Cele mai citite
 


Vasile Puşcaş: Tema sănătăţii devine tot mai mult una europeană, deşi politica în domeniu este competenţă naţională
marţi, 13 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Tema sănătăţii devine tot mai mult una europeană, printre altele datorită Cartei Drepturilor Fundamentale ale Omului, a relaţiilor transfrontaliere şi a mobilităţii socio-profesionale, deşi politicile de sănătate constituie domeniu al competenţei statelor membre, a declarat, pentru Agerpres, profesorul Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României în relaţia cu UE, la Forumul Român al Sănătăţii organizat luni la Bruxelles.
'Aş vrea să spun că şi din punctul de vedere al României politicile de sănătate nu trebuie văzute numai ca o zonă a costurilor bugetare, ci ca un domeniu al investiţiilor în resursa umană, care să asigure maximă productivitate şi prin asta maximă competitivitate europeană şi globală', a spus Puşcaş.

În opinia sa, semnalul dat de Forumul Român al Sănătăţii, organizat luni la Bruxelles, este acela că în viitor competitivitatea globală va fi determinată într-o măsură decisivă de capitalul uman şi în acest context devin extrem de importante investiţiile în acest capital pe calea educaţiei şi a accesului la sistemului de sănătate.

O componentă în care România ar avea multe de câştigat din împărtăşirea experienţei altor ţări europene cu sisteme de sănătate dezvoltate ar fi, potrivit profesorului Vasile Puşcaş, managementul în acest domeniu şi funcţionarea eficientă a parteneriatului public-privat.

Forumul este organizat de compania Tarus Media, sub patronajul preşedintelui României, şi reuneşte reprezentanţi ai Guvernului român, ai Parlamentului, Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, ai industriei farmaceutice, directori de spitale, dar şi reprezentanţi ai principalelor instituţii europene.

Discuţiile au abordat şi aspecte legate de obiective adiţionale, precum identificarea unor surse de finanţare interne şi externe, discutarea rolului mediului de afaceri şi al sustenabilităţii pieţei asigurărilor medicale în dezvoltarea sistemului de sănătate.

Forumul, aflat la prima ediţie, îşi propune să devină o platformă de dezbatere la care să participe toţi actorii implicaţi în sistemul de sănătate şi prin care să se identifice temele şi structurile unor iniţiative similare în România.

La eveniment au fost prezenţi, printre alţii, reprezentantul permanent al României pe lângă UE, Mihnea Motoc, fostul negociator-şef în relaţia cu UE Vasile Puşcaş, prof.dr, Irinel Popescu, consilier al ministrului sănătăţii, eurodeputaţii Daciana Sârbu şi Cristian Buşoi (membri ai Comisiei de mediu şi sănătate din PE), directorul în DG Cercetare a Comisiei Europene Ruxandra Drăghia-Akli. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cristian Buşoi: Sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din UE la aproape toate criteriile Europarlamentarul Cristian Buşoi susţine că sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din UE la aproape toate criteriile, iar cea mai pregnantă problemă dezbătută la nivel european este cea a respectării drepturilor pacienţilor români.
Irinel Popescu: Forumul Român al Sănătăţii arată că România este conştientă de semnificaţia integrării în UE Forumul Român al Sănătăţii, organizat luni la Bruxelles, este un pas important al integrării României în Uniunea Europeană şi arată că ţara noastră este conştientă de semnificaţia acestui proces şi a sănătăţii ca sector extrem de important pentru dezvoltarea generală a societăţii, a declarat luni, pentru...
Lobby la Bruxelles pentru sistemul de sănătate O comisie de oficiali români şi reprezentanţi ai sectorului de afaceri vor face lobby la Bruxelles pentru sistemul de sănătate, luna viitoare, când va fi organizată o conferinţă privind implementarea principiilor comune ţărilor membre UE şi identificarea unor surse de adiţionale de finanţare interne...
Forumul Român al Sănătăţii, organizat luni la Bruxelles Bruxelles-ul găzduieşte luni 'Forumul Român al Sănătăţii - perspectivele politicilor europene în domeniul sănătăţii, oportunităţi şi provocări pentru ţările central-europene', eveniment al cărui principal obiectiv este implementarea principiilor şi valorilor comune ale UE în sistemul de sănătate românesc...
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
România merge cu o poziţie clară privind OMG la reuniunea miniştrilor Mediului de la Bruxelles România va merge cu o poziţie clară la reuniunea miniştrilor Mediului de la Bruxelles, din zilele de 8-9 martie, în privinţa cultivării organismelor modificate genetic (OMG), a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia.