Cele mai citite
 


Marius Petcu: Acesta trebuie să fie ultimul an de criză pentru sănătate
joi, 8 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Personalul din domeniul sanitar se va lupta să recâştige anumite drepturi pe care le-a pierdut iar acesta trebuie să fie ultimul an de sacrificiu pentru medici, asistente şi celelalte persoane care lucrează în sănătate, susţine preşedintele Sanitas, Marius Petcu.
'Vreau să transmit un mesaj de Ziua Naţională a Sănătăţii: cred că anul acesta ar trebui să fie ultimul an de sacrificiu pentru personalul din sistemul sanitar. Am înţeles că această perioadă de criză trebuie să aducă şi insatisfacţii şi le-am acceptat, considerând că interesul naţional trebuie să primeze, dar acesta este momentul când trebuie să spunem 'stop'. După acest an ne propunem să reluăm acţiunile noastre de recâştigare a drepturilor pierdute şi de a obţine drepturi noi. Personalul sanitar nu este beneficiarul unei poziţii adecvate în societatea românească şi continuăm să ocupăm o poziţie nu tocmai onorantă în sistemul bugetar' - a declarat Marius Petcu miercuri la Cluj.

Liderul Satitas a explicat că doar aşa se poate opri exodul profesioniştilor români din domeniul sănătăţii, deoarece după ce ies de pe băncile şcolii, medicii şi asistenţii îşi fac bagajele fără niciun regret şi pleacă în ţări unde sunt mai bine plătiţi şi mai bine trataţi. El a spus că în prezent România se confruntă cu un deficit de personal de 27.000 de specialişti.

Petcu a afimat că dacă nu se va găsi deschiderea necesară la Ministerul Sănătăţii sau la CNAS, sindicaliştii sunt pregătiţi să adopte măsuri destul de dure.

O altă problemă ridicată de liderul sindical a fost aceea a descentralizării, susţinând că dacă aceasta nu va fi făcută şi cu indicarea surselor de finanţare, va pune mari probleme.

'Cea mai acută problemă din sistemul sanitar va fi cea a descentralizării, care, dacă nu va fi însoţită şi de o descentralizare a fondurilor, va fi doar o formă mascată de a sacrifica unităţi sanitare. Ne-am propus ca în anul 2010 să nu pierdem niciun salariat din sistemul sanitar şi, dacă se poate, să păstrăm integral drepturile câştigate în ultimii 20 de ani' - a spus Petcu. El a subliniat că singura soluţie pentru păstrarea profesioniştilor este mărirea salariilor şi acordarea unor sporuri sau drepturi băneşti, cum ar fi prima de stabilitate.

Sanitas va organiza în 15 aprilie un Consiliu Naţional, în care sindicaliştii intenţionează să dezbată problema descentralizării şi cu ministrul Cseke Attila, căruia îi vor propune amânarea procesului până în 2011.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministerul Sănătăţii şi sindicaliştii de la Sanitas au identificat soluţii pentru majorarea sporurilor salariale şi a veniturilor Bucureşti, 7 apr /Agerpres / - Ministerul Sănătăţii va colabora cu Federaţia Sanitas, astfel încât să fie reglementat "pozitiv" modul de acordare a sporurilor salariale, iar din a doua jumătate a anului să se poată realiza şi o majorare a veniturilor, a declarat ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Sindicaliştii din Sănătate protestează la această oră în faţa ministerelor Muncii şi Sănătăţii Aproximativ 150 de reprezentanţi ai Federaţiei Sanitas au început, marţi, protestul organizat la sediul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice /MMFPSPV/, respectiv Ministerul Sănătăţii, pentru a atrage atenţia asupra problemelor existente în sectorul sanitar din România...
Sindicaliştii din Sănătate pichetează Ministerele Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor Publice, în perioada 9 -13 aprilie Federaţia SANITAS din România va organiza, în perioada 9 -13 aprilie 2016, adunări publice în faţa Ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor Publice, ameninţând cu greva generală dacă revendicările înaintate autorităţilor nu vor soluţionate, informează un comunicat al Federaţiei SANITAS.
Sindicaliştii din Sănătate ameninţă cu greva generală dacă situaţia sectorului sanitar nu va fi reglementată Federaţia SANITAS din România va organiza, în perioada 9 -13 aprilie 2016, adunări publice în faţa Ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor Publice, ameninţând cu greva generală dacă revendicările înaintate autorităţilor nu vor soluţionate, informează un comunicat al Federaţiei SANITAS.
Cluj: Sistemul sanitar clujean are un deficit de personal de 15-20 la sută Deficitul de personal medical în judeţul Cluj a ajuns la peste 1.400 de persoane, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele filialei clujene a Sanitas, Ştefan Roman.