Cele mai citite
 


Medicii strânşi în Piaţa Revoluţiei au început să acorde consultaţii
joi, 8 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii care au venit miercuri în Piaţa Revoluţiei au început în cele din urmă să acorde consultaţii în cele patru corturi amenajate în acest sens, cu prilejul Zilei Internaţionale a Sănătăţii.
Medicii susţin demersul reprezentanţilor lor care discută cu cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) normele tehnice de aplicare a contractului-cadru şi contractului individual.

Liderii lor au anunţat marţi că vor acorda cu prilejul Zilei Internaţionale a Sănătăţii consultaţii medicale, începând cu ora 9,00, în Piaţa Revoluţiei. Însă la acea oră nu aveau loc consultaţii, nici corturile nu erau montate toate, medicii de familie din stradă declarând că au venit să-şi susţină colegii care discută cu reprezentanţii CNAS despre contractul-cadru şi normele tehnice de aplicare.

Ei au aviz pentru acest demers până la ora 16,00.

În cererea către Primăria Municipiului Bucureşti, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor au solicitat aprobarea unei adunări publice privind celebrarea Zilei Mondiale a Sănătăţii şi a unui protest împotriva autorităţilor centrale în legătură cu modul în care este tratată sănătatea publică în România.

Cei peste 100 de medici de familie din ţară care au venit miercuri în Piaţa Revoluţiei ar fi trebuit, potrivit liderilor lor, să măsoare tensiunea arterială, să determine glicemia şi să-i consulte pe cei care ar fi venit la corturi.

Alături de medici se află reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi COPAC - Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice şi Uniunea Naţionala a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Medicii de familie consideră că prin noile prevederi ale contractului-cadru veniturile cabinetelor medicale scad, acestea putând intra în faliment. Venitul mediu pe cabinet medical pe care şi-l doresc medicii de familie este de 10.000 de lei pe lună, faţă de 4.200 cât se primesc în prezent pentru 1.000 de pacienţi.

De asemenea, medicii de familie sunt nemulţumiţi de scăderea valorii per capita, pentru grupa 4-59 de ani, de la zece puncte la 5,5 puncte, pentru pacienţii de peste 60 de ani de la 12,5 la 8,5 şi pentru copii de la 14,5 puncte la 8,5 puncte.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a transmis pe 1 aprilie o notă prin care anunţa medicii de familie că se prelungeşte contractul adiţional pe 2009 pentru luna aprilie, dar cu aplicarea normelor din 2010.

Potrivit preşedintei Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tănăsescu, Casa Naţională de Asigurări plăteşte pentru un pacient 3,6 lei, ceea ce este insuficient pentru un cabinet cu 1.000 de pacienţi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CNAS precizează că a avut mai multe consultări cu medicii de familie privind noul Contract-cadru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a precizat, miercuri, că a avut mai multe runde de consultări cu Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie pe tema Contractului-cadru şi a normelor de aplicare a acestuia, încă din luna octombrie...
COPAC: Noul sistem de compensare condamnă la moarte pacienţii Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) susţine că intenţia manifestată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de modificare a sistemului de compensare a medicamentelor condamnă la moarte pacienţii, se arată într-un comunicat remis presei.
PM Ponta: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu se desfiinţează, se reorganizează sistemul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu se va desfiinţa, însă sistemul de sănătate va fi reorganizat astfel încât Casele judeţene de sănătate să îşi reducă cheltuielile de personal şi de bunuri şi servicii, a anunţat joi premierul Victor Ponta.
Vasile Cepoi: CNAS va trebui să îşi schimbe politica - să plătească pe rezultat, nu pe volum Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va trebui să îşi schimbe politica şi să plătească serviciile medicale în funcţie de rezultatul acestora, nu în funcţie de volum, astfel încât medicul de familie să se simtă motivat să descopere anumite afecţiuni în stadiu incipient, a declarat, sâmbătă, la Târgu...
COPAC cere CNAS o dezbatere publică pe tema noilor reglementări Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România(COPAC) solicită public Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să publice pe site-ul său listele de medicamente care vor fi afectate de măsura schimbării metodei de calcul a preţului de referinţă pe listele C1 şi C3, se arată...
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...