Cele mai citite
 


Lucrare dedicată sociologiei emoţiilor lansată la Facultatea de Sociologie
marţi, 10 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 10 mar /Agerpres/ - "Ruşinea şi vinovăţia în spaţiul public", prima abordare a emoţiilor în literatura de specialitate din România, a fost lansată, marţi, la sediul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Bucureşti.

Apărută la Editura Humanitas, lucrarea a fost realizată de un colectiv de profesori condus de prof. univ. dr. Septimiu Chelcea. Cartea se constituie, potrivit decanului Facultăţii, prof. univ .dr. Marian Preda, într-o iniţiativă de perspectivă a instituţiei şi care, în opinia coordonatorului său, îşi propune să treacă în revistă teoriile clasice şi moderne despre emoţii şi să analizeze emoţiile de ruşine şi vinovăţie din perspectivă sociologică, inclusiv psiho-sociologică.

De asemenea, lucrarea evaluează manifestările emoţiilor de ruşine şi vinovăţie şi diluarea acestora în perioada tranziţiei post-comuniste din România şi prezintă rezultatele cercetării psiho-sociologice concrete privind relaţia dintre emoţiile de ruşine şi vinovăţie şi frauda intelectuală în învăţământul universitar în perioada de tranziţie de la "comunismul ceauşist" la "capitalismul sălbatic de astăzi".
În cele peste 300 de pagini, studiul arată că, deşi onestitatea constituie fundamentul procesului de învăţământ, al activităţii de cercetare ştiinţifică şi al serviciilor administrative în colegii şi universităţi, diminuarea predispoziţiei generale spre ruşine şi vinovăţie conduce la sporirea fraudei intelectuale în universităţi şi la aprecierea că actele de fraudare intelectuală sunt larg răspândite în învăţământul superior, că ele au un impact negativ scăzut.
Potrivit conf. univ. dr. Mihai Milca, de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, lucrarea, care va genera cu siguranţă dezbateri şi dezvoltări, fixează repere pentru un drum viitor al cercetării în domeniu.
"În condiţiile în care neruşinarea şi sentimentul de impunitate pe care-l au foarte mulţi din semenii noştri din lumea administrativă şi politică par să prefigureze un viitor sumbru, cum puteam să explicăm frauda şi corupţia fără a avea la bază studiile colectivului condus de profesorul Chelcea ?", s-a întrebat Mihai Milca.
Lucrarea coordonată de profesorul Septimiu Chelcea a fost apreciată de prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu, şeful Catedrei de Sociologie, drept una "provocatoare, care se citeşte cu interes, volumul născând invidie prin noutatea abordărilor".
Publicistul Şerban Cionof apreciază volumul drept "o lucrare de pionierat, care pune degetul pe o rană dureroasă a societăţii noastre contemporane, şi anume distrugerea valorilor etice, spirituale, în aşa zisul capitalism românesc".
"Cred că această carte ar trebui să-şi găsească locul în dezbaterile media pentru a sensibiliza tineretul nostru", a mai spus Şerban Cionof în intervenţia sa. AGERPRES/(Daniel Popescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.