Cele mai citite
 


Imaginile de la televizor cu băuturi alcoolice incită direct şi imediat la consumul de alcool
miercuri, 11 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Filmele şi reclamele de la televizor în care apar băuturi alcoolice au un efect imediat şi direct asupra consumului de alcool, conform unui studiu realizat de cercetători olandezi şi canadieni ce a fost publicat miercuri în revista Alcohol and Alcoholism.

Astfel, personajele filmelor şi serialelor care afişează o preferinţă pronunţată pentru băuturile alcoolice, induc publicului dorinţa de a consuma alcool. Prof. Rutger Engels de la Institutul de Ştiinţe Comportamentale din cadrul Universităţii olandeze Radboud, a coordonat un studiu cu privire la impactul imaginilor în care sunt prezentate băuturi alcoolice sau persoane care consumă astfel de băuturi.

În cadrul experimentului în jurul căruia a fost construit acest studiu au fost recrutaţi 80 de studenţi voluntari cu vârsta între 18 şi 29 de ani. Aceştia au fost invitaţi în laboratorul Institutului de Ştiinţe Comportamentale, în incinta căruia a fost amenajată o confortabilă sală de cinematograf. La dispoziţia studenţilor au fost puse canapele şi fotolii în faţa unor televizoare cu diagonale generoase. Pe câteva măsuţe au fost puse alune, cipsuri şi scrumiere şi a fost adus şi un frigider încărcat cu bere, vin şi băuturi răcoritoare.
Studenţii participanţi la experiment au fost împărţiţi în patru grupuri. Douăzeci dintre ei au vizionat filmul "American Pie 2" în care apar 23 de imagini cu băuturi alcoolice şi 18 imagini în care personajele consumă alcool, film întrerupt de pauze publicitare cu reclame la alcool. Alţi douăzeci au urmărit acelaşi film însă pauzele publicitare au fost neutre, fără reclame la alcool.
Alte două grupuri au urmărit film "40 Days and 40 Nights", o altă comedie în care însă apar doar 15 secvenţe cu băuturi alcoolice şi respectiv doar 3 secvenţe în care personajele consumă alcool. Cele două variante de pauze publicitare au fost aplicate şi acestor grupuri.
După o perioadă de o oră, studenţii care au urmărit filmul "American Pie 2" întrerupt de pauze publicitare cu reclame la alcool au consumat în medie trei sticle de alcool de câte 200 de ml, faţă de doar o sticlă şi jumătate cât au consumat cei din grupul ce a urmărit filmul "40 Days and 40 nights", fără publicitate la alcool.
Acest studiu demonstrează clar că imaginile cu alcool din filme şi pauzele publicitare pot funcţiona ca un semnal irezistibil de a consuma alcool, conform profesorului Engels.AGERPRES/(Bălu Codruţ)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dieta Okinawa, mai mult un stil de viata decat o dieta propriu-zisa Okinawa sau “Insula Nemuritorilor” este cea mai mare insula a arhipelagului nipon, aflata la 1600 km distanta de Tokyo. Se pare ca acolo traiesc oamenii cei mai longevivi de pe planeta, cu o rata scazuta a obezitatii, problemelor cardiace, aparitiei diabetului, cancerului, osteoporozei, Alzheimerului...
Oamenii au mai multe şanse să adopte un stil de viaţă sănătos dacă şi partenerii de viaţă fac la fel Oamenii au mai multe şanse să renunţe la fumat, să înceapă să facă sport sau să slăbească dacă şi partenerii lor de viaţă adoptă obiceiuri mai sănătoase, susţine un studiu realizat în Marea Britanie, transmite Reuters.
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Stil de viaţă anti-îmbătrânire Procesul de îmbătrânire este în mod esenţial legat şi de alimentaţie, astfel că una dintre cele mai importante schimbări o reprezintă optimizarea nivelului de insulină prin alimentaţie corectă şi exerciţiu fizic, afirmă nutriţionistul Lygia Alexandrescu.
Proiect DGAS de promovare a unui stil de viaţă sănătos în rândul copiilor Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a participat joi la lansarea unui proiect destinat promovării unui stil de viaţă sănătos în rândul copiilor din Bucureşti, proiect iniţiat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială (DGAS).
Hipertensiunea arterială poate fi prevenită printr-un stil de viaţă sănătos, recomandă medicii DSP Bihor Fiecare om trebuie să fie responsabil pentru viaţa sa, a cărui sănătate depinde, în primul rând, de gradul său de informare şi educaţie, de modul cum aplică cunoştinţele în prevenirea bolilor şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos, au subliniat miercuri specialiştii medicali reuniţi la o masă rotundă...
Probleme de fertilitate – stil de viata Milioane de oameni sunt afectati de infertilitate, iar cauzele pot fi multiple. Un cuplu din zece are nevoie de peste un an pentru a concepe un copil, unul din douazeci de peste doi ani si unul din sase recurge la ajutorul medicului pentru infertilitate. Insa multe cupluri ar putea concepe fara...