Cele mai citite
 


Fizionomia, criteriu folosit în deciderea împrumuturilor?
joi, 12 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Ştiinţa evoluează prin încercări şi greşeli. În vreme ce succesele sunt anunţate cu surle şi trâmbiţe, erorile sunt privite cu ruşine de generaţiile ce urmează, fiind încuiate în podul conacului - asemeni rudei nebune dintr-un roman victorian.

De cele mai multe ori, ele rămân acolo. Craniologia /parte a antropologiei şi a osteologiei care se ocupă cu studiul formei şi al dimensiunilor craniului/, frenologia /teorie conform căreia ar exista o relaţie directă între forma şi mărimea diverselor regiuni ale creierului şi craniului şi diversele facultăţi psihice ale individului/ şi eugenia /teorie care preconizează ameliorarea populaţiilor umane prin măsuri genetice - alegerea părinţilor, sterilizarea, interzicerea procreării/, odinioară domenii respectabile de cercetare, ce sunt acum privite cu o cutremurare, apar din când în când în actualitate, însă puţini oameni la acordă atenţie, notează publicaţia britanică The Economist.

Un alt asemenea domeniu, însă, a ”evadat” recent, încercând acum să se reabiliteze. Ani de zile, fizionomia - ideea că figura unei persoane poate reflecta caracterul acesteia - a fost privită cu dispreţ şi reţinere. Acum, ea pare să revină în tendinţe.
Aparenţele sunt importante, fără îndoială. Femeile, spre exemplu, judecă bărbaţii în funcţie de figurile lor. Nivelul de testosteron este reflectat pe faţă, iar cei care sunt priviţi ca potenţiale aventuri de o noapte şi cei care sunt consideraţi posibili viitori soţi sunt catalogaţi, în mare parte, în baza trăsăturilor feţei. În mod similar, figura unui bărbat trădează agresivitatea ascunsă şi chiar priceperea lui la afaceri. Frumuseţea figurii, în cazul oricăruia dintre cele două sexe, este asociată şi cu un nivel ridicat al venitului. Cel mai recent studiu, însă, abordează aspectul moral. Jefferson Duarte, cercetător în cadrul Universităţii Rice din Houston, Texas, şi colegii săi sugerează că una dintre cele mai grăitoare trăsături ale unei persoane, măsura în care este de încredere, poate şi ea fi ”citită” pe figură.
Cercetarea doctorului Duarte a fost facilitată de Internet. Pe vremuri, dacă cineva dorea să împrumute bani, trebuia fie să facă o vizită la bancă, fie să apeleze la un prieten sau o rudă. În ziua de azi, este posibilă încheierea directă de afaceri cu un străin, folosindu-se site-uri intermediare pentru împrumuturi. Cei care au nevoie de fonduri ”îşi fac reclamă” şi precizează de ce sume au nevoie. În acelaşi timp, cei cărora le prisosesc banii evaluează aplicanţii şi decid cui să ofere împrumuturi, precum şi rata dobânzii.
Cei care doresc să primească împrumuturi trebuie să îşi prezinte situaţia financiară, antecedentele în domeniul creditelor, al locurilor de muncă şi educaţia. Adeseori, deşi nu este necesar, aplicanţii postează şi poze ce-i înfăţişează. Astfel, este posibilă evaluarea efectelor înfăţişării asupra rezultatelor finale. Procedeul propriu-zis constă într-o licitaţie deschisă, prin intermediul căreia toate ofertele, acceptările şi respingerile sunt pe domeniul public.
Pentru cercetarea sa, Duarte a ales un site numit Prosper.com. Intenţia sa avea două direcţii: de a vedea dacă există în acordarea împrumuturilor prejudecăţi privitoare la fizionomie şi, în cazul în care ele există, dacă sunt justificate.
Pentru a-şi putea desfăşura procesul de observare, el a apelat la un alt website de gen, pentru a subcontracta unor oameni obişnuiţi sarcina de a evalua măsura în care alte persoane merită împrumuturi. Site-ul respectiv (care aparţine companiei Amazon) se numeşte Mechanical Turk. El se ocupă cu găsirea unor persoane dispuse să îndeplinească sarcini date de alte persoane.
Echipa de cercetători a recrutat 25 de persoane înscrise pe Mechanical Turk şi le-a însărcinat cu evaluarea fotografiilor aplicanţilor la împrumuturi de pe site-ul Prosper.com. Li s-a cerut în mod deosebit să aibă în vedere şi să noteze, pe o scară de la unu la cinci, cât de demne de încredere păreau acele persoane, precum şi să estimeze probabilitatea ca ele să achite un posibil împrumut de 100 dolari. De asemenea, li s-a cerut să realizeze şi alte evaluări, în funcţie de sexul, vârsta, atractivitatea şi greutatea corporală a candidaţilor. Cele 25 de rezultate pentru fiecare fotografie au fost apoi analizate.
Cercetătorii au luat în discuţie 6.821 aplicaţii pentru împrumuturi, dintre care 733 erau acceptate. Prima lor descoperire a constat în faptul că evaluarea măsurii în care oamenii sunt de încredere şi probabilitatea ca ei să achite împrumuturile a fost, într-adevăr, corelată cu informaţiile despre experienţa anterioară în domeniul creditelor. Acest aspect a rămas important chiar şi atunci când alte variabile, de la frumuseţe până la rasă şi obezitate, erau modificate statistic. Fizionomia schimbătoare, se pare, era independentă de aceste elemente.
O fizionomie schimbătoare pare să fie remarcată şi de către persoanele ai căror bani vor fi împrumutaţi. Persoanele considerate de utilizatorii site-ului Mechanical Turk ca nefiind de încredere au avut mai puţine şanse de a primi împrumuturi. Pentru a avea aceleaşi şanse de a primi împrumuturi ca şi cei consideraţi de încredere, lor li s-a cerut să plătească o dobândă cu circa 1,82 la sută mai mare, chiar şi atunci când era scos din discuţie aspectul trecutului în domeniul împrumuturilor.
În ceea ce priveşte măsura în care oamenii sunt de încredere, deci, fizionomia funcţionează. Din păcate, metoda doctorului Duarte nu a fost creată pentru a se stabili care sunt trăsăturile pe care oamenii le consideră caracteristice pentru o persoană de încredere. Însă agenţiile de rating pentru credite se ocupă, probabil, chiar acum de această problemă, încheie The Economist.AGERPRES/ (Ioana Văcărescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolnavii credincioşi acceptă mai uşor tratamentele mai dureroase Bolnavii aflaţi la capătul vieţii şi care suferă de o maladie gravă, aşa cum este cancerul, sunt mai dispuşi decât alţii să accepte un tratament medical mai dur sau mai dureros dacă sunt credincioşi, conform unui studiu publicat marţi în revista Journal of the American Medical Association (JAMA), transmite...
"Cu naşu' la psihiatru" - membrii familiilor mafiote italiene caută ajutorul psihiatrilor "Naşii" şi ceilalţi membri ai organizaţiilor mafiote italiene încalcă Omerta (legea tăcerii) şi îşi discută problemele în cabinetele psihologilor şi ale psihiatrilor, conform unui articol publicat de cotidianul britanic The Telegraph.
A creşte pe genunchii bunicilor ameliorează comportamentul adolescenţilor Copii care cresc în preajma bunicilor au mai multe abilităţi sociale, mai ales copiii proveniţi din cupluri divorţate. Nepoţii recunosc că discută mai bine cu ei şi sunt sursă de bună dispoziţie.
Filmele horror şi coşmarurile îi ajută pe oameni să supravieţuiască în viaţa reală Fenomenul popularităţii de care se bucură filmele de groază rămâne, de ani buni, o enigmă pentru psihologi. De ce oamenii sunt atât de atraşi de poveşti despre monştri însetaţi de sânge, despre maniaci şi alte personaje malefice? Cotidianul rus Pravda prezintă mai multe explicaţii în acest sens.
The Telegraph: Depresiile sunt legate de dorinţa de succes şi faimă Persoanele care suferă de depresii şi de manii sunt de obicei orientate, mai mult decât celelalte persoane, spre succes, câştiguri materiale şi faimă, conform unui studiu publicat de British Journal of Clinical Psychology, informează cotidianul The Telegraph.
Ştiinţa dragostei - circuit al dragostei cu sediul în creier Dacă ţinem la proprietatea termenilor, ar trebui ca expresia "te iubesc din toată inima" să fie înlocuită cu expresia "te iubesc din tot creierul". Inima este percepută de toată lumea drept centrul iubirii, însă din punct de vedere neurologic, centrul iubirii este creierul, iar o echipă de neurologi...