Cele mai citite
 


Harghita: Spitalele continuă să se confrunte cu un deficit acut de medici
luni, 12 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Miercurea Ciuc, 12 apr /Agerpres/ - Spitalele harghitene continuă să se confrunte cu un deficit acut de medici specialişti, existând secţii care funcţionează doar cu un singur medic.
Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Bokor Marton, a declarat pentru AGERPRES că cea mai mare problemă se înregistrează la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, unde există un deficit de 70 de medici specialişti.
Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât multe dintre aceste posturi sunt ocupate de rezidenţi aflaţi în centre universitare care cel mai probabil nu îşi doresc să lucreze în Harghita, dar pe perioada rezidenţiatului posturile sunt blocate. În plus, nimeni nu vrea să se angajeze pe o perioadă determinată, motiv pentru care aceste posturi rămân neocupate timp de cinci-şase ani, atât cât durează rezidenţiatul.
Managerul spitalului, dr. Demeter Ferenc, a declarat pentru AGERPRES că problema ar fi rezolvată şi cu 30 de medici specialişti, de care unitatea are mare nevoie.
Există unele secţii, cum ar fi cea de Boli Infecţioase, unde lucrează un singur medic specialist şi care, în perioada în care s-a înregistrat o creştere a cazurilor de gripă nouă, era epuizat. De asemenea, ar mai fi nevoie de un medic oncolog, de medici specializaţi pe medicina de urgenţă, de un psihiatru şi un cardiolog, dar şi de un medic de laborator.
Dr. Demeter spune că se preconizează şi o dezvoltare a spitalului, motiv pentru care se impune şi existenţa unor medici neurochirurgi sau unor specialişti în chirurgie vasculară, absolut necesari unui spital de urgenţă.
'Dacă spitalul se dezvoltă avem nevoie de medici neurochirugi pentru că până ajunge bolnavul la Târgu Mureş, aşa cum se întâmplă acum, ar putea fi prea târziu', a declarat dr. Demeter. El a adăugat că în ceea ce priveşte asistenţii şi infirmierele situaţia este foarte bună, iar în perspectiva reducerii numărului de paturi s-ar putea înregistra un plus de asemenea cadre.
O lipsă semnificativă de medici specialişti se semnalează, însă, şi la celelalte spitale din Harghita.
Directorul adjunct al DSP Harghita a precizat că Spitalul municipal Gheorgheni înregistrează un deficit de 30 de medici specialişti, în vreme ce la Topliţa ar mai fi nevoie de 20 de medici. Situaţia cea mai bună se înregistrează la Spitalul municipal din Odorheiu Secuiesc unde lipsesc din organigramă doar zece medici specialişti.
Dr. Bokor crede că municipiul Odorheiu Secuiesc este mai atractiv întrucât, pe de o parte, este mai aproape de Târgu Mureş şi Sighişoara, iar, pe de altă parte, autorităţile locale asigură medicilor locuinţe de serviciu.
Problema deficitului acut de medici specialişti a fost adusă, la sfârşitul săptămânii şi în atenţia ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, care a fost prezent în Harghita şi a vizitat toate spitalele din Harghita. Cseke Attila vede ca o posibilă rezolvare a problemei introducerea rezidenţiatului de tip B şi scurtarea duratei rezidenţiatului. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: Lipsă de medici specialişti la Spitalul Judeţean din Miercurea Ciuc; UPU are un singur medic Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc se confruntă cu o lipsă de medici specialişti, cea mai mare problemă fiind semnalată la Unitatea Primiri Urgenţe (UPU), unde este angajat un singur medic.
Harghita: 12 tineri medici specialişti îşi încep activitatea la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc Un număr de 12 tineri medici specialişti îşi încep activitatea în această lună la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, o parte dintre ei finalizându-şi aici rezidenţiatul, iar restul câştigând concursurile organizate pentru ocuparea posturilor.
Harghita: Deficitul de medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc este în scădere Deficitul de medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc este în scădere, după ce tineri specialişti au reînceput să se îndrepte către această unitate sanitară.
Harghita: Linia de gardă la secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă nu este asigurată complet Linia de gardă la secţia Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc nu este asigurată complet din cauza lipsei medicilor specialişti, iar cazurile de extremă urgenţă vor fi trimise la spitalele din împrejurimi.
Harghita: Lipsă acută de medici la unele spitale din cauza blocării posturilor Unele spitale din Harghita se confruntă cu o lipsă acută de medici din cauza faptului că posturile sunt blocate şi nu se pot face angajări.
Harghita: O nouă prelevare de organe la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc Miercurea Ciuc, 18 iun /Agerpres/- Mai multe echipe de medici specialişti au efectuat sâmbătă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, o nouă prelevare de multi-organ, donatorul fiind un bărbat de 51 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral şi a intrat în moarte cerebrală.