Cele mai citite
 


Marea Britanie: Organe prelevate fără consimţământ din cauza unei erori
duminică, 11 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Londra, 11 apr /Agerpres/ - Circa 20 de familii din Marea Britanie vor fi înştiinţate că organe ale rudelor lor dispărute au fost prelevate fără consimţământ, în urma unei erori care a afectat registrul cu donatori, relatează The Telegraph.
Datele a circa 800.000 de persoane au fost afectate de o eroare, în sensul că dorinţele acestora privind utilizarea organelor lor după moarte au fost greşit înregistrate.

O investigaţie a scos la iveală că 45 dintre persoanele cărora li s-au înregistrat greşit datele au murit, iar în aproximativ 20 de cazuri au fost prelevate organe deşi nu fusese dat consimţământul.

Donatorii pot acorda permisiunea ca oricare dintre organele lor să fie folosit sau au posibilitatea de a oferi acorduri mai specifice. O eroare din sistem din urmă cu peste un deceniu a eliminat distincţiile exprimate de donatori.

Mulţi donatori au convingeri puternice în legătură cu organele care le pot fi prelevate. Deseori nu se dă consimţământul pentru prelevarea ochilor, în timp ce unora dintre cei care acceptă să doneze organe le repugnă ideea ca ţesutul să le fie folosit în cercetare.

'Acest guvern are o istorie absolut cumplită în ceea ce priveşte datele, este absolut îngrozitor însă că astfel de detalii sensibile au fost administrate într-un mod atât de neglijent', a declarat Joyce Robins, din partea unui grup de apărare a drepturilor pacienţilor.

Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) urmeză să contacteze circa 20 de familii care şi-au dat permisiunea ca organele rudelor lor decedate să fie prelevate după ce au fost prost informate în legătură cu consimţământul dat anterior.

În Marea Britanie este ilegală prelevarea de organe fără consimţământul anterior al persoanei decedate sau al rudelor apropiate. Înainte de luarea unei decizii este solicitată opinia rudelor. În cazurile unde s-au produs erorile, s-ar părea că familiilor li s-a cerut permisiunea, însă deciziile acestora s-au bazat pe proasta informare în legătură cu dorinţele rudelor lor.

După detectarea greşelii, anul trecut, NHS a reuşit să corecteze 400.000 din datele eronate. Însă alte 400.00 de persoane vor fi contactate în scurt timp pentru a li transmite că este posibil să fi fost înregistrate informaţii greşite în ceea ce-i privelşe, urmând ca ulterior să li se ceară din nou consimţământul pentru prelevarea de organe.

Până la obţinerea noilor consimţăminte, nu vor mai fi prelevate organe de la persoane în cazul decesului acestora.

Greşeala a fost descoperită după ce NHS a trimis noilor donatori scrisori prin care le-a mulţumit pentru că au acceptat să se înscrie în registru. Respondenţii au scris însă înapoi, spunând că informaţiile erau greşite.AGERPRES/(Ionuţ Mareş)
***
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Marea Britanie: Viitorii şoferi vor fi întrebaţi în legătură cu disponibilitatea de a deveni donatori de organe Persoanele care vor aplica pentru obţinerea unui permis de conducere în Marea Britanie vor fi întrebate de acum înainte dacă vor să devină donatori de organe, relatează Sky News.
Guvernul britanic vrea să încurajeze donarea de organe O nouă iniţiativă a guvernului de la Londra prevede ca toţi cetăţenii britanici să declare, în momentul în care solicită obţinerea permisului de conducere, dacă doresc sau nu ca, după moarte, să-şi doneze organele, relatează vineri AP şi AFP.
Paisprezece ţări europene au semnat primul tratat internaţional de luptă împotriva traficului de organe umane Paisprezece ţări europene au semnat miercuri în Spania primul tratat internaţional pentru prevenirea şi combaterea traficului de organe umane, care generează anual profituri ilicite de peste un miliard de euro, a anunţat Consiliul Europei, relatează AFP.
Asociaţia Transplantaţilor susţine că activitatea de transplant este afectată din cauza informaţiilor eronate din presă Doi donatori de organe aflaţi în moarte cerebrală au fost anul trecut, în Bucureşti, a declarat marţi Gheorghe Tache, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR), care a subliniat că acest lucru a fost posibil din cauza informaţiilor eronate apărute în 2009 în presă referitoare...
Premierul belgian s-a declarat donator de organe pe Facebook Premierul belgian Elio Di Rupo s-a declarat miercuri donator de organe, folosind o funcţie a reţelei de socializare Facebook disponibilă de puţin timp în Belgia, în cadrul unei campanii oficiale destinate promovării acestei practici, relatează AFP.
Irinel Popescu: Trebuie un efort organizatoric care să permită spitalelor să contribuie la creşterea numărului de donatori de organe Profesorul universitar doctor Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, crede că românii au o atitudine pozitivă privind donarea de organe pentru transplanturi, dar că trebuie un efort organizatoric pentru ca mai multe spitale din România...