Cele mai citite
 


Italia: imigranţii recurg la chirurgie estetică şi 'albire' pentru a arăta ca italienii
marţi, 13 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie
 

În Italia a crescut numărul imigranţilor care se supun unor intervenţii de chirurgie estetică şi practici precum folosirea de creme pe bază de hidrochinonă, care se pot dovedi însă periculoase. Refacerea nasului şi albirea pielii este ''scurtătura'' folosită de reprezentanţii unor minorităţi etnice pentru integrarea lor, relevă ziarul La Repubblica.

Şi în Italia, aşa cum se întâmplă în SUA, au crescut solicitările din partea unor imigranţi care vor să se conformeze la canoanele estetice occidentale: îl numesc ''nasul etnic''. Rinoplastia este într-adevăr intervenţia cea mai cerută de comunităţile străine, deoarece ar reduce elementele somatice considerate diforme de societăţile ''gazdă''. Şi alte căi sunt adoptate pentru a semăna cu europenii: pe rafturile multor magazine etnice din cele mai mari oraşe italiene se găsesc, alături de produse cosmetice şi pomezi de înălbire. Adesea, acestea sunt produse periculoase şi interzise.

''În 2008, în SUA, s-a înregistrat o scădere generală cu 9% a intervenţiilor de chirurgie estetică, dar acestea au crescut cu 12% în rândul minorităţilor etnice - asiatici, afro-americani, hispanici - a explicat Enrico Robotti, directorul unităţii operative de chirurgie plastică de la '' Ospedali Riuniti'' din Bergamo, care a precizat: ''Pentru Italia nu există statistici oficiale, dar tendinţa este confirmată, aşa cum a rezultat din ' Second Bergamo Biennial Open Rhinoplasty Course' ''.

Robotti a mai subliniat că fenomenul recurgerii la chirurgie în rândul imigranţilor este în creştere constantă, în pofida faptului că se plăteşte, având în vedere că aceste intervenţii nu sunt acoperite de Serviciul de sănătate naţional. El a amintit cazul dominicanei Dalia, femeie de servici la Bergamo, care şi-a redus lăţimea nărilor şi grosimea vârfului nasului, în acest scop contractând datorii. Motivaţia ei a fost aceea de ''a părea frumoasă ca o italiancă''. Un alt exemplu este cel al unui tânăr ecuadorian care i-a spus medicului că nu mai vrea să semene cu un ''maiaş'' şi i-a cerut ''un vârf al nasului mai european''.

''Această tendinţă este emblematică pentru dorinţa de a ieşi dintre graniţele minorităţii de apartenenţă - susţine sociologul de origine senegaleză Aly Baba Faye. În acest fel, grupurile subordonate încearcă să se conformeze canoanelor de frumuseţe ale grupurilor dominante, operând, din păcate, o separare netă de identitatea de origine. În SUA, această tendinţă s-a consolidat astfel încât s-a ajuns să se solicite chiar schimbarea numelui ''etnic'' în registrul stării civile.

A căuta asemănarea cu grupurile dominante se poate dovedi însă şi un lucru periculos. Pe rafturile multor 'Africa market' din oraşele italiene nu este greu să găseşti creme pe bază de hidrochinonă. ''Se folosesc la albirea pielii dar sunt foarte periculoase. Agenţia Europeană pentru Medicamente /EMEA/ a interzis toate produsele care au cel puţin 2% concentraţie de hidrochinonă. Cei care le folosesc riscă chiar să facă tumori'', a avertizat preşedintele Societăţii italiene de Dermatologie, Torello Lotti.

Uneori, aceste produse sunt folosite şi de italienii care vor să şteargă pete ale pielii, dar la ele recurg mai ales persoane de culoare. ''Tratăm numeroşi imigranţi care au încercat să-şi albească pielea. Prin folosirea de hidrochinonă îşi fac o piele pe care o numim 'confetti-like'. Anumite zone sunt depigmentate iar altele hiperpigmentate'', a confirmat Lotti. Recent, în Italia au fost sechestrate produse pe bază de hidrochinonă la Roma, Torino, Florenţa şi Parma.

Un alt pericol, de data aceasta legat de chirurgie, vine din partea unor structuri clandestine. ''Evident este imposibil să ştii cu precizie câte astfel de unităţi există în Italia. Se plăteşte mai puţin dar oamenii se expun unor mari riscuri'', a explicat Francesco D'Andrea, secretarul naţional al Societăţii de Chirurgie Plastică. Potrivit medicului, în Italia nu s-a ajuns încă la nivelurile din SUA în materie de intervenţii chirurgicale asupra reprezentanţilor unor minorităţi etnice. ''Cred că un fenomen atât de accentuat se va vedea peste câţiva ani, odată cu generaţiile a doua şi a treia de imigranţi. Astăzi, mulţi imigranţi se întorc în ţările lor de origine unde se supun unor operaţii de chirurgie plastică 'low cost', revenind apoi în Italia'', a mai spus D'Andrea .

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...
Operaţii estetice necesare pentru sănătate Dr. Sorin Nae, medic primar chirurgie plastică şi estetică, prezintă câteva cazuri în care intervenţiile chirurgicale estetice pot rezolva o afecţiune care este sau ar duce pe viitor la probleme de sănătate.
O operaţie estetică pentru bărbaţi la fiecare două minute în Brazilia Altădată tabu pentru bărbaţii din Brazilia, chirurgia plastică a progresat treptat, actualmente la fiecare două minute un bărbat suferind o intervenţie chirurgicală din raţiuni estetice, a indicat Societatea Braziliană de Chirurgie Plastică (SBCP), informează agenţia France Presse.
Italia: Viaţa ascunsă a imigranţilor sezonieri, proveniţi şi din România (La Repubblica) Organizaţia sanitară Emergency a medicului italian Gino Strada îi îngrijeşte şi pe imigranţii "invizibili" care trăiesc în Italia, exploataţi ca nişte sclavi în agricultură, ca sezonieri, pe baza Programului Italia, fondat în 2006, care a dus la deschiderea unor cabinete medicale mobile, la Palermo,...
Spitalul Monza şi-a triplat cifra de afaceri în 2014, până la 9,5 milioane euro Spitalul Monza, parte din grupul internaţional 'Policlinico di Monza' din Italia, şi-a triplat cifra de afaceri în 2014, până la 9,5 milioane de euro, comparativ cu 3 milioane de euro în 2013, au anunţat, joi, reprezentanţi ai clinicii medicale private.
Peste 1.700 de operaţii de chirurgie estetică pe zi în Brazilia În Brazilia, unde cultul corpurilor frizează obsesia, peste 1.700 de persoane pe zi au fost supuse unei operaţii estetice în 2009, potrivit unei anchete inedite a Institutului Ibope difuzată sâmbătă.