Cele mai citite
 


În România, la fiecare 7 ore se naşte un copil cu autism; de la 18 ani ei nu mai primesc ajutor
luni, 12 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

În România, la fiecare şapte ore şi jumătate, se naşte un copil cu autism.

Deşi aproximativ 30.000 de persoane suferă de o Tulburare din Spectrul Autismului (TSA), în ţara noastră persoanelor diagnosticate cu autism nu le mai este recunoscută boala odată cu împlinirea vârstei de 18 ani şi nu mai primesc niciun ajutor.


Reprezentanţii copiilor cu autism afirmă, în context, că factorii decidenţi trebuie să îşi amintească de existenţa acestor copii şi să elaboreze o strategie naţională privind autismul.
Potrivit specialiştilor, când părinţii află că au un copil autist, majoritatea şi-ar dori ca problema să dispară în mod magic. Este important pentru familie să depăşească durerea şi şocul şi să facă faţă situaţiei, sperând la un viitor cât mai bun pentru copilul lor.
Specialiştii susţin că, astăzi, mai mult decât înainte, persoanele cu autism pot fi ajutate. O combinaţie între intervenţia timpurie, educaţia specială, sprijinul familiei şi, în unele cazuri, medicaţie ajută la creşterea numărului de copii cu autism care trăiesc o viaţă normală.
Intervenţiile speciale şi programele educaţionale pot mări capacitatea lor de a învăţa, comunica şi relaţiona cu alţii, în timp ce se reduc severitatea şi frecvenţa comportamentelor nedorite.
Diagnosticat la timp şi având parte de intervenţie timpurie, copilul cu autism are o şansă să se poată integra în societate, să poată învăţa în şcoli normale (poate zâmbi, poate vorbi). Boala lui nu dispare după 18 ani, dar nici nu se transformă automat într-o afecţiune de tip psihoză - schizofrenie.
Copiii cu autism au mai multe manifestări comportamentale, printre care ataşament straniu pentru obiecte, se joacă îndelungat în mod bizar, plâng, râd sau manifestă nelinişti din motive neclare, împotrivirea la atingerile sociale (îmbrăţişări), dificultăţi de interacţiune cu alte persoane, gesturi repetitive (alinierea de obiecte, de exemplu) şi/ sau mişcări stereotipe (agitarea mâinilor, săritul, mersul pe vârfuri), lipsa întrebărilor (pe care le pun de obicei copiii despre tot ceea ce îi înconjoară), neputinţa de a se orienta când este strigat pe nume, de a copia mişcările altor persoane, de a arăta obiecte altor persoane, contact vizual redus sau inexistent, vorbire săracă, limbaj redus.
Băieţii sunt pasibili de patru ori mai mult la autism decât fetele.
Statisticile din Statele Unite ale Americii arată o creştere a numărului de cazuri de până la 1 la 100 de copii.


În România nu este nicio statistică oficială privind incidenţa/ prevalenţa autismului. În ţara noastră, copiii care sunt diagnosticaţi cu autism sunt încadraţi, după majorat, la 'afecţiuni psihice', categoria psihoze, (iar înainte de 18 ani sunt încadraţi la 'tulburări psihice', conform Criteriilor generale medico-psihosociale de identificare şi încadrare a copiilor (0-18 ani) cu deficienţe şi handicap (dizabilităţi).


Specialiştii susţin că este imperios necesară, în România, o strategie naţională pentru autism, o abordare integrată a TSA cu stabilirea şi respectarea atribuţiilor instituţiilor statului, de profesionişti şi paraprofesionişti bine pregătiţi şi cu roluri bine stabilite şi de adoptare a unei legi a autismului după modelul american, în care să se stipuleze metodele de identificare a persoanelor cu autism, cum se intervine şi în ce constă tratamentul timpuriu, existenţa unor programe pentru adulţii cu autism şi prezentarea unor oportunităţi sociale pentru dezvoltarea şi asigurarea viitorului acestora. AGERPRES

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Senatorul PSD Elena Mitrea cere ajutorul autorităţilor pentru copiii afectaţi de autism Senatorul social-democrat Elena Mitrea cere ajutorul autorităţilor pentru copiii afectaţi de autism, ale căror drepturi legale nu au fost respectate nici până în prezent.
Proiectul 'Şi ei trebuie să aibă o şansă' - strategie pentru persoanele cu autism Proiectul 'Şi ei trebuie să aibă o şansă', destinat copiilor şi tinerilor afectaţi de tulburări de spectru autist (TSA) îşi propune creşterea şanselor de integrare socială a acestora şi, ulterior, de acces pe piaţa muncii, prin diagnosticarea precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de...
Ghercă (FEDRA): Estimăm că peste 15.000 de persoane din România sunt diagnosticate cu autism Peste 7.000 de persoane cu autism erau înregistrate în România în anul 2012, a declarat marţi preşedintele Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul autist (FEDRA), Carmen Ghercă, care a estimat că în realitate sunt peste 15.000 de persoane din ţara noastră diagnosticate...
Primul centru de diagnoză precoce şi intervenţie timpurie în autism, deschis în Capitală Primul centru de diagnoză precoce şi intervenţie timpurie în autism din România, care are drept obiectiv creşterea gradului de recuperare a copiilor diagnosticaţi cu autism şi sporirea şanselor acestora pentru integrare socială a fost inaugurat marţi pe strada Delea Nouă.
Ghercă (FEDRA): Pentru copiii cu autism trebuie o diagnosticare precoce Vicepreşedintele Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectru Autist (FEDRA), Carmen Ghercă, a declarat miercuri că pentru copiii cu autism trebuie o diagnosticare precoce, iar autismul este o tulburare care durează toată viaţa.
Părinţii copiilor cu dizabilităţi susţin că numărul terapeuţilor este redus în România Bucureşti, 5 aug /Agerpres/ - Numărul terapeuţilor pentru tratarea copiilor cu autism sau alte dizabilităţi este redus iar diagnosticele se pun greu - acestea fiind principalele concluzii ale Conferinţei Naţionale pentru Părinţii Copiilor cu Dizabilităţi organizată joi în Bucureşti de Organizaţia World...