Cele mai citite
 


Vaccinul antigripal ar putea creşte vulnerabilitatea la H1N1
joi, 8 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de cercetători canadieni a constatat că persoanele vaccinate împotriva gripei sezoniere au fost mai expuse riscului de a contracta virusul H1N1 decât media populaţiei, arată un studiu apărut în revista PLOS Medicine, menţionat de AFP.
Totuşi, cercetarea realizată în Canada şi condusă de Danuta Skowronski de la Centrul de control al bolilor din Vancouver nu stabileşte o legătură de la cauză la efect, mulţumindu-se să evoce o 'posibilitate'. Cu ocazia unui val de cazuri de H1N1 observat într-o şcoală în primăvara lui 2009, s-a constatat că persoanele care tuşeau şi aveau febră fuseseră vaccinate împotriva gripei sezoniere în număr mai mare decât cele care au rămas sănătoase. Au fost iniţiate patru studii pentru a verifica existenţa unui eventual raport, desfăşurate pe 2.700 persoane care contractaseră gripa H1N1 sau nu, din patru regiuni canadiene.

Primul, bazându-se pe sistemul în vigoare de supraveghere a gripei, a încercat să verifice proporţia persoanelor vaccinate împotriva gripei sezoniere în 2008 din două grupuri, unul format din persoane care au suferit de H1N1 şi celălalt, din persoane care n-au avut acest virus. Studiul a confirmat că vaccinul apăra bine populaţia de gripa sezonieră, dar se părea că se asociază cu un risc cu 68% mai mare de a contracta virusul H1N1.

Celelalte trei studii au dat rezultate similare, probabilitatea de a contracta acest virus fiind de 1,4-2,5 ori mai mare la persoanele vaccinate. Totuşi, n-a crescut şi riscul de spitalizare la persoanele afectate de H1N1.

Cercetătorii subliniază că este prea devreme pentru a trage concluzii ferme din aceste cifre, fenomenele constatate putându-se datora şi altor factori, care n-au fost luaţi în considerare în cercetare. Ei mai arată că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat să se adauge un element H1N1 la vaccinurile pregătite pentru viitoarele campanii, ceea ce ar trebui să elimine orice risc asociat eventual cu vaccinurile din 2009, ce nu conţineau o astfel de componentă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vaccinul antigripal este mai puţin eficient la persoanele obeze Vaccinul împotriva gripei este mai puţin eficient la persoanele obeze, arată un studiu realizat de cercetători americani. Pr Melinda Beck de la Universitatea Carolina de Nord a studiat legătura dintre obezitate şi gripă, demonstrând că rata mortalităţii este mult mai mare la şoarecii supraponderali,...
Pandemia de gripă H1N1: OMS, exonerată de suspiciunile de conflict de interese Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), suspectată că a fost influenţată de marile grupuri farmaceutice în modul în care a gestionat pandemia de gripă H1N1, a fost exonerată de un raport al experţilor adoptat vineri de statele membre, dar documentul relevă totuşi 'câteva carenţe', relatează AFP.
OMS va cerceta dacă virusul noii gripe 'a scăpat' din laborator Madrid, 21 mai /Agerpres/ - Cercetătorul australian Adrian Gibbs a asigurat că noul virus gripal A/H1N1 ar fi fost dezvoltat în laborator şi că ar fi scăpat de aici dintr-o ”eroare umană”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că oamenii săi de ştiinţă vor investiga teza expertului australian...
Vaccinul antigripal în doză mare, mai eficient decât cel standard la persoanele în vârstă (studiu) Vaccinurile administrate în doze mari sunt cu 24% mai eficiente în protejarea persoanelor de peste 65 de ani împotriva gripei şi a complicaţiilor sale, indică un studiu publicat miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine (NEJM) şi preluat joi de AFP.
Se presupune existenţa unei forme 'rapid fatale' de gripă H1N1 Potrivit unui studiu care urmează să apară pe 1 ianuarie în Statele Unite, virusul H1N1 ar ucide în diverse moduri. Au fost analizate 21 de cazuri de victime, cu vârste cuprinse între 1 şi 68 de ani, arată marţi publicaţia franceză Nouvelobs.com.
MB: Opt decese în urma infectării cu o tulpină a virusului gripal H1N1 Londra, 11 dec /Agerpres/ - Opt persoane şi-au pierdut viaţa în Marea Britanie, de la începutul lunii septembrie, în urma unor infecţii cu o tulpină a virusului gripal H1N1, a anunţat sâmbătă Agenţia pentru Apărarea Sănătăţii (Health Protection Agency - HPA), confirmând parţial informaţiile publicate...