Cele mai citite
 


Mureş: Femeile operate de cancer la sân doresc un program naţional de protezare
joi, 8 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Femeile operate de cancer la sân au solicitat, miercuri, în cadrul acţiunii organizate de Asociaţia Română de Cancer - Grupul ''Destine Comune'' din Târgu Mureş, iniţierea unui program naţional de protezare gratuite a sânilor.
Participantele la acţiunea care a marcat Ziua Mondială a Sănătăţii au dorit să atragă atenţia factorilor de decizie asupra problemelor rămase nerezolvate cu privire la cancerul de sân, cum ar fi lipsa unui registru al pacienţilor cu cancer, lipsa consilierii psihologice pentru femeile care suferă de cancer de sân, lipsa protezării gratuite pe considerentul că proteza este o problemă estetică şi nu medicală şi lipsa programelor de screening la nivel naţional.
''Este pur şi simplu inuman, sub demnitatea unui stat ca atunci când o femeie este supusă unei astfel de mutilări - i se ia sânul pentru a supravieţui - să nu primească o proteză externă, care nu este pentru frumuseţe, ci ţine de sănătatea coloanei vertebrale, de sănătatea spirituală a femeii şi ţine de musculatura femeii. Deci este un medicament, nu ceva pentru frumuseţe. Suntem singurii, după câte ştiu, în Europa de Est unde nu se oferă aceste proteze gratuite pentru că s-a omis faptul că este un handicap atunci când ţi se taie un sân, care nu mai are cum să crească. Este un dezechilibru total, fiindcă atunci când dispare această cantitate ai probleme de sănătate destul de grave'', a declarat Stella Hanusz, preşedintele Asociaţiei Române de Cancer - Grupul ''Destine Co mune''.
Potrivit acesteia, protezele costă în jur de 100-150 de euro, iar majoritatea femeilor dintre cele aproximativ 3.000 de paciente din judeţului Mureş nu au posibilităţi materiale pentru a şi le cumpăra.
''Poate şi atunci am putea să le cumpărăm, însă aceste proteze se degradează, au o garanţie de şase luni, motiv pentru care ar trebui anual să ne permitem o asemenea proteză. Este dificil din punct de vedere material. Dar atunci când din banii publici se cumpără lucruri inutile tuturor nu văd de ce nu am avea acest drept, când suntem mame care am oferit copii şi oameni care finanţează acest stat. Ni se pare normal să primim acest lucru care este un minim gest faţă de noi'', a arătat Stella Hanusz.
Prin această acţiune de la Târgu Mureş organizatorii au dorit să transmită un mesaj de încurajare femeilor diagnosticate cu cancer la sân: ''Nu sunteţi singure!''.
''Asociaţia Română de Cancer - Grupul 'Destine Comune' oferă recuperare şi suport femeilor cu cancer de sân. Asociaţia este constituită de paciente, pentru paciente. Fiind Ziua Mondială a Sănătăţii dorim să atragem atenţia asupra sănătăţii în general şi în special asupra sănătăţii femeii. Sloganul nostru este 'Luptă, Învinge şi Trăieşte'. În afară de aceasta suntem alături de persoanele din sistemul de sănătate, fiindcă şi ele sunt alături de noi, dorim să atragem atenţia populaţiei că indiferent de starea materială, dacă eşti sănătos poţi să lupţi şi să trăieşti'', a conchis Stella Hanusz.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mureş: Peste 2.800 de amputaţii de glandă mamară pentru cancer, într-un an Într-un singur an, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş au fost înregistrate 2.836 de amputaţii de glandă mamară pentru cancer, dintre care 82 de cazuri s-au soldat cu decesul pacientelor, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, dr. Adrian Mureşean, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Mureş...
Mureş: Specialiştii anatomopatologi susţin necesitatea unui program de screening pentru cancerul de sân Specialiştii anatomopatologi reuniţi la Târgu Mureş, începând de miercuri, timp de trei zile, la a VI-a conferinţă de ''Patologie ginecologică'' cu tema ''Patologia mamară'', au susţinut necesitatea demarării de către Ministerul Sănătăţii a unui Program Naţional de Screening, pentru depistarea în fază...
Dr. Daniel Porav-Hodade: România, printre puţinele ţări din Europa fără un screening de prostată România este printre puţinele ţări din Europa care nu are aprobat la nivel naţional un screening de prostată, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, dr. Daniel Porav-Hodade, medic specialist urolog, preşedintele Comitetului de Organizare a simpozionului 'Patologia bărbatului vârstnic: prostata...
Mureş: Mortalitatea generată de cancerul de col uterin, necunoscută în lipsa unui Registru Naţional de Cancer În România nu există deocamdată studii publicate despre incidenţa cancerului de col uterin şi nici nu se cunoaşte exact care este nivelul mortalităţii din aceste motiv, ca urmare a inexistenţei unui Registru Naţional de Cancer.
Comunicat de presă - Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer cere implementarea de urgenţă unui program naţional de screening pentru cancerul de sân
Harghita: Numărul cazurilor de cancer mamar este în creştere; în judeţ există un singur oncolog Numărul cazurilor de cancer de sân este în creştere în Harghita, această boală afectând persoane din ce în ce mai tinere, arată o cercetare efectuată în cadrul proiectului "Împreună pentru sănătatea sânului" şi făcută publică miercuri în cadrul unei conferinţe de presă.