Cele mai citite
 


Al II-lea Congres mondial pentru liberatatea cercetării ştiinţifice: la Bruxelles se pune la punct harta cercetării, tratamentului şi practicilor medicale
vineri, 6 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bruxelles, 6 mar /Agerpres/ - O hartă internaţională privind libertatea de cercetare, de tratament şi de practici medicale, după modelul Raportului anual perfectat de Freedhom House privind libertăţile politice şi economice din diferite ţări, reprezintă unul din obiectivele care se profilează la Bruxelles, în sălile Parlamentului European, locul ales de ''Asociaţia Luca Coscioni'' din Italia pentru desfăşurarea celui de-al II-lea Congres mondial pentru libertatea cercetării ştiinţifice.

Chestiunile etice, dogmele, cercetarea spirituală distinctă de cea ştiinţifică, brevetele şi proprietatea intelectuală, finanţările, liberul acces la date, limitele vieţii şi libertatea de a alege, toate aceste subiecte sunt dezbătute la Congresul care va dura până sâmbătă, 7 martie, şi va duce la iniţiative internaţionale specifice. Cercetarea, ca şi maladiile, nu are frontiere, scrie ziarul italian La Repubblica.

''Este necesar să se documenteze într-un raport, eventual trienal, starea libertăţii de cercetare ştiinţifică din fiecare ţară'', a afirmat Marco Cappato, secretarul Asociaţiei Luca Coscioni /fondată de economistul şi politicianul Luca Coscioni, fost profesor universitar bolnav de scleroză laterală amiotrofică, la 20 septembrie 2002, la Roma, unul dintre obiective fiind deplina separare dintre stat şi Biserică, n.red/, la Roma, în 2006, la încheierea primului Congres mondial. Acum, acel proiect are un prim studiu-pilot, care va fi prezentat sâmbătă, 7 martie, la Bruxelles, fiind realizat de italianul Andrea Boggio, profesor de drept la Universitatea Bryant, Rhode Island /SUA/.
''Pentru moment, am identificat şi lucrat asupra a patru activităţi-cheie: tehnologiile procreaţiei asistate, cercetarea cu ajutorul celulelor staminale embrionare, opţiunile privind eutanasia, avortul şi contracepţia'', a precizat Boggio. Problemele centrale sunt elaborarea unei metodologii, compararea legislaţiilor şi reperarea diferenţelor şi pe baza diferitelor legislaţii regionale din interiorul aceleiaşi ţări.
În primele zece ţări prinse în studiul-pilot, se remarcă Suedia drept ţara cea mai liberă în practicarea şi cercetarea medicală, ultima fiind Irlanda, fiind de semnalat şi ingerinţa religiei în legislaţiile restrictive. În clasificarea specială privind deciziile legate de eutanasie, Brazilia apare cea mai liberă, urmată de Africa de Sud, Noua Zeelandă, Canada /Quebec/, Spania, Suedia, Australia /New South Wales/ şi India.
''Mai este încă mult de lucrat la parametri şi am restrâns în mod voit activităţile examinate şi numărul de ţări'', a precizat Boggio. Printre problemele evidenţiate s-a numărat în primul rând absenţa unei reglementări. ''Există diferenţe între legislaţie şi practică, datorate unor factori legaţi nu de aplicarea legii, ca de exemplu pentru avortul în Brazilia'', susţine Boggio.
În Spania catolică, actualul ministru spaniol al sănătăţii, Bernat Soria, a arătat că cercetarea privind celulele staminale şi maladiile rare, în perioada 2004 /guvern de centru-dreapta/-2008 /guvernul Zapatero/, se poate dezvolta prin stimulare legislativă. Nu există nicio cercetare privind celulele staminale embrionare şi numai trei cercetări privind maladiile rare, în 2004, respectiv 65 şi 36, în 2008. ''Schimbarea legilor şi acordarea de finanţări au fost solicitările pe care le adresam pe vremea când lucram ca cercetător, şi acelaşi lucru îl spun în calitate de ministru al sănătăţii. Iar apoi eliberarea cunoaşterii spre pacienţi'', a afirmat Soria.
Ce este libertatea de cercetare? Răspunsul la primul congres a fost următorul: ''O cerinţă pentru democraţie, un drept civil şi politic şi una dintre cele mai importante garanţii pentru sănătatea şi bunăstarea omului, în măsura în care nu aduce prejudicii altora''. În studiul-pilot al lui Andrea Boggio se consideră că este ''o condiţie în care un subiect /om de ştiinţă, pacient/ poate acţiona, o funcţie a libertăţii în general''.

Dacă Janez Potocnik, comisarul european pentru ştiinţă şi cercetare, a încercat să transmită la Congres un mesaj pragmatic şi echilibrat pentru ''integrarea libertăţii şi responsabilităţii ştiinţifice'' cu respectul faţă de legislaţiile naţionale, Kary Mullis, laureatul Premiului Nobel pentru Chimie, în 1993, a amintit deosebirea dintre cercetarea ştiinţifică şi aplicaţiile tehnologice asupra cărora se focalizează atenţia.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Liban: o revistă ("Jasad") ridică vălul de pe subiecte privind sexualitatea, tabu în cultura arabă Beirut, 8 aprilie /Agerpres/ - O revistă lansată recent, în Liban, a decis să ridice vălul ce acoperă subiecte tabu în cultura arabă precum masturbarea ori homosexualitatea, în pofida reacţiilor de protest ale unor oficiali, informează luni AFP.
Chirurgia "luminată" - un nou tip de chirurgie împotriva cancerului Londra, 27 aprilie /Agerpres/ - O echipă de oameni de ştiinţă de la University of California din San Diego, a anunţat că a reuşit să eficientizeze procesul chirurgical în cazul bolnavilor de cancer prin crearea unei hărţi luminoase a ţesutului tumoral, astfel încât acesta să poată fi extras în totalitate...
Numărul persoanelor vindecate de cancer, în creştere Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Un studiu european - Eurocare-4 - recent dat publicităţii arată o creştere constantă a numărului persoanelor considerate vindecate dintre cele diagnosticate cu cancer.
Tot mai multe spitale americane îşi reduc serviciile şi concediază personal Washington, 27 aprilie /Agerpres/ - Multe din spitalele din Statele Unite ale Americii sunt nevoite, din cauza dificultăţilor financiare cauzate de recesiunea economică, să reducă din serviciile oferite pacienţilor şi să concedieze personal medical, după ce deja au efectuat restructurări bugetare în...
Gripa porcină, suspectată că s-ar fi extins în Europa Paris, 27 aprilie /Agerpres/ - Gripa porcină, suspectată că a ucis 81 de persoane în Mexic, pare să se extindă în diferite ţări, temerile autorităţilor sanitare mondiale de o pandemie umană fiind în creştere, informează AFP.
Stare de urgenţă în SUA din cauza gripei porcine Washington, 27 aprilie /Agerpres/ - Statele Unite ale Americii au declarat duminică ”stare de urgenţă sanitară” din cauza gripei porcine şi au anunţat măsuri de verificare ce vor viza persoanele care se vor prezenta la frontiere provenind din ţări atinse de virus, potrivit ministrului pentru securitatea...