Cele mai citite
 


Aradul, pe primul loc pe ţară la decesele cauzate de tumori şi de boli ale aparatului respirator
miercuri, 7 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Judeţul Arad ocupă primul loc, la nivel naţional, în ceea ce priveşte numărul deceselor cauzate de tumori şi boli ale aparatului respirator, potrivit unui studiu realizat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.

După cum a declarat, marţi, şeful DSP Arad, dr. Dana Negru, potrivit datelor statistice centralizate, la nivelul judeţului Arad, mortalitatea la suta de mii de locuitori pe principalele nouă cauze de deces este de 712,1, la boli cardiovasculare, din care boli cerebrovasculare - 225,9, hipertensiunea arterială - 113,8, infarctul de miocard - 100 şi cardiopatia ischemică - 144,3, la tumori - 216,2, în ceea ce priveşte boli ale aparatului digestiv 71,9, în urma unor accidente, otrăviri, traumatisme - 59,5, din cauza unor boli ale aparatului respirator - 57,2, tulburări mentale - 12,2, boli endocrine - 11,1, tuberculoză - 7,6 şi boli infecţioase - 3,9.


Potrivit aceleiaşi statistici, Aradul ocupă locul II pe ţară, la cazurile noi de gonoree, locul III la durata medie de spitalizare la unităţile de psihiatrie şi pneumoftiziologi, locul IV în ceea ce priveşte durata medie de spitalizare şi locul VII la rata mortalităţii la mia de locuitori.
La cazuri noi de sifilis, cazuri noi de TBC şi la durata medie de spitalizare medicină internă, Aradul ocupă locul VII, în timp ce la mortalitatea fetală tardivă se află pe locul IX.


La sporul natural la mia de locuitori/mai mult decese decât naşteri, Aradul se clasează pe locul X, în timp ce la rata crudă a mortalităţii la suta de mii locuitori prin boli cardiovasculare şi la durata medie de spitalizare la oftalmologie este pe locul XI.


Statisticile mai arată că Aradul este pe locul XIV la durata medie de spitalizare neurologie, pe locul XVI la durata medie de spitalizare la ORL, pe locul XXIII la durata medie a vieţii şi pe locul XXIV la numărul de consultaţii/locuitor.


'Principalele concluzii ale acestui studiu sunt acelea că arădeanul nu consultă în mod curent medicul pentru sfaturi privind starea de sănătate sau depistarea unei boli în fază incipientă, cum ar fi boala tumorală şi afecţiunile aparatului respirator şi nu consultă în mod curent medicul de familie pentru bolile acute/cronice, ci preferă să apeleze la medicul specialist din policlinică sau spital, prezentându-se la medic mai ales atunci când afecţiunea necesită internare prelungită, mai ales pentru afecţiunile ochiului, ORL, neurologice, psihiatrie, TBC, interne şi chirurgie, ceea ce creşte riscul de infecţii intraspitaliceşti', a mai adăugat directorul DSP Arad, dr. Dana Negru.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tuberculoza, una dintre cele mai importante probleme de sănătate cu care se confruntă locuitorii Doljului Una dintre cele mai importante probleme de sănătate cu care se confruntă locuitorii din Dolj este tuberculoza, considerată un adevărat barometru al nivelului de trai al populaţiei, ce situează Doljul pe primul loc dintre judeţele României în ceea ce priveşte incidenţa globală.
Hipertensiunea arterială, o importantă problemă de sănătate publică Hipertensiunea arterială reprezintă o importantă problemă de sănătate publică, care afectează peste 40% din populaţia adultă a României, spun specialiştii.
Alianţa Română de Combatere a Hipertensiunii Arteriale, înfiinţată de Societatea Română de Cardiologie Bolile cardiovasculare reprezintă o problemă majoră în România, astfel că, în timp ce mortalitatea prin aceste boli a înregistrat în ultimii 20 de ani o tendinţă de scădere în ţările Europei de Vest şi Centrale, în România tendinţa a fost diametral opusă, a subliniat fostul preşedinte al Societăţii Române...
Hipertensiunea arterială poate fi prevenită printr-un stil de viaţă sănătos, recomandă medicii DSP Bihor Fiecare om trebuie să fie responsabil pentru viaţa sa, a cărui sănătate depinde, în primul rând, de gradul său de informare şi educaţie, de modul cum aplică cunoştinţele în prevenirea bolilor şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos, au subliniat miercuri specialiştii medicali reuniţi la o masă rotundă...
Bolile aparatului cardiovascular, tumorile şi bolile aparatului respirator, primele cauze de deces ale populaţiei Craiovei Craiova, 28 mar /Agerpres/ - Bolile aparatului cardiovascular, tumorile şi bolile aparatului respirator au fost în anul 2015 primele trei cauze de deces în rândul populaţiei Craiovei, iar mortalitatea generală înregistrează un indice de 8,59 ‰, valoare sub rata medie a mediului urban din Dolj şi cu un...
Vaslui: Creştere cu 14% a cazurilor de tuberculoză în primul trimestru din 2014 Un număr de 90 de cazuri noi de tbc au intrat în evidenţele medicilor specialişti din judeţul Vaslui în primele trei luni ale acestui an, trei dintre acestea fiind înregistrate în rândul copiilor sub 14 ani.