declarat reprezentanţii Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie şi cei ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor ce pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor iar medicii...
Medicii de familie din Dolj nu mai pot elibera retete gratuite sau compensate Medicii de familie din judeţul Dolj nu mai pot elibera, de luni, reţete gratuite sau compensate, după ce Casa de Asigurări de Sănătate /CAS/ Dolj a refuzat să semneze clauzele suplimentare la contractele-cadru pe 2010, iar vechile contracte au expirat la 30 aprilie 2010, transmite corespondentul AGERPRES...
Medicii de familie nu vor mai elibera, începând de joi, reţete compensate şi gratuite Medicii de familie nu vor mai elibera, începând de joi, reţete compensate şi gratuite şi nici bilete de trimitere sau concedii medicale pentru că nu au semnat contractul-cadru cu casa de asigurări, a anunţat preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă.