Cele mai citite
 


Irinel Popescu: Forumul Român al Sănătăţii arată că România este conştientă de semnificaţia integrării în UE
marţi, 13 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Forumul Român al Sănătăţii, organizat luni la Bruxelles, este un pas important al integrării României în Uniunea Europeană şi arată că ţara noastră este conştientă de semnificaţia acestui proces şi a sănătăţii ca sector extrem de important pentru dezvoltarea generală a societăţii, a declarat luni, pentru Agerpres, prof.dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de chirurgie generală şi transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
'Pe de o parte, există o tendinţă de uniformizare a legislaţiei în Europa pe care România va trebui să o urmeze şi care este benefică pentru ţara noastră, iar pe de altă parte în multe aspecte sănătatea este un domeniu care nu beneficiază de reglementări europene. Mai mult, încercarea remarcabilă de a reglementa asistenţa medicală transfrontalieră a rămas din păcate în stadiul de proiect, ca urmare a problemelor foarte sensibile pe care le ridică', a afirmat prof.dr. Irinel Popescu, care este şi consilier al ministrului român al sănătăţii.

El a pus accentul pe calitatea şi siguranţa asistenţei medicale drept componente ale sistemului medical în care România poate avea de câştigat dintr-o armonizare la nivel european a normelor în domeniul sănătăţii. 'În mod particular, referitor la recenta Conferinţă de la Madrid privind siguranţa şi calitatea organelor pentru transplant, organizată de Spania, acesta este un domeniu în care se speră să fie adoptată până în luna iunie o directivă europeană. Este un exemplu al faptului că atunci când se doreşte şi se fac eforturi comune până la urmă se poate adopta legislaţie europeană de care să beneficieze toate statele. Calitatea şi siguranţa sunt cuvinte-cheie şi ele înseamnă o mai bună îngrijire a pacientului, o sănătate mai bună &i circ;n fiecare din ţările europene, iar pe de altă parte (printr-o directivă europeană - n.red.) regulile sunt aceleaşi', a explicat Irinel Popescu.

Un alt domeniu în care o armonizare normativă la nivel european ar fi benefică pentru ţara noastră este cercetarea, domeniu în care Europa şi-a propus să exceleze. 'În acest domeniu cred că se pot face mult mai rapid paşi comuni. Echipele şi proiectele de cercetare sunt deja multinaţionale, la nivel european, iar această tendinţă trebuie păstrată şi chiar extinsă. Aici expertiza naţională cred că nu e decât rareori suficientă pentru proiecte atât de ambiţioase precum cele pe care şi le propune Europa în momentul de faţă', a adăugat renumitul chirurg român.

Forumul Român al Sănătăţii este organizat de compania Tarus Media, sub patronajul preşedintelui României, şi reuneşte reprezentanţi ai Guvernului român, ai Parlamentului, Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, ai industriei farmaceutice, directori de spitale, dar şi reprezentanţi ai principalelor instituţii europene.

Discuţiile au abordat şi aspecte legate de obiective adiţionale, precum identificarea unor surse de finanţare interne şi externe, discutarea rolului mediului de afaceri şi al sustenabilităţii pieţei asigurărilor medicale în dezvoltarea sistemului de sănătate. Forumul Român al Sănătăţii, aflat la prima ediţie, îşi propune să devină o platformă de dezbatere la care să participe toţi actorii implicaţi în sistemul de sănătate şi prin care să se identifice temele şi structurile unor iniţiative similare în România.

La eveniment au mai fost prezenţi, printre alţii, reprezentantul permanent al României pe lângă UE, Mihnea Motoc, fostul negociator-şef în relaţia cu UE Vasile Puşcaş, eurodeputaţii Daciana Sârbu şi Cristian Buşoi (membri ai Comisiei de mediu şi sănătate din PE), directorul în DG Cercetare a Comisiei Europene Ruxandra Drăghia-Akli. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof.dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent (interviu) Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe...
Irinel Popescu: Trebuie un efort organizatoric care să permită spitalelor să contribuie la creşterea numărului de donatori de organe Profesorul universitar doctor Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, crede că românii au o atitudine pozitivă privind donarea de organe pentru transplanturi, dar că trebuie un efort organizatoric pentru ca mai multe spitale din România...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Forumul Român al Sănătăţii, organizat luni la Bruxelles Bruxelles-ul găzduieşte luni 'Forumul Român al Sănătăţii - perspectivele politicilor europene în domeniul sănătăţii, oportunităţi şi provocări pentru ţările central-europene', eveniment al cărui principal obiectiv este implementarea principiilor şi valorilor comune ale UE în sistemul de sănătate românesc...
Interviu cu prof. dr. Irinel Popescu: Transplantul hepatic şi cercetarea au crescut şansele de supravieţuire ale bolnavilor De la începutul acestui an au avut loc mai multe evenimente la care a participat şi Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic "Dan Setlacek" din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi care marchează aspecte din activitatea centrului. Despre aceste evenimente şi preocupările specialiştilor a...