Cele mai citite
 


SIDA: un gel microbicid testat cu succes pe maimuţe
joi, 12 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Obstetrica - Ginecologie
 

Un gel microbicid destinat prevenirii transmiterii pe cale sexuală a virusului SIV - echivalentul HIV specific maimuţelor, organism viral asemănător cu cel care declanşează îmbolnăvirile de SIDA la oameni, a fost testat cu succes de virusologi americani pe maimuţe, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei britanice Nature, transmite AFP.

Cercetătorii americani mai au însă mult de muncă până la testarea acestui gel pe voluntari umani, pentru a fi siguri că vor obţine efecte similare celor înregistrate pe maimuţe, având în vedere diferenţele dintre virusul care declanşează SIDA la maimuţe şi cel responsabil cu îmbolnăvirile la oameni, a avertizat coordonatorul studiului, prof. Ashley Haase de la Universitatea Minnesota din Minneapolis.

Produsul testat sub forma unui gel microbicid vaginal, monolauratul de glicerol (GML), este deja folosit pe scară largă ca agent antimicrobian în industria alimentară şi în cea a produselor cosmetice (antiperspirante).
Acest gel a fost testat pe cinci maimuţe, alte cinci servind drept grup de control. Toate cele zece maimuţe implicate în experiment au fost contaminate cu SIV (Simian Immunodeficiency Virus). Patru dintre maimuţele din grupul de control au fost infectate cu SIV, în timp ce nici una dintre cele cinci pe care a fost testat gelul nu s-a infectat.
Paradoxal, cercetătorii au descoperit faptul că gelul a reuşit să blocheze la nivelul mucoasei vaginale reacţiile naturale de apărare împotriva virusului, neutralizând anumite molecule ce au rolul de a apăra organismul de diferiţi agenţi virali, dar care nu reuşesc să acţioneze eficient împotriva SIV. Gelul a împiedicat de asemenea şi afluxul asupra locului contaminat al celulelor imunitare, celule pe care virusul SIV se inserează pentru a se împrăştia în organism.

Astfel cercetătorii americani susţin că acest gel are potenţialul de a fi eficient şi împotriva infectărilor cu HIV la oameni, virus care se transmite preponderent prin raporturi sexuale.AGERPRES/(Bălu Codruţ)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
DOCUMENTAR: 35 de ani de când SIDA a fost descrisă pentru prima oară La 5 iunie 1981, o boală epidemică, numită ulterior SIDA ("sindromul imunodeficienţei umane dobândite"), a fost descrisă pentru prima oară de către medicul Michael Gottlieb de la UCLA Medical Center (SUA), specializat în imunologie. Gottlieb a descris în "Morbidity and Mortality Weekly Report", jurnalul...
SIDA: Un tratament preventiv 100% eficace la şoareci Washington, 2 dec /Agerpres/- Cercetătorii americani au demonstrat pe şoareci eficacitatea unei terapii preventive împotriva SIDA, fără a recurge la un vaccin, a anunţat joi, chiar de Ziua mondială a luptei împotriva SIDA, site-ul futura-sciences.com
Un medicament împotriva alcoolismului ar putea contribui la eliminarea virusului sida Un medicament utilizat la tratarea alcoolismului, asociat cu ale substanţe, ar putea contribui la eliminarea virusului SIDA la persoanele seropozitive tratate, se arată într-un studiu publicat marţi şi preluat de AFP.
Jumătate din populaţia lumii, afectată de o formă de alergie în 2050 (OMS) În jurul anului 2050, jumătate din populaţia lumii va fi afectată de cel puţin o formă de alergie, situaţie provocată de modificările rapide ale mediului şi stilului de viaţă, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Cercetătorii Merck au publicat un studiu prin care au demonstrat potențialul de eradicare al virusului HIV din organism Merck (NYSE: MRK), cunoscută sub numele de MSD în afara Statelor Unite și Canada, a anunțat publicarea unui studiu în revista Nature, care a adus dovezi timpurii cu privire la utilizarea unui medicament pentru a îndeparta rezervoarele ascunse de virus la pacienţii care primesc tratament pentru HIV, virusul...
Studiu privind eradicarea virusului HIV din organism Oamenii de ştiinţă de la Laboratoarele de Cercetare Merck au colaborat cu cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord (UNC) din Chapel Hill, Şcoala de Sănătate Publică Harvard, Institutul Naţional de Cancer şi de la Universitatea California din San Diego, în studiul iniţiat anul trecut pentru...