Cele mai citite
 


CMR: MS şi CNAS au creat un focar conflictual în sistemul sanitar
miercuri, 7 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Colegiul Medicilor din România (CMR) şi-a manifestat marţi indignarea faţă de faptul că Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ar fi creat un 'focar conflictual' în sistemul românesc de sănătate, prin contractul-cadru privind asistenţa medicală în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2010.
'Colegiul Medicilor din România îşi manifestă indignarea faţă de modalitatea pompieristică şi neprofesionistă prin care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, împreună cu Ministerul Sănătăţii, a creat un focar conflictual în sistemul sanitar românesc. Contractul-cadru şi Normele de aplicare, care trebuiau finalizate până la data de 1 ianuarie 2010, au fost întârziate şi nici până în prezent nu sunt definitivate', se arată într-un comunicat al CMR, remis AGERPRES.

În context, Colegiul Medicilor din România arată că MS şi CNAS au ignorat propunerile CMR privind contractul-cadru şi normele de aplicare.

'Atât CNAS, cât şi MS nu au ţinut cont de propunerile CMR şi a altor organizaţii profesionale şi au impus de o manieră autoritara măsuri inaplicabile şi care scad calitatea serviciilor medicale', se mai arată în comunicatul CMR.

De asemenea, CMR condamnă presupusa încercare a MS de a ridica opinia publică împotriva medicilor de familie şi de a crea disensiuni între diferitele categorii de medici, prin vehicularea unor venituri ale cabinetelor de medicină de familie şi nu ale medicilor, venituri care se referă la situaţii excepţionale.

'Încercarea de a ridica opinia publică împotriva corpului medical şi în acelaşi timp de a introduce conflicte între diferite specialităţi medicale este specifică regimurilor totalitare şi nu va rezolva problema subfinanţării cronice a sistemului de sănătate şi nici calitatea actului medical. Recomand atât CNAS, cât şi MS să renunţe la astfel de metode şi să se aşeze la masa unui dialog real cu toţi actorii sistemului de sănătate', a declarat preşedintele CMR, prof. dr. Vasile Astărăstoae, potrivit sursei citate.

Totodată, CMR îşi exprimă solidaritatea faţă de medicii de familie în susţinerea cauzei lor, inclusiv în ceea ce priveşte protecţia pacienţilor.

'Atât medicii de familie, cât şi pacienţii nu trebuie să plătească pentru inadvertenţele legislative şi bâlbâielile MS şi CNAS', conchide Colegiul Medicilor din România.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Comunicat de presă - Guvern COMUNICAT DE PRESÃ
Colegiul Medicilor din România este împotriva introducerii plafoanelor la medicii de familie Colegiul Medicilor din România nu este de acord cu introducerea plafonului la prescrierea medicală, se arată într-un comunicat de presă al CMR remis luni AGERPRES. "Nu putem fi de acord cu o astfel de măsură întrucât încalcă dreptul la tratament al pacienţilor şi dreptul la autonomie profesională al...
CNAS modifică criteriile de încadrare a cabinetelor medicale din rural Bucureşti, 8 dec /Agerpres/ - Un proiect de ordin privind modificarea criteriilor de încadrare a cabinetelor medicale din asistenţa medicală primară şi din ambulatoriul de specialitate din mediul rural, în funcţie de condiţiile în care se desfăşoară activitatea acestora, este postat pe site-ul Casa Naţională...
Guvern: Modificări în sistemul asigurărilor de sănătate; noul Contract-Cadru, aprobat Guvernul a aprobat în şedinţa de joi noul Contract-Cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 - 2017, printre măsurile prevăzute numărându-se consultaţii stomatologice pentru minori decontate de CNAS o dată la şase luni...
CNAS precizează că a avut mai multe consultări cu medicii de familie privind noul Contract-cadru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a precizat, miercuri, că a avut mai multe runde de consultări cu Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie pe tema Contractului-cadru şi a normelor de aplicare a acestuia, încă din luna octombrie...