Cele mai citite
 


Bulgarii îşi cumpără medicamentele din România şi Grecia
miercuri, 7 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Turismul medical devine foarte popular printre bulgari, scrie marţi cotidianul sofiot Standart. Preţurile medicamentelor în Bulgaria sunt mai mari în comparaţie cu toate ţările vecine şi din ce în ce mai mulţi bulgari traversează frontiera ca să se ducă la farmaciile din Bucureşti, Giurgiu sau Salonic.
În Bulgaria o doză de Aulin (Nimesolide) costă în jur de 0,80 euro, în timp ce în România preţul este 0,38 euro. Mai ieftine sunt şi antibioticele. Am plătit 30 leva (în jur de 15 euro) pentru Zinat în Ruse, iar în oraşul vecin Giurgiu acesta costă 8 leva (în jur de 4 euro), spune Svetlozar Dimitrov, de 40 de ani.

Tinerele bulgăroaice care se pregătesc să recurgă la fertilizarea in vitro trec Dunărea în căutarea unor injecţii cu hormoni. Un tratament cu Gonal F în Bulgaria costă în jur de 1.000 euro, în timp ce în România este de circa 750 euro.

Şi dacă locuitorii nordului Bulgariei se duc în România, cei din sud-vestul ţării preferă farmaciile din Grecia şi Macedonia. O doză de Imodium în Grecia costă doar un euro, în timp ce în Bulgaria preţul este de trei ori mai mare.

O agenţie de turism din Plovdiv (sudul ţării) organizează săptămânal excursii pentru cei care vor să-şi procure medicamente ieftine din Turcia. La Ruse, taximetriştii joacă şi rol de curieri. Din cauza taxelor de traversare a podului Giurgiu-Ruse care se ridică la 12 euro pe maşină în ambele direcţii, deplasarea în România este destul de scumpă. De aceea mulţi pacienţi dau reţeta şi banii unui taximetrist care le aduce medicamentele necesare, percepând un comision de doar 5 euro.

O explicaţie pentru preţurile ridicate la medicamentele din Bulgaria este valoarea mare a taxei pe valoare adaugată care în Bulgaria este de 20% pentru toate produsele, în timp ce în ţările vecine medicamentele beneficiază de o reducere foarte mare a taxei care variază între 5 şi 9%, mai scrie ziarul.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
In Olanda, "turismul pentru medicamente" este o afacere care merge Paris, 22 aprilie /Agerpres/ - Ulvenhout, un sătuc dichisit din Olanda, merită fără îndoială să figureze în toate ghidurile turistice, potrivit ziarului francez Le Monde.
Preşedintele Asociaţiei Române de Turism Medical: 6.500 de pacienţi străini s-au tratat în România în 2013 Aproximativ 6.500 de pacienţi străini s-au tratat în România în 2013, un pacient cheltuind în medie 3.500 de euro, a declarat marţi preşedintele Asociaţiei Române de Turism Medical, Alexandru Constantin.
Bloomberg: ţările din Balcani mizează pe turismul medical Londra, 13 nov /Agerpres/ - România, Bulgaria, Croaţia, Serbia şi Ungaria investesc în clinici moderne pentru a-i atrage pe occidentalii interesaţi de tratamente medicale care nu sunt acoperite de asigurările lor medicale, o strategie care ar putea inversa tendinţa de emigrare în Vest a medicilor şi...
Constanţa: Artişti din şase ţări, în Tabăra internaţională de pictură de la Medgidia Artişti plastici din Bulgaria, Macedonia, Serbia, Turcia şi România vor participa, în perioada 18 - 28 august, la cea de a VIII-a ediţie a Taberei internaţionale de pictură ''Lucian Grigorescu'', ce se va organiza la Medgidia.
Bănicioiu: Preţurile medicamentelor trebuie modificate o dată pe an Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat joi că este nevoie de un mecanism de regândire a politicii pe piaţa de medicamente şi că preţurile acestora ar trebui actualizate o dată pe an.
ARPIM: Implementarea ordinului privind preţurile medicamentelor va determina o scădere de 153 milioane de lei la bugetul statului Implementarea Ordinului 75/2009 în forma actuală referitor la calcularea preţului la medicamente nu va afecta doar viaţa pacienţilor, ci va determina şi o scădere de aproximativ 153 milioane lei la veniturile bugetului de stat, conform unui studiu de impact realizat de PwC România pentru Asociaţia Română...