Cele mai citite
 


Covasna, judeţul cu cele mai multe avorturi
joi, 8 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Judeţul Covasna figurează pe primul loc în ţară la capitolul avorturi.
Potrivit Anuarului de Statistică Sanitară, anul trecut în judeţul Covasna s-au înregistrat 1270 de avorturi la 1000 de născuţi vii, aproape dublu faţă de media naţională (574).
În opinia medicului ginecolog Antal Almos, una dintre explicaţiile pentru care judeţul Covasna se situează în fruntea acestui top îl constituie educaţia sanitară deficitară în ce priveşte metodele contraceptive.
Îndeosebi femeile care trăiesc în medii sociale defavorizate sunt cele care nu folosesc contraceptive, fie pentru că nu au bani, fie pentru că nu ştiu despre existenţa acestora, afirmă dr. Antal Almos, potrivit căruia şi medicii de familie ar trebui să se implice mai mult în campania de informare.
Pe de altă parte, acesta consideră că statisticile nu sunt pe deplin relevante, deoarece nu iau în calcul şi avorturile făcute în cabinetele private.
'În judeţul Covasna, majoritatea avorturilor se fac în spitale, câtă vreme în alte judeţe, în special în cele mari, se fac mai mult în cabinete private. Şi acestea trebuie luate în calcul ', a declarat Antal Almos.
Potrivit Anuarului de Statistică Sanitară 2009, judeţul Covasna figurează pe primul loc în ţară şi în ce priveşte durata de spitalizare la neurologie şi medicină internă, cu o rată aproape dublă faţă de media naţională.
Directorul adjunct al Direcţiei Sanitare Covasna, dr. Gheorghe Ştefan Mereuţă a confirmat creşterea numărului de accidente cerebrale vasculare în judeţ, însă, în opinia sa, motivul pentru care durata de spitalizare este mare se datorează lipsei unui spital destinat bolnavilor cronici.
'Avem o singură secţie de cronici la Sfântu Gheorghe, cu 36 de paturi, care este suprasolicitată', a declarat dr. Mereuţă, menţionând că, în opinia sa, s-ar putea înfiinţa un aşezământ medical pentru bolnavii cu afecţiuni neurologice cronice în noul spital de la Întorsura Buzăului, care este nefolosit.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Covasna: Medicii vor să implice preoţii în campania de screening al colului uterin Conducerea Spitalului de Urgenţă din Sfântu Gheorghe intenţionează să apeleze la ajutorul preoţilor din judeţ pentru a populariza Programul naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin.
Covasna: Reduceri de paturi, fără disponibilizări de personal Peste 100 de paturi din spitale vor fi reduse în judeţul Covasna, însă nu vor avea loc disponibilizări de personal, susţine conducerea Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DSP).
Covasna: Medicii de familie se plâng că sunt 'sufocaţi' de adeverinţe Medicii de familie din judeţul Covasna se plâng că nu mai au timp de consultaţii, fiind asaltaţi zilnic de zeci de cereri pentru eliberarea adeverinţelor necesare elevilor la şcoală, drept urmare vor să ceară Ministerului Educaţiei să schimbe procedura.
Covasna: Bolnavii cu distrofii musculare vor să continue protestele în faţa Ministerului Sănătăţii Membrii Asociaţiei distroficilor muscular din România, care protestează de trei zile împotriva mutării Spitalului de patologie neuromusculară din Vâlcele la Întorsura Buzăului, susţin că vor picheta sediul Ministerului Sănătăţii din Bucureşti pentru a împiedica materializarea acestui proiect.
Covasna: Prevenţia bolilor de inimă, obiectiv prioritar, apreciază directorul medical al SJU Sfântu Gheorghe Prevenirea, depistarea şi tratarea precoce a bolilor de inimă trebuie să devină unul dintre obiectivele prioritare ale următorilor ani în condiţiile în care acestea reprezintă principala cauză a mortalităţii în judeţul Covasna, afirmă directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe...
Covasna: Toate unităţile sanitare publice vor fi miercuri în grevă de avertisment, anunţă reprezentanţii Sanitas Toate unităţile sanitare publice din judeţul Covasna se vor afla miercuri dimineaţă în grevă de avertisment, iar salariaţii vor întrerupe lucrul timp de două ore, în semn de protest faţă de inechităţile salariale şi condiţiile de lucru, menţionează conducerea Sindicatului Sanitas într-un comunicat de...