Cele mai citite
 


Trei medici italieni arestaţi în Afganistan, suspectaţi de organizarea unor atentate teroriste
marţi, 13 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Jurnalele italiene prezintă luni în deschiderea primelor pagini cazul celor trei medici ai ONG-ului Emergency arestaţi sâmbătă de autorităţile afgane într-un spital înfiinţat şi administrat de organizaţie în oraşul Lashkar Gah din sudul Afganistanului după ce în unitatea medicală ar fi fost descoperite arme şi explozibili care ar fi urmat a fi folosite într-un atentat kamikaze împotriva guvernatorului provinciei Helmand.
La Repubblica relatează că pe lângă cei trei medici au mai fost arestaţi şase angajaţi afgani ai spitalului, iar autorităţile afgane au anunţat că arestaţii ar fi fost plătiţi cu jumătate de milion de dolari de către talibani, ar avea legături cu Al Qaida şi ar mai fi implicaţi şi în uciderea translatorului unui jurnalist italian răpit în zonă în urmă cu doi ani de rebelii jihadişti.

Povestea a fost amplificată şi de publicarea duminică de către cotidianul britanic Times a unor declaraţii ale unui oficial afgan potrivit cărora cei trei medici şi-ar fi recunoscut vina, dezminţită însă pentru presa italiană de acesta, care a menţionat că a fost citat greşit de jurnaliştii britanici, el spunând că medicii italienii doar colaborează cu anchetatorii, răspunzându-le la întrebări.

În Italia, medicul Gino Strada, fondatorul ONG-ului Emergency, a organizat duminică o conferinţă de presă în care a acuzat 'răpirea' celor trei medici de către autorităţile afgane care ar fi organizat un complot împotriva lor, fiind deranjate de faptul că Emergency a denunţat în repetate rânduri masacrarea de către militarii guvernamentali a populaţiei civile afgane din zonă. Gino Strada a acuzat şi implicarea în acest caz a misiunii aliate ISAF, care ar dori înlăturarea din zonă a Emergency în condiţiile în care se planifică organizarea în zonă a unei noi ofensive anti-talibane care va fi cu siguranţă sângeroasă şi cu populaţia civilă.

Gino Strada a mai menţionat că acuzaţiile la adresa medicilor săi sunt ridicole şi fabricate, arătând că Emergency a asigurat asistenţă medicală în Afganistan încă de acum 8 ani.

De asemenea, ministrul de externe Franco Frattini a subliniat duminică gravitatea extremă a acuzaţiilor aduse personalului Emergency şi a arătat că autorităţile italiene vor face tot posibilul pentru respectarea drepturilor celor trei medici italieni şi pentru ca adevărul să iasă la lumină, oricare ar fi el.

Corriere della Sera informează în prima pagină şi despre ajutorul pentru Grecia de 30 de miliarde de euro stabilit duminică de miniştrii de finanţe ai ţărilor din zona euro, notând că Italiei îi revine o contribuţie de 5,5 miliarde de euro, care potrivit unor surse din ministerul finanţelor de la Roma va fi asigurată prin emisia unor titluri de stat. De asemenea, oficialii italieni speră ca Atena să nu retragă toată suma aceasta, în condiţiile în care îi mai sunt puse la dispoziţie alte 10 miliarde din partea FMI, iar acţiunea ţărilor eurogrupului să pună capăt speculaţiilor financiare pe moneda unică şi titlurile ţărilor considerate vulnerabile cum ar fi Irlanda, Spania şi Portugalia.

În plan extern, presa italiană acordă spaţii largi tragediei petrecute sâmbătă lângă Smolensk, în apropiere de Katyn, unde preşedintele Poloniei Lech Kaczynski, soţia sa şi alţi importanţi oficiali polonezi au pierit în accidentul aviatic. La Stampa menţionează că este exclusă ipoteza unei defecţiuni tehnice a avionul Tupolev 154, iar cutiile negre vor lămuri cauzele exacte ale accidentului şi dacă se va confirma ipoteza vehiculată intens în ultimele două zile că pilotul polonez nu a dat ascultare indicaţiilor primite de la turnul de control rusesc. Cotidianul italian remarcă şi valul de solidaritate faţă de poporul polonez, a cărui elită a fost decapitată încă o dată lângă Katyn, solidaritate venită într-un mod nedisimulat inclusiv din partea înalţilor demnitari ai Rusiei, premierul Vladimir Putin şi preşedintele Dmitri Medvedev.

Totodată, Il Messaggero notează debutul la Washington al summit-ului pe teme de securitate nucleară convocat de preşedintele SUA Barack Obama şi la care mai participă liderii altor 46 de ţări. Se arată că un eveniment similar nu a mai fost organizat în SUA din 1945, iar obiectivul stabilit de Obama este foarte ambiţios, el dorind ca în următorii patru ani să fie limitat considerabil riscul de proliferare nucleară, iar toate ţările care deţin uraniu îmbogăţit să aplice măsuri rigide de securitate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Italia: O asistentă medicală acuzată că ar fi îmbolnăvit de tuberculoză peste o mie de nou-născuţi O asistentă medicală afectată de tuberculoză este bănuită că a transmis virusul celor peste o mie de bebeluşi născuţi în perioada martie - iulie la prestigiosul spital al Vaticanului, Policlinico Gemelli din Roma. Autorităţile sanitare italiene au organizat joi o echipă de medici care efectuează teste...
SUA: asistenţă medicală mai puţină pe bani mai mulţi; speranţă de viaţă sub media OCDE Un nou studiu privind îngrijirea medicală demonstrează că s-ar putea să nu primeşti ceea ce plăteşti dacă te internezi într-un spital american, relatează Daily Mail în ediţia de joi, citând un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Cei trei medici voluntari italieni arestaţi în Afganistan au fost eliberaţi Cei trei medici voluntari italieni ai organizaţiei de asistenţă Emergency, arestaţi în urmă cu o săptămână de autorităţile afgane din provincia Helmand fiind suspectaţi că ar fi organizat un atentat terorist, au fost eliberaţi duminică după ce serviciile de securitate de la Kabul au ajuns la concluzia...
Spania: Asistenţa medicală pentru imigranţii ilegali va costa între 700 şi 1.800 de euro pe an Imigranţii ilegali aflaţi pe teritoriul spaniol pot semna acorduri pentru a avea acces la asistenţa sanitară în sistemul public din Spania, şi vor plăti între 710,4 şi 1864,8 euro pe an, în funcţie de vârstă, informează EFE. Măsura a fost deja criticată de organizaţia Medicos del mundo, care arată că...
Asistenţa medicală la FOTE 2013 Un număr de 11 ambulanţe din afara judeţului Braşov vor asigura asistenţa medicală pe parcursul desfăşurării Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), care are loc în perioada 17-22 februarie.
Un centru de asistenţă medicală va fi deschis în Ferentari şi face parte dintr-un proiect mai amplu de dezvoltare a cartierului Un centru care va sigura asistenţă medicală persoanelor care locuiesc în cartierul bucureştean Ferentari va fi inaugurat în curând, demersul fiind parte a programului Proiectul Ferentari, a anunţat joi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.