Cele mai citite
 


Hipertensiunea Arteriala
sâmbătă, 7 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Tensiunea arteriala, Articole medicale
 

 Hipertensiunea Arteriala (HA) este probabil cea mai frecventa afectiune intilnita intr-un cabinet de medicina interna.

 

DIAGNOSTIC

Hipertensiunea arteriala consta in cresterea presiunii sanguine peste limitele normale.
Aceste valori normale sunt:
- sistolica (obtinuta in timpul contractiei cardiace) : intre 110 mm si 140 mm Hg;
- diastolica (obtinuta in timpul pauzei dintre contractiile cardiace) : intre 70 si 90 mm Hg;  
 Clasificarea gradelor de hipertensiune arteriala, in Europa, sunt:
                                  sistolica          diastolica
TA optima                  <120                  <80  
TA normala                120-129            80-84
TA normal inalta         130-139            85-89
HTA Gradul 1              140-159            90-99   (Usoara)
HTA Gradul 2              160-179          100-110 (Moderata)
HTA Gradul 3               >180              >110    (Severa)
Valorile tensionale obtinute depind in mare masura de pozitia corpului pacientului.
O crestere a TA prin schimbarea pozitiei pacientului din clinostatism (orizontal) la ortostatism (vertical) pledeaza pentru HTA de tip primar (esentiala), in timp ce o crestere a TA prin schimbarea pozitiei pacientului din ortostatism in clinostatism sugereaza HTA secundara.
Tensiunea arteriala NU se masoara in pozitie asezat. 
Tipurile de HTA (primara versus secundara) se diferentiaza net prin mecanismele de producere.
Daca pentru HTA primara mecanismele fiziopatologice sunt complexe, intricate si uneori chiar necunoscute, pentru cea de tip secundar exista cauze bine definite, in cadrul unor afectiuni in care HTA reprezinta doar o parte a morbiditatii (exemplu: stenoza de artera renala, feocromocitom, Sindrom Cushing etc). 
Simptomatologia HTA variaza dramatic de la pacient la pacient, intre absenta totala a simptomatologiei ( HTA mai este numita si “ucigasa tacuta”) si cazurile franc simptomatice in care complicatiile aparute la organele “tinta” (rinichi, cord, circulatie cerebrala si cea sistemica etc) se manifesta clinic.

Pentru HTA primara, cele mai frecvent intalnite simptome sunt:

 

- cefalee matinala, mai ales occipitala;
- vertij de intensitati variate, mergand pana la impiedicarea ambulatiei;
- palpitatii, care, in functie de durata si/sau intensitatea lor pot duce si la stari pre/perisincopale;
- dispnee (respiratie grea) de efort urmata de dispnee de repaos;
- fatigabilitate generala; tulburari de vedere;
- edeme periferice;
- impotenta sexuala;
- epistaxis (hemoragie nazala) sau hematurie – sange in urina (ca modificari la nivel vascular).
Pentru HTA secundara exista de asemenea simptome sugestive cum ar fi polidipsie (sete pronuntata) /poliurie (eliminare de urina in exces), miastenie secundara scaderii ionului K, cefalee prelungita, diaforeza (transpiratie abundenta), vertij postural.  
In construirea diagnosticului diferential al HTA primare versus secundare, o pondere importanta o are si anamneza personala & familiala, stilul de viata (fumat, alcool,droguri, anticonceptionale etc), comorbiditati (boala cardiovasculara, diabet zaharat, dislipidemii, obezitate viscerala, glomerulonefrita cronica, boala polichistica renala, aldosteronism, etc), varsta la debutul afectiunii, tratamente anterioare cu corticosteroizi sau estrogeni, tipul de activitate profesionala (activa vs. statica vs. stresanta) etc. 
Examenul clinic al pacientului hipertensiv include masurarea inaltimii/greutatii, aspect general (obezitate tronculara vs. difuza), palparea/ascultarea arterelor, examen cardiac complet (dimensiunea cordului, sufluri, zgomote suplimentare etc), a abdomenului (sufluri de artera renala stenozata, rinichi polichistic/hidronefrotic palpabil), examenul extremitatilor (edme periferice). 
Investigatiile necesare pentru confirmarea diagnosticului de HTA, includ determinari ale potasiului circulant, a creatininei, ureeei, a colesterolului total, a HDL si LDL, a trigliceridelor, a hemoglobinei glicozilate si a examenului microscopic si chimic al urinei pe de o parte, pe de alta parte necesita electrocardiograma, echocardiografie, eventual radiografie cardiopulmonara, si, suspectand HTA secundara, ecografie abdominala, Doppler de artere renale. Deasemeni, este recomandat si un examen oftalmologic care trebuie sa includa si examenul fundului de ochi.
 

Dr. Adrian MILEA

 

Medic specialist medicina interna 

Centrul Medical Med-As

 

Call Centre: 021.9232

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tensiunea arterială în timpul anotimpului cald Există persoane care suferã în mod constant de dereglări ale tensiunii arteriale şi persoane care sunt afectate ocazional (tensiune arterialã oscilatorie). Indiferent de situaţie, vara este un anotimp în care această afecţiune este mai des întâlnită decât în restul anului. Aceasta şi pentru că temperaturile...
Hipertensiunea arterială poate fi prevenită printr-un stil de viaţă sănătos, recomandă medicii DSP Bihor Fiecare om trebuie să fie responsabil pentru viaţa sa, a cărui sănătate depinde, în primul rând, de gradul său de informare şi educaţie, de modul cum aplică cunoştinţele în prevenirea bolilor şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos, au subliniat miercuri specialiştii medicali reuniţi la o masă rotundă...
Ce trebuie sa stii atunci cand iei pentru prima data pilule anticonceptionale? Inainte sa iei pentru prima data pilule anticonceptionale este important sa discuti cu medicul urmatoarele aspecte ale sanatatii tale:
Micardis a depășit bariera de 50 de milioane pacienți-ani experiență, la cea de-a cincisprezecea aniversare La cea de-a cincisprezecea aniversare de la aprobarea Micardis® (telmisartan) de către Administraţia pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, Boehringer Ingelheim a anunțat că experiența clinică cu acest blocant al receptorului pentru angiotensină II (BRA)...
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Un nou tratament pentru hipertensiune arterială Un nou medicament indicat în tratamentul hipertensiunii arteriale esenţiale, profilaxia cardiovasculară (reducerea mortalităţii la pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare aterotrombotice diagnosticate sau diabet zaharat de tip II) - Telmisartan Actavis (substanţa activă - telmisartan) - va fi lansat pe...