Cele mai citite
 


Ortopedia pediatrică - o specialitate necesară
luni, 9 martie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Neurologie, Mama si copilul
 

Ortopedia pediatrică, desfiinţată de fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu, a dispărut ca sistem de pregătire a rezidenţilor, fiind absorbită de ortopedia pentru adulţi.

Şeful secţiei de ortopedie de la Spitalul de Copii "Marie Curie", prof. dr. Gheorghe Burnei, a declarat, luni, pentru AGERPRES că absenţa medicilor specialişti în ortopedie pediatrică creează mari probleme în privinţa "gărzilor" din spital.

"După ce ne-am străduit să ajungem cu aceste intervenţii la standarde internaţionale, acum nu se mai pregătesc medici în specialitatea de ortopedie pediatrică", a menţionat doctorul Burnei. El a explicat că ortopedia pediatrică presupune îngrijirea unei categorii aparte de pacienţi, nou-născuţi, copii mici şi adolescenţi, care nu pot fi operaţi în clinicile de adulţi.
"Intervenţiile chirurgicale pentru copii nu pot şi nu trebuie făcute în spitalele de adulţi, aşa cum nu se face în nici o ţară membră a UE sau SUA şi nu numai", a explicat dr. Burnei.
Specialistul a mai spus că, în ultimii ani, s-a reuşit ca în ortopedia pediatrică din marile centre medicale din România, respectiv Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Tg. Mureş şi Constanţa, să fie trataţi pacienţii la nivelul marilor clinici din lume.
"Maladii precum boala oaselor de sticlă, displazii femurale, scolioze congenitale, scolioze idiopatice severe, scolioze idiopatice infantile şi juvenile, diformităţi din cadrul paraliziilor cerebrale, malformaţii grave ale piciorului, tumori maligne ale aparatului locomotor, malformaţii congenitale complexe ale membrelor toracice şi pelvine sunt cele mai dificile afecţiuni ale copilului care sunt tratate în aceste centre din ţară, cu rezultate bune şi prin metode moderne. Astfel, se degrevează în mod serios cheltuielile statului român, nemaifiind necesar tratamentul acestor pacienţi în clinici de peste hotare", susţine dr. Burnei.
Patologia menţionată a început să fie tratată şi rezolvată din momentul din care ortopedia pediatrică a funcţionat ca specialitate de sine stătătoare în nomenclatorul Ministerului Sănătăţii, acoperindu-se astfel un gol din cadrul patologiei chirurgicale pediatrice, a menţionat dr. Burnei.
Acesta a enumerat câteva specialităţi care sunt păstrate în nomenclatorul Ministerului Sănătăţii, deşi nu figurează în nomenclatorul UE, dar care sunt menţinute datorită necesităţilor din ţara noastră şi a căror desfiinţare nu este impusă de UE: diabetul zaharat, nutriţie şi boli metabolice, medicina legală, oncologie, medicină sportivă, neurologie pediatrică, neonatologie, igienă, genetica medicală, expertiza capacităţii de muncă, epidemiologie. "Dacă vor fi pregătiţi doar şase-opt medici rezidenţi vor fi serioase probleme cu această specialitate", crede dr. Burnei. El a adăugat că în cea mai grea situaţie se află oraşele mici din provincie, pentru că în aceste zone sunt necesari, în medie, 50 de medici de specialitate.
Potrivit datelor statistice, o mie de copii din toate colţurile ţării, care suferă diferite boli ale oaselor extrem de grave, sunt operaţi anual la Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului "Marie Curie" din Capitală. Cei doi chirurgi care au mai rămas în clinica de chirurgie fac cu greu faţă numărului mare de cazuri, din ce în ce mai grave.
"Facem zece operaţii pe zi. Am avea nevoie de încă şase medici pentru a face faţă situaţiei. De patru ani nu am mai avut în pregătire niciun medic rezident", a explicat prof. dr. Gheorghe Burnei. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
de Galea Susana
Aveţi perfectă dreptate. Eu sunt din Sibiu şi din cauza incompetenţei medicilor şi a inexistenţei în oraşul nostru a unui astfel de medic specializat în ortopedie pediatrică, probabil vom mai sufei mult de acum încolo. Feţiţa mea are 9 ani şi la vârsta de 6 anijumate a avut o fractură de cot. a fost pusă în ghips şi a rămas cu mâna strâmbă nu ştiu unde să mă mai adresez. medicii pt. adulţi de la Sibiu spun că poate fi operată doar la vârsta de 18 ani, mi-e teamă să nu fie prea târziu. Cred că îmi înţelegeţi disperarea, vă rog dacă ne puteţi ajuta trimiteţi- mi unrăspuns pe adresa mea de mail. Vă mulţumesc din suflet şi Dumnezeu să vă dea putere să ajutaţi atâţia copii suferinzi

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ortopedia pediatrică reînfiinţată prin procesul câştigat de dr. Burnei în instanţă Conf. dr. Gheorghe Burnei a câştigat procesul intentat statului pentru o decizie din 2006 prin care ortopedia pediatrică a fost desfiinţată.
Gh. Burnei: Ortopedia pediatrică ar avea nevoie de aproximativ 100 de specialişti Ortopedia pediatrică ar mai avea nevoie de cel puţin 100 de specialişti pentru a face faţă iar anul acesta vor fi pregătiţi în examenul de rezidenţiat numai 18, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Gheorghe Burnei, preşedintele Asociaţiei de Traumatologie şi Ortopedie Pediatrică (ARTROP)...
A fost reînfiinţată specialitatea ortopedie pediatrică Specialitatea de ortopedie pediatrică, apărută în 1996 ca supraspecialitate de sine stătătoare şi funcţionând până în 2006, după care a fost desfiinţată, a fost reînfiinţată ca urmare a procesului iniţiat de Asociaţia Română a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri (ARTOP), a subliniat prof. dr. Gheorghe...
Dr. Gheorghe Burnei: Clinica de ortopedie pediatrică de la 'Marie Curie', în pericol de a fi închisă pe perioada verii Clinica de chirurgie şi ortopedie pediatrică din Spitalul Clinic de Urgenţă "Marie Curie" ar putea fi închisă pe perioada verii, din cauza lipsei de personal, o parte dintre asistente şi infirmiere urmând să intre în concediu, a declarat şeful Clinicii, prof. dr. Gheorghe Burnei.
Congres de traumatologie şi ortopedie pediatrică, miercuri şi joi, la Bucureşti Peste 150 de medici specializaţi în ortopedie, pediatrie, chirurgie, oncologie, neonatologie şi radiologie participă miercuri şi joi la Bucureşti la cel de-al 7-lea Congres Naţional al Asociaţiei Române a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri (ARTOP), care are ca teme malformaţiile osteoarticulare...
Ajutor japonez pentru Spitalul de copii 'Marie Curie' Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii 'Maria Sklodowska Curie' din Capitală va beneficia de un ajutor din partea Guvernului Japoniei, constând în aparatură necesară modernizării unei săli de operaţii - trei electrocautere şi o lampă scialitică.