Cele mai citite
 


Cluj: Campanie pentru integrarea copiilor autişti
vineri, 2 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Asociaţia de Autism Transilvania (AAT) a demarat un proiect pilot în două din grădiniţele clujene, prin care doreşte să demonstreze comunităţii că există o şansă de recuperare pentru copiii autişti, iar aceasta este ca ei să crească şi să înveţe alături de copiii normali.
Proiectul presupune integrarea unui copil cu autism într-o grupă de grădiniţă, sub stricta supraveghere a unei persoane specializate, care trebuie la rândul ei să fie acceptată de ceilalţi micuţi.

'Cu timpul, în câteva luni, copiii cu autism reuşesc să înveţe lucruri noi şi să recupereze în comunicare şi comportament, interacţionând cu ceilalţi colegi. Copiii ajung să-l accepte şi chiar să fie un pic invidioşi că nu au şi ei un însoţitor personal, aşa cum are cel cu autism. Se ajunge şi la experienţe foarte interesante şi drăguţe. Fiul meu, de exemplu, după câteva luni, a învăţat foarte mult, dar am observat că nu ştia numele colegilor. Şi a doua zi de dimineaţă ne-am aşezat împreună în faţa uşii de la intrare şi am dat mâna cu toţi copiii care veneau. Şi am făcut lucrul acesta şase luni de zile. Copiii nu au fost deloc deranjaţi, ci s-au amuzat, iar, ulterior, în clasă îşi dădeau toat& #259; ziua unul altuia mâna şi-şi spuneau numele', a explicat Călin Marta, tatăl unui copil autist.

Demersul AAT, care a fost înfiinţată în 2006 de părinţii cu copii autişti din Cluj, nu este lipsit de greutăţi având în vedere că nu toţi oamenii înţeleg că nu există niciun risc în a include un copil cu autism printre alţii care nu au probleme de sănătate.

'Am întâmpinat şi rezistenţe şi reticenţă, ştim cazuri dramatice, când o directoare de grădiniţă a refuzat, folosind diferite motive, dar într-un mod urât, primirea unei fetiţe cu probleme din spectrul autist. Din fericire în Cluj nu avem mari probleme, dar sunt şi aici dificultăţi. Tocmai acesta este scopul proiectului, să arătăm celorlalţi că aceşti copii cu autism se pot recupera, pot ajunge foarte aproape de normalitate şi nu prezintă niciun risc pentru ceilalţi', a spus Călin Marta.

Autismul este o tulburare de origine neurobiologică, una dintre cele mai severe tulburări întâlnite la copii, care debutează înainte de vârsta de 3 ani şi are etiologie necunoscută. Acest handicap împiedică persoana să comunice, să înţeleagă relaţiile sociale şi să înveţe prin metodele obişnuite, care se aplică tuturor celorlalţi copii. Statistica mondială arată că unul din 166 de copii se naşte autist, dar este posibil ca boala să fie subdiagnosticată.

AAT a construit în Cluj trei centre de recuperare, în care sunt educaţi peste 50 de copii şi sunt consiliaţi părinţii acestora.

Voluntarii AAT vor desfăşura vineri, de Ziua Autismului, o campanie în mall-urile din oraş, în cadrul cărora vor împărţi pliante şi le vor vorbi oamenilor despre această afecţiune, în încercarea de a-i convinge să doneze 2% pentru asociaţiile care activează în acest domeniu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Proiect de meloterapie creat pentru copii cu afecţiuni din spectrul autist Zeci de copii din cadrul Asociaţiei Autism Trasilvania vor participa săptămânal la şedinţe gratuite de interacţiune prin muzică. Interacţiunea prin muzică în abordarea copiilor cu autism este o metodă relativ nouă pentru România, ce presupune utilizarea muzicii şi a instrumentelor muzicale pentru dezvoltarea...
Cluj: Grădină senzorială în care copiii cu autism pot învăţa mai multe despre lume Asociaţia autism Transilvania (AAT) a lansat miercuri, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a autismului, o 'grădină senzorială', dedicată copiilor care suferă de această boală.
Cluj: Roboţelul Probo a început terapia cu copiii autişti Cluj-Napoca, 5 ian /Agerpres/ - O nouă metodă de ameliorare a condiţiilor de viaţă ale persoanelor care suferă de tulburări din spectrul autist, cu ajutorul unui roboţel de culoare verde, cu faţă de elefănţel, a început să fie studiată miercuri, la Cluj-Napoca, de un grup de cercetători belgieni şi români...
Program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu autism Proiectul "Şi ei trebuie să aibă o şansă!" îşi propune creştere a şanselor de integrare socială şi, ulterior, de acces pe piaţa muncii, a copiilor şi tinerilor afectaţi de tulburări de spectru autist (TSA), prin diagnosticarea precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de recuperare şi...
Proiectul 'Şi ei trebuie să aibă o şansă' - strategie pentru persoanele cu autism Proiectul 'Şi ei trebuie să aibă o şansă', destinat copiilor şi tinerilor afectaţi de tulburări de spectru autist (TSA) îşi propune creşterea şanselor de integrare socială a acestora şi, ulterior, de acces pe piaţa muncii, prin diagnosticarea precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de...
Maramureş: Asociaţia Autism Baia Mare a demarat o campanie publică pentru strângerea de fonduri Asociaţia Autism Baia Mare a declanşat o campanie publică pentru strângerea de fonduri prin SMS, care se desfăşoară în perioada 15 iulie - 15 octombrie în vederea asigurării continuării activităţii terapeutice cu cei 60 de copii aflaţi în programul de recuperare derulat de acest ONG.